StoryEditor

Ropa by mala pritiecť v piatok

10.01.2007, 23:00
Ešte včera večer nebolo úplne zrejmé, či Rusi otvorili svoje ropné kohútiky a začali cez ropovod Družba dodávať čierne zlato do Európy. Bielorusko síce avizovalo, že spor je vyriešený a slovenský prevádzkovateľ ropovodu, spoločnosť Transpetrol, očakával ropu už o šestej večer, ale až do uzávierky vydania HN ruská strana obnovenie dodávok nepotvrdila.

Ešte včera večer nebolo úplne zrejmé, či Rusi otvorili svoje ropné kohútiky a začali cez ropovod Družba dodávať čierne zlato do Európy. Bielorusko síce avizovalo, že spor je vyriešený a slovenský prevádzkovateľ ropovodu, spoločnosť Transpetrol, očakával ropu už o šiestej večer, ale až do uzávierky vydania HN ruská strana obnovenie dodávok nepotvrdila.
Viceprezident ruskej spoločnosti Transnefť, ktorá ropovod prevádzkuje, Sergej Grigoriev poprel informáciu agentúry ITAR-TASS, ktorá oznámila, že dodávky sa už začali. Grihoriev tiež v ruských médiách zdôraznil, že jeho firma Transpetrol o obnovení dodávok suroviny neinformovala.

Je po probléme?
Ropná minikríza je napriek tomu, zdá sa, zažehnaná. Predseda vlády Robert Fico včera poobede povedal, že spor bude vyriešený "v priebehu niekoľkých desiatok hodín". Asi ani sám nečakal, že Slovensko dostane ropu už včera večer, teda dva dni po prerušení dodávok. Zatiaľ k nám však mala prísť len zadržaná ropa, ktorú si "odčerpalo" ešte pred ruským zatiahnutím kohútikov Bielorusko. Bielorusi mali včera "pustiť" 80-tisíc ton zadržanej ropy, z ktorých sedemtisíc patrí Slovensku. Uvoľnenie suroviny potvrdil aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Do uzávierky HN sa táto ropa na Slovensku neobjavila.
Vláda bola v prípade dlhotrvajúcej krízy pripravená využiť ropovod Adria vedúci cez Maďarsko alebo ukrajinský Odesa - Brody. Napokon však krízové riešenie zrejme nebude treba, Bielorusi totiž odstúpili od tranzitného cla, ktoré uvalili Rusom ako odvetu za exportné clo.
Samotný spor medzi Bieloruskom a Ruskom by mal byť ukončený v piatok po doručení správ obom prezidentom, Lukašenkovi aj Putinovi, ktorí spolu včera telefonovali. "Už pred dvoma dňami sme boli Rusmi aj Bielorusmi ubezpečení, že naše potreby budú naplno uspokojené," povedal hovorca slovenského ministerstva hospodárstva Branislav Zvara.

Slovnaft nemusí brzdiť
Vláda ešte pred oficiálnymi informáciami o dohode schválila požičanie 100-tisíc ton ropy pre rafinériu Slovnaft zo štátnych hmotných rezerv, čo by bolo vyše tretiny štátnych zásob. Slovnaft bol ešte do konca týždňa pripravený použiť vlastných 49-tisíc ton zásob. Keby však kríza trvala dlhšie, musel by siahnuť k štátnym rezervám a zároveň zúžiť zásobovanie len smerom na domáci trh. To by znamenalo 28-percentné obmedzenie produkcie.
Ropu by rafinéria musela štátu vrátiť do piatich mesiacov. "Podľa dohody by čerpanie štátnych rezerv nemohlo mať vplyv na ceny benzínu," povedal Zvara. Znamenalo by to, že ak by aj Slovnaft napríklad o tri mesiace kúpil omnoho drahšiu ropu, musel by ju doplniť do rezerv a nemohol by túto stratu zakalkulovať do cien pre čerpacie stanice.
Slovnaft v prípade nábehu plynulého zásobovania ropou cez ropovod Družba do konca týždňa neočakáva, že by bolo potrebné čerpať zo štátnych rezerv. "Spracovanie ropy a výroba produktov zatiať pokračuje v rafinérii plynule v bežných objemoch a bez obmedzenia," vyhlásil včera večer Slovnaft.

Benzín by mal zlacnieť
Vzhľadom na extrémne teplú zimu v Severnej Amerike aj Európe svetové ceny ropy klesajú a dopyt po čiernom zlate je nižší. Ropa sa včera po uverejnení dohody medzi Ruskom a Bieloruskom obchodovala už len za 54 dolárov za barel. "Ceny motorových palív na Slovensku závisia od vývoja na hlavných komoditných trhoch a cien na rotterdamskej burze," povedala hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Dvojdňový výpadok dodávky by podľa nej nemal svetové ceny významnejšie ovplyvniť. Znamená to, že ceny na čerpacích staniciach by si mali zachovať klesajúci trend aj naďalej.

Rusko víťazí
Rusko ukázalo svoju silu. S Bieloruskom bolo ochotné diskutovať až potom, čo im Bielorusi zrušili poplatok za tranzit, povedal ruský minister hospodárskeho rozvoja German Gref. "Exportné clo, ktoré sme zaviedli, bolo totiž v súlade s medzinárodnymi a dvojstrannými rozhodnutiami," povedal Gref pre ruský denník Vedomosti.
Predtým sa toto clo vzťahovalo na export ropy z územia Ruska za hranice krajín, ktoré sú signatármi dohôd o Colnom zväze. Ide o niektoré krajiny, ktoré sú členmi Spoločenstva nezávislých štátov. Svoje rozhodnutie ruská strana vysvetlila tým, že Bielorusko vypovedalo medzivládnu dohodu, podľa ktorej 85 percent cla z exportu ropných výrobkov vyrobených z ruských surovín musí byť zaplatené do ruského rozpočtu.
Šéf Národného rozvojového inštitútu a ruský poslanec Sergej Glazjev si však myslí, že kompromis bude z ruskej strany znamenať zrušenie exportného cla zavedeného na ropu pre Bielorusko.


kliknutím na obrázok ho zväčšíte do nového okna

01 - Modified: 2003-04-22 08:56:26 - Feat.: 0 - Title: Lapuník: Vyššie ceny energií neznížili produkciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 10:27