StoryEditor

Samosprávy nemajú na dopravu

01.08.2005, 00:00
Takmer polovica autobusových dopravcov ešte nemá podpísané nové zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme s vyššími územnými celkami. Tie mali byť podpísané do konca júla.

Takmer polovica autobusových dopravcov ešte nemá podpísané nové zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme s vyššími územnými celkami. Tie mali byť podpísané do konca júla.
V Trnavskom samosprávnom kraji chcú zmluvy podpísať ešte tento týždeň. Pre HN to uviedol vedúci odboru pozemných komunikácií a dopravy kraja Rudolf Kormúth. "Museli sme počkať, kým nám jednotlivé spoločnosti vyčíslia všetky svoje náklady a tržby," hovorí Kormúth. Aj riaditeľ SAD Nitra Ján Vrba tvrdí, že podnik je tesne pred podpisom zmluvy s tamojším vyšším územným celkom.
Na druhej strane, v Banskobystrickom kraji zmluvy neuzavrú ani tento týždeň. Hlavným dôvodom je pripravovaný rozpočet vyššieho územného celku na budúci rok, z ktorého chce kraj vychádzať. Ten by mal byť schválený až posledný augustový týždeň.
Ako uviedol predseda Zväzu autobusovej dopravy George Trabelssie, neuzavretie zmlúv by nemalo mať dosah na autobusovú prepravu. Za oveľa väčší a trvalý problém považuje nárast cien nafty, ktorý nie je premietnutý ani v zmluvách, ktoré sú už podpísané. Pohonné látky tvoria veľkú časť nákladov prepravcov. V dôsledku toho takmer všetky spoločnosti hospodária so stratou a zvýšenie cien nafty hradia z odpisov. To potvrdzuje aj Kormúth. "Vieme, že dopravcom by sme mali v rámci dotácií ešte doplatiť 30 miliónov korún, ale bohužiaľ nemáme dosť financií," povedal s tým, že samosprávny kraj sa bude snažiť doplatiť zvyšné dotácie do konca roka z mimoriadnych príjmov. Nevylúčil však, že nedostatok peňazí môže znamenať aj rušenie spojov. Trabelssie to zatiaľ odmieta. "Prioritou autobusových podnikov nie je rušenie spojov alebo prepúšťanie zamestnancov," uviedol. Predstavitelia autobusových podnikov sa preto chcú stretnúť s ministrom dopravy a rokovať o jednorazovej finančnej kompenzácii nárastu cien pohonných látok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 09:45