StoryEditor

Tkáč s Jakabovičom môžu zastavať centrum Prahy. Stačí, ak im prejde nenápadná zmena

27.07.2017, 15:58
Autor:
rdurdu
Pracovná verzia nového pražského metropolitného plánu by umožnila zastavať námestie Curieovcov v Prahe. To vlastnia žraloci z J&T.

V septembri má pražský Inštitút plánovania a rozvoja predložiť magistrátu návrh nového metropolitného plánu. Pracovná verzia počíta s nenápadnou zmenou. Tá by umožnila iné využitie niektorých pozemkov v českej metropole. Profitovať z nej by mohli slovenskí milionári z J&T.

Zmena sa má dotknúť aj námestia Curieovcov, ktoré leží pred hotelom InterContinental na konci prestížnej Parížskej ulice. Táto plocha je momentálne vedená ako námestie, čo znamená, že na nej nemôže prebiehať žiadna zástavba s výnimkou dopravných stavieb.

Vysoké zisky 

Námestie patrí od roku 2013 slovenským milionárom Ivanovi Jakabovičovi a Patrikovi Tkáčovi z J&T.

Súčasná podoba námestia:

Google Maps

​Tí majú, podľa novín Právo, už počítať s postavením sedemposchodovej budovy s komerčnými priestormi, kanceláriami a luxusnými bytmi. Právo cituje "dôveryhodné zdroje." Hovorcovia J&T banky a J&T Real Estate na žiadosti o vyjadrenie nereagovali.

Exkluzívna poloha neďaleko Staromestského námestia sľubuje stámiliónové zisky v českých korunách. 

Budovy na námestí už stáli

Právo odhaduje, že trhová cena postavenej budovy by ľahko prevýšila miliardu korún, v prepočte viac ako 38 miliónov eur.

Architektka Eva Červinková, ktorá pracuje na návrhu nového plánu, tvrdí, že zmena má zmysel. Ako argument používa fakt, že do polovice minulého storočia na námestí niekoľko budov stálo.

Radšej zeleň

Tento argument však odmieta architektka Marie Švábová. "To nie sú dôvody," tvrdí. Sama na námestí uprednostňuje zeleň, nie rozmernú a vysokú budovu.

"Bude toto voľné priestranstvo zachované v prospech krásy starej Prahy pre budúce generácie, alebo padne za obeť developerom?" znie otázka na konci článku.

01 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 02 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 03 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 04 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 05 - Modified: 2024-03-15 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Brutálny útok v Prahe: Opitý policajt v uniforme napadol len 19-ročné dievča, predtým zaútočil aj na ďalšie dievčatá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:24