StoryEditor

Roubini: Čo sa skrýva za fantómom oživenia

18.08.2009, 12:24
Kam má americké a svetové hospodárstvo namierené? Vlani túto debatu viedli dva tábory. Jeden tvrdil, že recesia v Spojených štátoch bude v tvare V- krátka a plytká. Mala trvať osem mesiacov a svet mal byť od zmrštenia USA izolovaný. Dnes však presvedčenia o odlúčenej recesii stratilo pôdu pod nohami. Prebieha najhoršia americká a globálna recesia za 60 rokov.

Svet zaliala recesia

Kam má americké a svetové hospodárstvo namierené? Vlani túto debatu viedli dva tábory. Jeden tvrdil, že recesia v Spojených štátoch bude v tvare V- krátka a plytká. Mala trvať osem mesiacov, tak ako dve predchádzajúce recesie z rokov 1990-91 a 2001 a svet mal byť od zmrštenia USA izolovaný.

Iní, vrátane mňa, vyhlasovali, že vzhľadom k nadmiere zadlženosti súkromného sektora (domácností, finančných ústavov a obchodných firiem) pôjde o recesiu v tvare U-dlhú a hlbokú. Tvrdili sme, že bude trvať asi 24 mesiacov a že svet pred kontrakciou USA neuchráni. Dnes, kedy sa recesia z USA rozšírila do celého sveta, už presvedčenie o odlúčenej recesii v tvare V stratilo pôdu pod nohami. Prebieha najhoršia americká a globálna recesia za 60 rokov.

Ak sa USA z recesie zotaví do konca roka, čo je pravdepodobné, išlo by sa o recesiu trikrát dlhšie a asi päťkrát hlbšiu, v zmysle kumulatívneho prepadu výstupu, než predchádzajúce dve. Medzi ekonómami panuje zhoda, že recesiu už máme dávno za sebou, že sa americká i svetová ekonomika svižne vráti k rastu a že riziko recidívy nehrozí. Bohužiaľ, tento nový konsenzus sa mýli rovnako, ako sa v posledných troch rokoch mýlili zástancovia recesie v tvare V.

Rast zostane mdlý

Dáta z USA- rastúca nezamestnanosť, ubúdajúca spotreba domácností, klesajúca priemyselná výroba a realitný trh, naznačujú, že americká recesia trvá. Obdobná analýza mnohých ďalších vyspelých ekonomík ukazuje, že dno je tak ako v USA blízko, ale ešte sme ho nedosiahli. Väčšina rozvíjajúcich sa ekonomík sa už asi vráti k rastu, ale ich výkon je pod ich potenciálom.

Navyše je pravdepodobné, že rast vo vyspelých krajinách niekoľko rokov zostane mdlý a zreteľne pod úrovňou trendu. Prvá príčina bude zrejme brzdiť rast nadlho: domácnosti sa musia vymaniť z dlhov a viac šetriť, čo na roky zviaže spotrebu.

Za druhé: finančná sústava- ako banky, tak i nebankové inštitúcie, je pošramotená. Nedostatočný rast úverov bude dusiť spotrebu i investičné výdaje.

Za tretie: podnikový sektor sa vyrovnáva s prebytkom kapacít, a ak bude rast bezkrvný a pretrvajú deflačné tlaky, pravdepodobným výsledkom bude nevýrazné zotavenie ziskovosti. Podniky teda zrejme nebudú zvyšovať kapitálové výdaje.

Za štvrté: opätovné zadlžovanie verejného sektora obrovskými fiškálnymi deficitmi a hromadením dlhu vytvára riziko, že vytesní oživenie útrat súkromného sektora. Účinky politického stimulu sa navyše na prelome budúceho roka vytratí, takže k podpore trvalého rastu bude potreba silnejšieho súkromného dopytu.

Dopyt oslabuje, ponuka je nadbytočná

Domáci súkromný dopyt, hlavne spotreba, je dnes chabá, v nadmerne utrácajúcich krajinách (USA, Británia, Španielsko, Írsko, atď.) slabne, napriek tomu v príliš sporivých krajinách (Čína, Ázia, Nemecko, Japonsko) nepribúda tak rýchlo, aby vykompenzovala úbytok čistých exportov týchto krajín.

Dochádza teda k globálnemu oslabovaniu agregátneho dopytu voči nadbytku ponuky, čo bude brzdiť globálne ekonomické oživenie.

Slabému oživeniu sa podrazia nohy

Existujú dva dôvody k obavám z recesie s dvoma prepadmi. Za prvé, stratégia odklonu od menového a fiškálneho uvoľňovania sa nemusí podariť, pretože tvorcovia politík to schytajú, keď urobia krok vpred alebo sa zdržia späť. Ak sa zoberú vážne fiškálne deficity (a potenciálna monetizácia týchto schodkov) a zvýšia sa dane, obmedzia výdaje a vysajú nadbytočnú likviditu, mohli by už beztak slabému oživeniu podraziť nohy.

Ak sa ale rozpočtové deficity zachovajú, v určitej chvíli, až ochabnú deflačné tlaky, sa vzbúria trhy s dlhopismi. Potom sa zvýšia inflačné očakávania, vzrastú výnosy vládnych dlhopisov a to vytesní oživenie.

Pozor na ropu a energie

Druhý dôvod k obavám z recesie s dvojitým prepadom sa týka cien ropy, energií a potravín. Tie môžu rásť rýchlejšie, než budú ospravedlňovať ekonomické fundamenty a ďalej by ich mohla zvyšovať hradba aktív pasúcich po likvidite, ako aj špekulatívny dopyt.

Ropa za 145 dolárov za barel bola vlani pre globálne hospodárstvo poslednou kvapkou, pretože krajinám dovážajúcim ropu spôsobila silný príjmový šok. Ak by špekulatívne sily vyhnali cenu ropy k 100 dolárom za barel, svetová ekonomika by to nemusela vydržať.

Koniec vážnej celosvetovej recesie bude ku koncu tohto roka bližšie, ale oživenie nebude vo vyspelých ekonomikách robustné, skôr mdlé.

ihned.cz

 

Americký profesor ekonómie Nouriel Roubini

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:53