Senzor, ktorý využívame na okamžité meranie glukózy, je pomôcka na nezaplatenie.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Komentár Zuzany Richnavskej: Ako nám senzor zmenil život

13.05.2023, 09:00

Konečne aj u nás nastala „doba senzorová“. Od leta 2022 sú senzory hradené aj na Slovensku. Je to pomôcka na nezaplatenie.

Pred piatimi rokmi som mala tú česť vystúpiť v Európskom parlamente pri príležitosti svetového dňa diabetu s prejavom za slovenských diabetikov. Hovorila som o rôznych veciach, ale, žiaľ, aj o tom, že na Slovensku stále nemáme k dispozícii pomôcky pre diabetikov, akými sú najmä senzory FreeStyle Libre. V tom čase sme si ich museli kupovať v zahraničí a hradiť v plnej sume sami. Dnes je to konečne tu. Aj u nás nastala „doba senzorová“.

Potrebovali by sme viac kusov

Od leta 2022 sú senzory konečne hradené aj u nás na Slovensku. Bolo by síce skvelé, ak by sme mali k dispozícii do roka viac kusov, ale už toto berieme ako obrovský posun. Už na nás okolité krajiny nikdy viac nebudú pozerať ako na „chudáčikov“, ale konečne sa naším zdravotníctvom môžeme aspoň trochu dorovnať ostatnej vyspelej Európe.

Senzor, ktorý využívame na okamžité meranie glukózy bez potreby pichania sa do prstov, je pomôcka na nezaplatenie. Dlhé roky sme si týchto pomocníkov kupovali raz za čas v zahraničí, napríklad v Rakúsku, Nemecku, Anglicku, vo Švajčiarku či v Írsku z vlastných peňazí. Ešte náročnejšie bolo zohnať k senzoru čítačku, ktorá by ukazovala hodnoty v jednotkách, na ktoré sme zvyknutí, a v jazyku, ktorému rozumieme.

Pomáhajú aj aplikácie

Práve preto máme dnes obrovskú radosť aj z toho, že od 7. decembra 2022 je pacientom dostupná aplikácia FreeStyle LibreLink v našich telefónoch bezplatne a v slovenčine. Keďže dnešné telefóny plnia aj úlohu čítačky, všetko môžeme mať na jednom mieste. Zároveň existuje aj aplikácia Libre LinkUp, pomocou ktorej môžu pacienti zdieľať namerané dáta so svojimi rodinnými príslušníkmi či cez LibreView prekonzultovať prehľad svojich výsledkov s lekárom. Tomu hovorím moderné 21. storočie.

So senzorom je to jednoduchšie

Určite mi viacerí dajú za pravdu, že žitie so senzorom je omnoho jednoduchšie, menej bolestné a pokojnejšie ako bez neho. Vďaka používaniu senzorov už nemáme toľko rán z dennodenného pichania sa do prstov. Nie raz a nie jednému z nás sa stalo, že pri pichnutí novej dierky do prsta a jeho stlačenia začali krvácať aj iné, staršie ranky. Od mala nám rodičia zháňali tie najlepšie krémy na ruky či zakazovali pri upratovaní používať silnú chémiu, ktorá naše mini ranky agresívne podráždila. Avšak senzor nám priniesol nielen náhradu niekoľkých desiatok vpichov do prstov za jeden vpich do paže. Ide najmä o neporovnateľnú kontrolu nad svojím zdravotným stavom.

Prevencia proti komplikáciám

Vďaka senzoru vieme sledovať, čo sa s našou glykémiou dialo v noci, počas tréningu, stresových situácií, choroby či pretancovanej noci. Vďaka senzoru vieme ľahko zabrániť aj vzniku hypo- či hyperglykémie. Stačí si len pravidelne priložiť čítačku alebo telefón k senzoru a správne zareagovať na nameranú hodnotu. A ak by sme si aj lámali hlavu nad tým, čo robiť v konkrétnej situácii, máme tu ďalšiu pomôcku, a to predikujúce šípky, ktoré nám vždy napovedajú, či má glykémia tendenciu stúpať alebo klesať.

Aké jednoduché! Nenapadlo by mi ani vo sne, že to raz o manažovaní diabetu vyslovím, ale s „luxusom“ 24-hodinovej kontroly to tak naozaj je. Veď posúďte sami, aký oveľa jednoduchší je život, keď máte možnosť zistiť, akú máte glykémiu päťdesiatkrát za deň, a nie päť. So senzorom sa nám tak oveľa pokojnejšie cestuje, športuje či ochutnáva ovocie nášho sladkého dia života. A to nie je všetko. Verím, že čoskoro sa dočkáme na Slovensku aj ďalších, vo svete už odskúšaných nových modelov, ktoré náš život s diabetom opäť skvalitnia.

Vaša Zuzka
01 - Modified: 2023-02-21 13:01:25 - Feat.: 0 - Title: Inzulínová pumpa a senzor 02 - Modified: 2022-12-22 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: DIAmama Veronika: Naše prvé Vianoce s diabetom boli plné rozpakov a strachu zo sacharidov 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-10-03 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Senzor sa stal pre isté skupiny diabetikov dostupnejší
01 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 02 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 03 - Modified: 2023-11-21 13:53:50 - Feat.: - Title: Nerobte rovnakú chybu ako ja! 04 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť! 05 - Modified: 2023-02-06 11:17:39 - Feat.: - Title: Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:31