Osamelosť neprispieva k dobrému duševnému zdraviuSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Keď sa do života vkradne samota

08.06.2022, 08:00

Negatívnym pôsobením samoty sú ohrození najviac seniori s cukrovkou, ktorým už zomrel partner.

Samota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo, čo sa týka nedostatočného dodržiavania liečebného plánu diabetika. V súvislosti s tým možno tiež predpokladať aj zhoršenie duševného a fyzického zdravia.

Obavy z reakcií okolia

S liečbou diabetu sa spája celý rad režimových opatrení, ktoré môžu byť do istej miery obmedzujúce a stresujúce. Obzvlášť ľudia s novodiagnostikovaným ochorením pociťujú nezriedka hanbu v spoločnosti, ak si musia premerať glykémiu alebo pichnúť inzulín. Neistota a obavy z reakcií okolia sa hocikedy vystupňujú do tej miery, že človek s cukrovkou radšej nikam zo svojho domova nevychádza. A tu možno hľadať pôvod už spomínanej sociálnej izolácie. O to zložitejšia situácia nastáva, keď diabetik býva sám a nemá kontakt ani s rodinou. Uzavrie sa do svojej „bubliny“ a problém je na svete. Osamelosť totiž neprispieva k dobrému duševnému zdraviu, ktoré je pomyselným odrazovým mostíkom pre správnu kompenzáciu choroby.

Vľúdne slovo a podpora

V komunikácii s diabetikom, najmä tým čerstvo diagnostikovaným, by mali byť ľudia opatrní. Zvedavé pohľady a nevhodné otázky či komentáre môžu človeka s cukrovkou ešte viac emočne destabilizovať, čo ho ľahko uvrhne do samoty štyroch múrov uprostred svojho domova. Veď kto by sa chcel dobrovoľne vystavovať niečomu, čo je mu nepríjemné? Nejeden diabetik nehľadá nič viac než len podporu a vľúdne slovo zo strany najbližších.

Nebojte sa ozvať!

Cítite sa osamelí a dochádzajú vám sily v boji s cukrovkou? Riešenie existuje, nevzdávajte sa!

Ak vám prekážajú nemiestne poznámky na účet vašej choroby, ozvite sa. Povedzte druhej strane, že je vám to nepríjemné. Môžete tak docieliť to, že sa situácia nebude opakovať. Neutekajte teda hneď do bezpečia domova, ale chcite situáciu riešiť. Jedine tak predídete samote.

Nenechajte sa pohltiť negatívnymi pocitmi a bojujte proti osamelosti rôznymi spôsobmi. Pomôže vám to k lepšiemu zvládaniu liečebného procesu. Okrem iného budete aj veselší a spokojnejší!

Ako sa vyhnúť samote?

- Staňte sa dobrovoľníkom

To vás dokáže vytrhnúť z každodennej samotárskej rutiny, ktorá sa stáva po čase taká ubíjajúca. Priložiť ruku k dielu môžete napríklad v centrách pre hendikepovaných alebo aj v útulkoch, čo zaujme predovšetkým milovníkov mačiek a psov. Dobrých skutkov nie je nikdy dosť.

- Zapíšte sa na lekcie jogy alebo tanca

Tým vlastne zabijete dve muchy jednou ranou. Po prvé prospejete pohybom svojmu duševnému i telesnému zdraviu a po druhé sa zoznámite so zaujímavými ľuďmi. Pohovoríte si o živote a možno nájdete aj nových priateľov a samota sa rozplynie nevedno kam.

- Vstúpte do komunity, ktorá združuje diabetikov

Na svoju chorobu tak zrazu nebudete sami. S ľuďmi v komunite môžete zdieľať svoje problémy a pocity, ktoré im rozhodne nie sú cudzie. Ste skrátka na jednej lodi. Hľadať je možné nielen na internete a sociálnych sieťach. Opýtajte sa napríklad aj svojho diabetológa.

- Vzdelávajte sa

Chcete sa už roky naučiť maľovať obrazy alebo vyšívať? Tak sa prihláste na kurz, ktorý vás tiež vytrhne zo sociálnej izolácie. Možné je navštevovať aj rekvalifikačné kurzy, ktoré umožnia prestup na úplne odlišnú kariérnu dráhu.

- Kontaktujte rodinu alebo priateľov

Aj pár minút na telefóne s milovaným človekom dokáže urobiť s vašou psychikou divy. Nebráňte sa kontaktu, a pokiaľ vám zdravie dovolí, vydajte sa za svojimi najbližšími na návštevu. Zmena prostredia vám prospeje. Sú však aj ľudia s cukrovkou, ktorí žiadnych blízkych príbuzných nemajú. V tom prípade skúste kontaktovať aspoň priateľov a známych.

- Vystúpte zo svojej komfortnej zóny

Je vlastne jedno, pre čo sa rozhodnete s ohľadom na obnovu sociálneho kontaktu. Skrátka a dobre skúste vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a vyjdite von medzi ľudí. Jedine tak pokoríte svoju osamelosť a prispejete tým aj k lepšiemu zdraviu. Všetko je len vo vašich rukách. Neobávajte sa a pamätajte: Odvážnym šťastie praje!

 

Zdroj: Healthline, Medical News Today, Diastyl.cz

01 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-10-19 06:41:30 - Feat.: - Title: Starší dospelí s diabetes mellitus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 23:19