Nepríjemný pocit v žalúdku nie je len pre tráviace problémy.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Prečo máte pocit nevoľnosti?

06.09.2023, 09:00

Nevoľnosť nemusí byť len príznakom problémov so žalúdkom. Pocit na vracanie môžu spôsobovať aj bolesti krčnej chrbtice, stres či infarkt.

Pocit roztraseného žalúdka či vracanie je pomerne častý jav a zažil to už hádam každý. Samotná nevoľnosť však nie je chorobou. Signalizuje, že sa v tele niečo deje. Vo väčšine prípadov je spôsobená tráviacimi problémami, v niektorých prípadoch môže byť príčinou závažnejšieho ochorenia. Spoznajte osem neočakávaných stavov, ktoré vám môžu spôsobiť nevoľnosť.

Dôvod č. 1. Cítite stres alebo úzkosť

Stres je emócia, ktorá spôsobuje v tele množstvo fyzických zmien, a to vrátane žalúdka a čriev. Črevo je lemované nervami, ktoré sa rozťahujú a sťahujú, aby pretlačili potravu cez tráviaci trakt. Keď je človek v strese, mozog vysiela signály do nervov, ktoré spôsobujú ďalšie sťahy. Toto sa nazýva tachygastria. Všetky tieto kontrakcie narušia normálny rytmus čreva, výsledkom je nevoľnosť.

Čo môže pomôcť?

„Niekoľko hlbokých nádychov a výdychov spôsobí, že sa budete cítiť pokojnejšie, čo vám môže pomôcť zmierniť nevoľnosť. Pomáha aj popíjanie zázvorového čaju alebo žuvanie kúska kandizovaného zázvoru,“ hovorí doktorka Kristine Arthurová, internistka medicínskeho centra v Kalifornii. Pri dlhotrvajúcom strese alebo úzkosti treba vyhľadať terapeuta či psychológa.

Dôvod č. 2. Môže to byť migréna

Migréna zaťažuje človeka, veľakrát ho vyradí aj z bežného života. Niektorým ľuďom sa k bolestiam hlavy pridružuje aj nevoľnosť. Odborníci to vysvetľujú tým, že migréna môže spôsobiť závraty a rozmazané videnie, a to môže viesť k nevoľnosti.

Čo môže pomôcť?

V súčasnosti existujú lieky na migrénu, ktoré predpisuje špecialista – neurológ. Dôležité je tiež dopĺňanie tekutín, pretože dehydratácia môže zhoršiť bolesti hlavy aj nevoľnosť.

Dôvod č. 3. Môže to byť infarkt

Táto príčina pocitu nevoľnosti vás môže prekvapiť, ale pravdou je, že príznaky srdcového infarktu môžu presahovať bolesť na hrudníku. Aj žalúdočné problémy môžu naznačovať problémy so srdcom. K ďalším príznakom infarktu patria aj studený pot, dýchavičnosť, bolesť ramena alebo paže...

Čo môže pomôcť?

Pri príznakoch treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Najlepšie je volať záchranku.

Dôvod č. 4. Dlhá pauza medzi jedlami

Keď ste niekoľko hodín nejedli, hladina cukru v krvi sa môže príliš znížiť. To vám môže spôsobiť závrat a nevoľnosť s pocitom na omdletie.

Čo môže pomôcť?

Dajte si kúsok čerstvého či sušeného ovocia alebo chlieb. Dostaňte cukor do organizmu, čím sa hladina cukru v krvi vráti do normálu.

Dôvod č. 5. Lieky proti bolesti

Bez nejakého jedla v bruchu, ktoré pôsobí ako nárazník, môžu zložky niektorých tabliet dráždiť sliznicu žalúdka. Ide o voľnopredajné lieky proti bolesti či doplnky výživy, napríklad vitamíny C a E či železo.

Čo môže pomôcť?

Často postačí, ak zjete len kúsok chleba alebo pár sušienok, ale nemusí to vždy zabrať. Radšej neužívajte vitamíny či lieky proti bolesti na prázdny žalúdok. Niekedy stačí „zobnúť“ niečo malé.

Dôvod č. 6. Infekcie

S nevoľnosťami sa spája aj viacero infekčných ochorení. Chrípka, gastroenteritída či zápaly sú pomerne časté ochorenia s typickou bolesťou brucha, hnačkou a vracaním. Príznaky sú síce nepríjemné, ale trvajú spravidla len niekoľko hodín až dní.

Čo môže pomôcť?

V takýchto prípadoch pomáha diéta, dostatočný príjem tekutín či rehydratačné nápoje, lieky na zastavenie hnačky, zmiernenie horúčky a bolesti hlavy.

Dôvod č. 7. Bolesť krčnej chrbtice

S bolesťou krčnej chrbtice má skúsenosť už mnoho ľudí. Najčastejším príznakom je bolesť, ale charakterizujú ju aj nevoľnosť, závraty, točenie hlavy, hučanie v ušiach...

Čo môže pomôcť?

Dôležitý je pokojový režim, vyhýbanie sa fyzickej námahe a psychickej záťaži. Pomáhajú teplé obklady aj náplasti.

Dôvod č. 8. Cukrovka

Aj diabetickú neuropatiu a cukrovku všeobecne môžu sprevádzať nevoľnosti. A to v prípade, keď je hladina cukru nízka alebo, naopak, vysoká.

Čo môže pomôcť?

Dôležité je udržiavanie glykémie v čo najlepších hodnotách. Pomáhajú lieky, inzulín, správna životospráva.

 

Kedy navštíviť lekára

Pokiaľ nevoľnosť a vracanie trvajú viac ako dva dni, vyhľadajte lekársku pomoc. Medzi ďalšie príznaky, pre ktoré by ste mali vyhľadať lekársku pomoc, patria bolesť na hrudníku, silná bolesť žalúdka, kŕče, rozmazané videnie, zmätenosť, horúčka, stuhnutý krk alebo ak vraciate krv.

 

Príznaky nevoľnosti môžu byť rôzne

... bolesť brucha

... hnačka

... horúčka

... závrat

... nadmerné potenie

... suché ústa

... bolesť v hrudi

... mdloby

... vracanie

... nadmerná tvorba slín

(red)
01 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: 0 - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor? 02 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: 0 - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť? 03 - Modified: 2022-09-08 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÄŤ znakov nezdravého čreva 04 - Modified: 2022-07-29 08:21:40 - Feat.: 0 - Title: Spoznajte signály chorej pečene
01 - Modified: 2024-03-26 13:30:49 - Feat.: - Title: Poškodené platničky: Spôsobujú príšerné bolesti, ako ich liečiť? 02 - Modified: 2024-01-23 14:23:59 - Feat.: - Title: Ranná nevoľnosť pri cukrovke? Môže za tým byť syndróm úsvitu 03 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: - Title: Život po infarkte 04 - Modified: 2023-02-23 09:48:17 - Feat.: - Title: Bolesť hlavy riešia Slováci najmä tabletkami. Treba ich však užívať s rozumom 05 - Modified: 2023-04-27 13:30:47 - Feat.: - Title: Dlhotrvajúca nádcha
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 13:22