Každá zmena na hlasivkách sa prejaví zmenou hlasu, jeho zastretím.Foto: Pixabay.com
StoryEditor

Nielen krik, ale aj šepot škodí hlasu. Čo ešte prekáža hlasivkám?

15.04.2023, 09:00

Pri nesprávnej hlasovej technike a pri dlhodobom nesprávnom používaní hlasu vznikajú na hlasivkách uzlíky, polypy aj edém. Ide o stavy, ktoré patria do starostlivosti otorinolaryngológa

 

Ľudský hlas je charakteristický, jedinečný a nezameniteľný pre každého z nás. „Tvorba hlasu je veľmi zložitý proces, podieľajú sa na ňom nielen samotné hlasivky ako hlavný fonačný orgán, ale aj systém dychový, artikulačné orgány a rezonančné priestory,“ vysvetľuje  MUDr. Valéria Doláková, lekárka otorinolaryngologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

 

Ochorenie hlasiviek

Samotné ochorenia hlasiviek môžeme podľa lekárky rozdeliť na dva základné systémy:

- zmeny organické, ktoré sú podmienené zmenami na hlasivkách (zápal, nádor)

- funkčné poruchy hlasu, ktoré vznikajú vtedy, keď sú hlasivky z pohľadu otorinolaryngológa zdravé, ale funkcia je porušená

 

Hlasivky poškodzujú vírusy aj nádory

MUDr. Doláková uvádza, že medzi základné choroby hlasiviek patria zápalové ochorenia, sú to laryngitídy, ktoré každý z nás bežne prekoná, najčastejšie majú vírusový pôvod a od toho sa odvíja liečba. „K zápalovým ochoreniam v poslednom období pribúdajú aj zmeny na hlasivkách, ktoré vznikajú pod vplyvom refluxu, kedy sa vracia obsah z pažeráka do oblasti hrtana, kde spôsobuje zmeny,“ hovorí lekárka s tým, že k ochoreniam hlasiviek dochádza aj pri poruchách inervácie, pri úrazoch, veľkú skupinu predstavujú nádory v oblasti hrtana, tie môžu byť benígne, najzávažnejšia diagnóza je ale karcinóm hrtana.

„Funkčné poruchy vznikajú prevažne u hlasových profesionálov a najčastejšie sú podmienené nesprávnou hlasovou technikou. Tam je to veľmi hraničné, pretože zmeny sú najskôr funkčné, ale časom môže dôjsť aj k organickým zmenám,“ dodáva. Pri nesprávnej hlasovej technike, pri dlhodobom nesprávnom používaní hlasu podľa nej vznikajú na hlasivkách uzlíky, polypy aj Reinkeho edém. To sú stavy, ktoré patria do starostlivosti otorinolaryngológa.

 

Kedy treba vyhľadať lekára

„Vo všeobecnosti, každá zmena na hlasivkách sa prejaví zmenou hlasu, jeho zastretím. U nás je zaužívaný úzus, že ak zachrípnutie a zmena hlasu trvá viac než tri týždne, každý takýto pacient má byť vyšetrený otorinolaryngológom, aby sa vylúčili organické zmeny,“ radí MUDr. Doláková s tým, že len pri laryngoskopickom vyšetrení sa dajú vidieť zmeny na hlasivkách.

„Ak má pacient ešte aj pridružené príznaky, bolesti hrtana, vykašliavanie krvi, pocit tlaku v hrudníku, zvieranie v hrdle, toto všetko môžu byť príznaky aj nádorových zmien,“ konštatuje. Ak sa podľa nej pridružia celkové príznaky ako nechutenstvo, chudnutie, zväčšenie lymfatických uzlín na krku, väčšinou to už býva dosť neskoro, to znamená, že tie zmeny sú dlhodobejšie a proces pokročil.

 

Ochorenie môže spustiť fajčenie

Odborníci na ORL odporúčajú pacientom prestať fajčiť, je to podľa nich výrazný vyvolávajúci faktor, ktorý spôsobuje rakovinu. „Rakovina hrtana patrí medzi jednu z desiatich najčastejších malígnych diagnóz u mužov. Už fajčenie viac než 20 cigariet denne viac než 20 rokov je výrazným faktorom pre vznik rakoviny,“ približuje MUDr. Doláková

V takomto prípade podľa nej liečba a prognóza závisí od toho, ako včas vyhľadajú lekára. Rizikovými sú aj faktory z pracovného prostredia, vplyv iritačných látok v ovzduší, ktoré poškodzujú hlasivky každému z nás, v súvislosti s prácou alebo v domácom prostredí.

 

Ako si  máme chrániť hlas a hlasivky?

Prevencia podľa lekárky predstavuje súbor opatrení, ktorých cieľom je predchádzať vzniku hlasových porúch. „Všeobecne zaužívaná je správna hlasová technika, je dôležité, aby sa hlasivky neprepínali, aby sa nekričalo, nerevalo, nešepkalo. Krik a šepot sú dve polohy, ktoré najviac poškodzujú hlas u každého pacienta,“ poznamenáva MUDr. Doláková.

Ďalej ide o podľa nej nácvik správneho dýchania, bráničné dýchanie, zdravý životný štýl, dostatok spánku, vylúčiť všetky rizikové faktory, fajčenie, eliminovať zlozvyky (zadrhávanie, pokašliavanie).

„Sú to mechanizmy, ktoré dosť poškodzujú hlasivky. Takisto pravidelná konzumácia alkoholu nie je veľmi vhodná v prípade pacientov s poruchami hlasu,“ hovorí s tým, že dôležité je vynechať iritanty pracovného prostredia, dostatočné zvlhčovanie domáceho prostredia, napríklad vo vykurovacej sezóne, pitný režim.

„Tieto preventívne opatrenia slúžia na to, aby boli hlasivky pre svoju funkciu zdravé a aby bola zabezpečená správna hlasová technika,“ dodáva.

 

Odišiel vám hlas? Čo treba robiť?

„Môže ísť o akútnu stratu hlasu pri nadmernej nesprávnej hlasovej technike, pri jednostrannom zaťažení,“ vysvetľuje MUDr. Doláková. Tam je podľa nej dôležitý hlasový pokoj, takisto zákaz fajčenia, vynechanie iritantov, zvlhčovanie hrtana v zmysle inhalácie, dostatočný pitný režim, spánok.

„Samotná medikamentózna liečba už je v rukách lekára, užívajú sa rôzne preparáty, antiflogistiká, kalciový sirup, venotoniká, vitamíny skupiny B, C, antihistaminiká a antiedémové liečby,“ poznamenáva.

 

Vedeli ste, že...

...odkašlávanie hlasivkám škodí?

Odkašlávanie v priebehu dňa je podľa MUDr. Dolákovej problém. „To je zadrhávanie, zlozvyk, ktorý hlasivkám škodí. Každý z nás má pocit, že keď to urobí, bude lepšie,“ poznamenáva.

 

 

01 - Modified: 2023-02-21 12:49:48 - Feat.: 0 - Title: Domáce recepty na prechladnutie. Viete, čo pomáha? 02 - Modified: 2023-02-06 10:25:52 - Feat.: 0 - Title: Počas zimy vdychujeme viac znečisťujúcich látok 03 - Modified: 2022-10-07 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký tlak v pľúcach ničí aj srdce
01 - Modified: 2023-05-29 09:18:20 - Feat.: - Title: Nedarí sa vám prestať s fajčením? Navštívte poradne zdravia 02 - Modified: 2022-11-24 17:26:15 - Feat.: - Title: Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením 03 - Modified: 2015-05-31 22:25:01 - Feat.: - Title: Prestaňte fajčiť, kým nie je neskoro 04 - Modified: 2014-05-31 20:47:31 - Feat.: - Title: Z fajčiarov pacienti onkológie
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 21:30