StoryEditor

Starajte sa o svoje zúbky

12.01.2015, 23:42
Autor:
(dia)(dia)
Ľahostajnosť sa v prípade diabetu ozaj nevyplatí. Striedanie hyperglykémií a hypoglykémií má, okrem iného, veľmi zlý vplyv aj na ústnu dutinu.

Ak vám teda záleží na peknom a sviežom úsmeve, starajte sa nielen o glykémie, ale tiež o ústnu hygienu.

 

Potvrdzuje to aj zubná lekárka MUDr. Sabina Figuľová. „Ak človek k svojmu chrupu pristupuje ľahostajne a na zubnú hygienu si po rokoch ani nespomenie, riskuje trvalé poškodenie končiace stratou zubov.“ Navyše, ak popritom máte aj diabetes, s chorobami v ústnej dutine môžete mať väčšie ťažkosti ako zdraví ľudia.

 

Na vlákenkách

Zub sa nachádza v kostenom lôžku, ktoré je vytvarované presne podľa jeho koreňa. Zub v ňom visí na vlákenkách a spolu so zubných cementom na povrchu koreňa, ďasnom a s kosťou, v ktorej sú zuby vsadené, tvoria závesný aparát, takzvaný parodont. „Vlákenká sa pod vplyvom zápalu rozpúšťajú, časom sa stráca aj kosť a zub, žiaľ, vypadne. Veľmi bolestivý aj parodontálny absces, ktorý vzniká vtedy, keď sa vo vačku medzi ďasnom a zubom nahromadí hnis,“ upozorňuje MUDr. S. Figuľová. Ide o prejav neliečenej parodontitídy, ktorý býva často sprevádzaný zvýšenou teplotou.

 

Diabetici by mali dbať na optimálnu kompenzáciu diabetu a k stomatológovi chodiť častejšie ako zdraví ľudia.

 

Dentálna infekcia

Krvácajú vám ďasná? Počítajte s tým, že pri zlej kompenzácii diabetu sa vám budú hojiť ťažšie. Preto sa čo najskôr posnažte o metabolickú kompenzáciu a navštívte stomatológa. Samozrejme, predtým ako sa mu zveríte do rúk, prezraďte mu, že ste diabetik. Krvácajúce ďasná sú znakom parodontitídy, čiže zápalu, ktorý postihuje ďasno a kostné lôžko. „Parodontitída sa tiež považuje za dentálnu fokálnu infekciu, ktorá sa môže dostať do celého organizmus. Je dokázané, že baktérie zo zubného povlaku a z parodontálnych vačkov sa môžu nachádzať aj v endotele ciev pri ateroskleróze. S neliečenou parodontitídou hrozí častejší výskyt kardiovaskulárnych ochorení, obličkových komplikácií, dokonca sú s ňou spojené predčasné pôrody a nižšia pôrodná hmotnosť novorodencov,“ hovorí MUDr. S. Figuľová.

 

Znížená odolnosť

Podľa stomatologičky parodontitída nie je dedičné ochorenie. Zdediť je možné oslabenú imunitu závesného aparátu zubov. Vo väčšine prípadov ide o dôsledok nedostačujúcej ústnej hygieny. „U diabetikov, najmä 1. typu, sa parodontitída vyskytuje častejšie ako u zdravých ľudí. Diabetes mení kvalitu kapilár a je znížená odolnosť voči infekcii. Pri správne vedenej liečbe však docielime dobré liečebné výsledky.“

 

Zubný kaz

„Vyšší výskyt zubného kazu u diabetikov je opakovane popisovaný. Je to paradoxné, pretože diabetik by mal mať obmedzený prísun uhľohydrátov v strave. Vyšší výskyt kazu je však v tomto prípade spojený s vyššou hladinou glukózy v sline a gingiválnej tekutine. S takýmito stavmi sa stretávame hlavne u nekompenzovaných diabetikov,“ ozrejmuje MUDr. S. Figuľová.

 

Pozitívny vplyv

Posledné štúdie dokázali pozitívny vplyv liečby zápalu parodontu na kompenzáciu diabetu, najmä 2. typu.

 

Kandidóza

Nezabúdajte, že hygiena je samozrejmosťou aj pri zubných náhradách. Keď ju zanedbáte, riskujete kandidózu, ktorú spôsobuje kvasinková huba candida albicans. Keď sa premnoží, často aj zvýšeným množstvom cukru v slinách, začínajú zdravotné komplikácie. Na jazyku, podnebí a v hrdle sa objavuje biely povlak, neraz aj s bolestivými bielymi pľuzgierikmi. Liečba podľa zubnej lekárky zahŕňa výplachy, masti, pastilky alebo tabletky.

 

Boľavé kútiky

Keďže ako diabetici máte zníženú odolnosť voči infekcii, môžu vás potrápiť boľavé ústne kútiky. „Sú tiež dôsledkom často už nevyhovujúcich zubných náhrad a zníženého skusu s následným podráždením kože v kútikoch, kde dochádza k pomnoženiu kvasiniek. Táto komplikácia niekedy súvisí aj nedostatkom železa, prípadne vitamínu B12 a kyseliny listovej,“ vysvetľuje stomatologička.

 

Pálenie a brnenie

V prípade, že vás často páli v ústnej dutine, cítite brnenie alebo ste zaznamenali poruchy chuti, môže ísť o prejavy diabetickej polyneuropatie. „Vyšetrenie ústnej dutiny väčšinou nevykazuje výrazné odlišnosti od normy, ktoré by vysvetľovali príčiny ťažkostí. Hovoríme preto o stomatodínii, ktorá má psychogénny alebo neurogénny, prípadne kombinovaný podklad. Z toho dôvodu sa títo pacienti ťažko liečia,“ opisuje MUDr. S. Figuľová.

 

Ak trpíte parodontitídou, návštevu dentálnej hygieničky by ste si mali zopakovať každé 3 až 4 mesiace.

 

Sucho v ústach

Túto komplikáciu môžete pociťovať napríklad pri užívaní liekov na vysoký krvný tlak alebo pri väčšej strate tekutín. Ako hovorí zubná lekárka, pocity sucha bývajú pociťované najčastejšie na jazyku, človeku spôsobujú ťažkosti pri hovorení, prehĺtaní potravy a navyše zvyšujú riziko vzniku zubného kazu. „Syndróm suchých úst liečime fluoridovými gélmi alebo výplachmi na predpis, prípadne umelými slinami. Je dobré, ak pacienti žujú žuvačky a cukríky bez cukru.“

 

Lézie a vyrážky

Orálný lichen planus je ďalšie ochorenie v ústnej dutine, s ktorým môžete mať pri výkyvoch glykémie dočinenia. Ide o chronické ochorenie, ktoré postihuje sliznice, kožu a jazyk. Podľa stomatologičky je jeho klinický obraz veľmi pestrý, často sa prezentuje v podobe lézie alebo vyrážky.

 

Informujte stomatológa

Predísť všetkým možným komplikáciám v ústnej dutine sa vám oplatí. Chodievajte pravidelne na preventívne prehliadky k stomatológovi. Informácie o tom, že máte diabetes, mu v žiadnom prípade nezatajujte. „Je dôležité, aby stomatológ bol informovaný o priebehu liečby diabetu a o celkovom zdravotnom stave diabetika. Ak ide o diabetika 1. typu, je potrebné ho na vyšetrenie objednávať tak, aby mohol dodržiavať svoj liečebný režim, to je aplikáciu inzulínu a pravidelný príjem potravy,“ odporúča zubná lekárka.

 

S antibiotikami

Chirurgické stomatologické výkony je lepšie zaistiť antibiotikami. Diabetikom sa totiž rany hoja pomalšie a navyše bývajú častejšie sprevádzané zápalovými komplikáciami.

 

Preventívne prehliadky u stomatológa

1-krát za polrok do 18 rokov

1-krát ročne nad 18 rokov

2-krát ročne v tehotenstve, a to na začiatku prvého a na začiatku tretieho trimestra

2-krát ročne, ak máte diabetes

 

Zubný povlak

Diabetik reaguje zápalom na také množstvo zubného povlaku, ktorý by u zdravého jedinca žiadne ťažkosti nevyvolal. Takisto sa mu rýchlejšie vytvára zubný kameň, preto je žiaduce jeho pravidelné odstraňovanie.

 

Dôležité!

Zuby si čistite po každom jedle, nezabúdajte na vonkajšiu, aj vnútornú stravu zubov a žuvacie plochy. „Každému odporúčame čistiť tiež hornú plochu jazyka, dajú sa na to kúpiť aj škrabky. Keď nie je možné si po jedle zuby vyčistiť, je vhodné si ústa vypláchnuť vodou alebo žuť žuvačku bez cukru,“ hovorí MUDr. S. Figuľová.

 

Myslite na prevenciu

Správna starostlivosť o zuby a ústnu dutinu spolu s dodržiavaním diabetickej diéty a liečebných opatrení vedúcich k uspokojivých hladinám cukru v krvi je podľa lekárky najspoľahlivejším spôsobom ako predchádzať infekčných ochoreniam ústnej dutiny.

(ivk)

01 - Modified: 2007-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putinove výroky
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:07