StoryEditor

Keď srdce ohrozuje mozog

01.12.2014, 23:38
Autor:
(dia)(dia)
Lekári i média neustále apelujú na prevenciu civilizačných ochorení a možno povedať, že čiastočne aj s úspechom.

Ľudia si viac uvedomujú dôležitosť starostlivosti o svoj zdravotný stav a snažia sa do svojho života aplikovať preventívne opatrenia. V oblasti kardiovaskulárnych chorôb sa napríklad znížil výskyt ischemickej choroby srdca a infarktov myokardu. Liečba sa nasadzuje skôr a je úspešnejšia. Pacienti sa vďaka tomu dožívajú vyššieho veku aj s takými ochoreniami, ktoré by v minulosti dávno neprežili. Môže sa však u nich prejaviť srdcové zlyhávanie a rôzne druhy arytmií. Jednou z arytmií, ktorej by ste mali venovať pozornosť a pred ktorou odborníci varujú, je predsieňová fibrilácia.

 

Fibrilácia predsiení je najčastejšou poruchou srdcového rytmu. Postihuje 1 – 2 % dospelej populácie. Odborníci hovoria o fibrilácii predsiení ako o kardiovaskulárnej epidémii 21. storočia. Dôvodom je starnutie populácie vyspelých krajín a epidémia obezity. Fibrilácia predsiení je typická arytmia starnúcej populácie. 84 % pacientov je starších ako 65 rokov. Podľa epidemiologických odhadov má túto poruchu rytmu srdca 4,5 miliónov obyvateľov Európskej únie. Na Slovensku ňou trpí asi 150 tisíc ľudí.

Fibrilácia predsiení chronické ochorenie, ktoré je častou príčinou akútnych hospitalizácií a vyžaduje si trvalú liečby a pravidelné kontroly. Závažnosť spočíva najmä v tom, že ochorenie prináša život ohrozujúce komplikácie.

Prejavy tejto arytmie sú veľmi rôznorodé. Najväčšia časť postihnutých nepociťuje žiadne ťažkosti, čo je zhruba až 60 až 70 percent pacientov. Arytmia sa u nich objaví náhodne, napríklad v rámci preventívneho vyšetrenia.

 

Najčastejšie príznaky

Prejavy fibrilácie predsiení srdca sú rozmanité a veľmi individuálne. Niektorí pacienti pociťujú výrazné symptómy, iní len zriedka. Ich intenzita väčšinou súvisí so srdcovou frekvenciou (rýchlosťou pulzu). Čím je vyššia, tým výraznejšie sú symptómy.

Objaviť sa môže:

-  nepríjemný pocit búšenia srdca a jeho nepravidelnej činnosti

- dýchavičnosť

- únava

- bolesť na hrudníku

- závraty

- pocit na odpadnutie

 

Anomália prevodového systému

Predsieňovú fibriláciu spôsobujú nepravidelné elektrické signály, ktoré sa šíria srdcovými predsieňami. Vznikne tak rýchle a nepravidelné sťahovanie srdcovej svaloviny predsiení. Anomália v prevodovom systéme naruší pumpovanie krvi srdcom. Srdce pracuje neefektívne, krv stagnuje a hromadí sa v predsieňach. Nepravidelné sťahy svaloviny zabraňujú dostatočnému prečerpávaniu krvi do srdcových komôr. V nahromadenej krvi môžu vzniknúť zrazeniny, ktoré sa prúdením v cievach môžu dostať zo srdca do mozgu a spôsobiť mozgovú príhodu. Práve mozgová príhoda patrí k najvážnejším komplikáciám fibrilácie predsiení. Jej riziko je u ľudí s predsieňovou fibriláciou 10-krát vyššie ako v prípade zdravej populácie. Mozgová príhoda znamená pre mozog to isté, čo infarkt myokardu pre srdce. V zdravom mozgu prúdi krv bez obmedzenia. Ak však prúdenie zablokuje krvná zrazenina, mozog nedostane potrebné množstvo kyslíka a živín. Tento stav spôsobuje trvalé poškodenie mozgu, dokonca hrozí aj smrť.

 

Rizikové faktory predsieňovej fibrilácie

vysoký krvný tlak
ischemická choroba srdca
vrodené chyby srdca
ochorenia/poškodenia mitrálnej chlopne
ochorenia pľúc (karcinóm, zápal pľúc)
embólia do pľúc
zvýšená činnosť štítnej žľazy
nadmerná konzumácia alkoholu
diabetes
obezita

 

Možnosti liečby

Lieková terapia

a) antikoagulanciá alebo antiagreganciá - potláčajú prejavy fibrilácie predsiení, resp. potláčajú riziko tromboembolických komplikácií (tieto prípravky sa ľudovo označujú ako lieky na „riedenie krvi“)

b) antiarytmiká, ktoré pomáhajú obnoviť a/alebo udržať normálny srdcový rytmus

Elektrická kardioverzia

Výboj z defibrilátora na zastavenie fibrilácie predsiení a obnovenie normálneho rytmu srdca

Radiofrekvenčná ablácia

Prerušenie vybraných vodivých dráh srdca pomocou katétra; v niektorých prípadoch je nutná následná implantácia kardiostimulátora.

Izolácia pľúcnych žíl

Ide o novšiu metódu katétrovej ablačnej liečby

Chirurgická ablácia

 

Čo môžeme spraviť pre svoje srdce?

Odpovedá MUDr. Peter Hlivák, PhD., Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, oddelenie aritmií a kardiostimulácie

Pacienti s arytmiami začínajú tvoriť najväčšiu časť pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami. Srdcové zlyhávanie a predsieňová fibrilácia sú akoby dve epidémie v oblasti srdcovocievnych ochorení. Prevenciou je dodržiavanie racionálnej životosprávy, osvojenie si zdravého životného štýlu, vhodné stravovacie návyky, dostatočne sa venovať pohybu a dodržiavať liečbu, ktorú lekár predpise, najmä liečbu vysokého krvného tlaku. Jednoznačne má zmysel chodiť na preventívne prehliadky. Keď včas zachytíme pacientov s fibriláciou predsiení, vieme určiť, či je riziko nízke, stredné, alebo vysoké a tých, ktorí majú vysoké riziko komplikácií, napríklad cievnej mozgovej príhody, adekvátne liečime. Zabránime tak niekoľkým cievnym mozgovým príhodám. Eliminácia rizikových faktorov a zodpovednosť voči vlastnému zdraviu je cesta, ako pomôcť vlastnému srdcu. Človek dostane zdravie do vienka a často ho vníma ako samozrejmosť, bez potreby starať sa oň. Má tendenciu zaoberať sa len tým, na čo ma nárok a menej už svojimi povinnosťami. Každý z nás má však povinnosť aj voči svojmu zdraviu. Pacienti často prídu k lekárovi a nevedia, aké lieky užívajú. Vedia síce, aký benzín tankujú do svojho auta a mnoho iných, menej podstatných vecí, ale svoje tabletky rozoznajú maximálne podľa tvaru a farby. To je znak, že pacient je odovzdaný svojmu osudu a pristupuje pasívne voči svojmu zdraviu. Nepýta sa, na čo berie lieky a spozornie, až keď vznikne komplikácia. Mnohé ochorenia na začiatku nebolia, napríklad aj vysoký tlak. Najmä ak ho má človek dlho, prejaví sa v podobe závažných komplikácií. Rovnako je to aj s cukrovkou. Preto sa treba mať na pozore a starať sa o svoje zdravie čo najzodpovednejšie.

 

(red.)

01 - Modified: 2007-01-11 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: Etiópia: Bývalý diktátor žijúci v Zimbabwe dostal doživotie
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 03 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 04 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 05 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 15:21