StoryEditor

Prestaňte fajčiť, kým nie je neskoro

01.06.2015, 00:25
Autor:
(dia)(dia)
Aj napriek tomu, že fajčenie má škodlivý vplyv na zdravie človeka, vo svete a rovnako aj na Slovensku fajčí stále veľa ľudí.

Na následky fajčenia zomrie vo svete každých 10 sekúnd jeden človek!

Fajčenie je rizikovým činiteľom:

pri vzniku nádorových ochorení (pľúc, ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, žalúdka, močového mechúra, obličiek, podžalúdkovej žľazy, hrubého čreva a u žien krčka maternice),

kôrnatenia a zúženia ciev,

vysokého krvného tlaku,

vredovej choroby žalúdka a dvanástnika.

 

Fajčiarom sa rakovina pľúc vyskytuje 9 až 10-krát častejšie ako nefajčiarom, u silných fajčiarov je riziko až 20-násobné.

 

Návyková droga

Od nikotínu, stimulujúcej drogy, je fajčiar väčšinou závislý. Návykové pôsobenie nikotínu je spojené s jeho schopnosťou spustiť uvoľňovanie dopamínu - chemickej látky v mozgu, ktorá je spojená s príjemnými pocitmi. Je rovnako návykový ako tvrdé drogy - heroín alebo kokaín, a preto zo 73 % fajčiarov, ktorí chcú prestať, to dokážu len 2 %, aj to väčšinou až po niekoľkých neúspešných pokusoch.

Nikotín sa do organizmu dostáva mimoriadne účinným nástrojom – cigaretou, ktorá prešla od svojho vzniku mnohými vylepšeniami. Závislému organizmu dokáže rýchlo dodať dostatočné množstvo nikotínu. Po zapálení cigarety sa spustia chemické reakcie, podľa druhu a typu cigarety vzniká od 2000 do 4000 chemických zlúčenín. Väčšina z nich je škodlivých, mnohé fajčiar, ale aj nefajčiar vdychuje. Žiaden filter na cigarete nepomôže, dokonca je potvrdené, že vo filtri vznikajú ďalšie pre človeka nebezpečné látky. Podobná je situácia aj s cigaretami označovanými pôvodne ako ľahké (light) alebo dokonca ultraľahké (ultralight). Majú síce nižší obsah nikotínu, ale ostatné toxické látky sú zastúpené vo väčšej miere. Navyše závislí fajčiari fajčia spôsobom, ktorý im umožní dosiahnuť požadovanú hladinu nikotínu v tele a predísť tak abstinenčným príznakom. Cigaretu s nízkym obsahom nikotínu fajčí omnoho agresívnejšie, hlbšie a dlhšie vdychuje a dym zadržiava v pľúcach.

 

Od infekcie k rakovine

Fajčením sa okrem nikotínu do organizmu dostávajú toxické a rakovinotvorné látky: decht, oxid uhoľnatý, 3,4-benzypyrén, 20-metylcholantrén, dimetylbenzantracén.

Ich pôsobením sa riasinkový epitel, ktorý sa nachádza v zdravých pľúcach, mení na dlaždicový a riasinky, ktoré majú ochrannú úlohu, zanikajú. Pľúca tak strácajú schopnosť brániť sa voči infekciám, čo vedie k chronickému zápalu priedušiek sprevádzaného dusivým kašľom. Proces k vzniku rakoviny sa začal. Tento stav je možné ešte zastaviť - prestať fajčiť, kým nie je príliš neskoro.

 

Fajčenie, srdce a krvný obeh

Vdychovanie tabakového dymu vyvoláva niekoľko okamžitých reakcií srdca a ciev. Od začiatku fajčenia sa do jednej minúty začne zrýchľovať srdcový tep, v priebehu prvých 10 minút sa môže zvýšiť až o 30 %. Tiež zvyšuje krvný tlak, krvné cievy sa zužujú, čo núti srdce, aby sa viac namáhalo a zabezpečilo prísun krvi a tým aj kyslíka k tkanivám. Väzba oxidu uhoľnatého na krvné farbivo hemoglobín prebieha omnoho ľahšie ako v prípade kyslíka.

 

Pri nedostatočnom množstve kyslíka pre srdce vzniká ischemická choroba srdca (ICHS). Môže prebiehať nepoznane alebo typickou bolesťou na hrudníku, dokonca srdcovým infarktom. Na jej vzniku sa podieľa aj kôrnatenie ciev - ateroskleróza. Fajčenie cigariet, zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak sú najviac overené rizikové faktory spôsobujúce ICHS. Fajčiar cigariet má 2 až 3-krát vyššie riziko, že dostane srdcový infarkt ako nefajčiar. Pokiaľ sú súčasne prítomné oba ďalšie hlavné rizikové faktory, potom sa šanca dostať srdcový infarkt môže zvýšiť 8-krát.

Nedostatočné prekrvenie sa ale môže prejaviť aj na cievach, tzv. ischemická choroba dolných končatín (ICHDK). Fajčiari majú 16-krát vyššie riziko vzniku ochorení periférnych ciev ako ľudia, ktorí nikdy nefajčili. Ak prvým príznakom nevenujú pozornosť a naďalej fajčia, majú vyššiu pravdepodobnosť vývoja gangrény nohy.

Nedodanie kyslíka do mozgu spôsobuje mozgovú mŕtvicu s možnými vážnymi následkami.

 

Aj nefajčiari doplácajú

Negatívnemu vplyvu tabakového dymu sú vystavení aj nefajčiari. Cigaretový dym vdychujú totiž z prostredia, v ktorom sa pohybujú. Majú tak 23 % vyššie riziko ochorenia oproti tým, ktorí sa v takomto prostredí nepohybujú.

 

(red.)

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2023-05-29 09:18:20 - Feat.: - Title: Nedarí sa vám prestať s fajčením? Navštívte poradne zdravia 02 - Modified: 2023-05-09 15:13:05 - Feat.: - Title: Nepodceňujte zdravie pokožky, chráňte sa pred priamym slnkom 03 - Modified: 2023-04-19 10:20:52 - Feat.: - Title: Nielen krik, ale aj šepot škodí hlasu. Čo ešte prekáža hlasivkám? 04 - Modified: 2023-02-06 11:17:39 - Feat.: - Title: Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom 05 - Modified: 2023-02-06 10:46:38 - Feat.: - Title: Nepodceňujte prevenciu! Vyzýva ľudí Národný onkologický inštitút.
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. máj 2024 02:48