Na Vianoce neprepadajte sebaľútosti a urobte niečo, čo vás zahreje pri srdci...Foto: Brainee X Canva
StoryEditor

Vianoce osamote: psychologička radí, ako sviatky zvládnuť. Nemusia byť pochmúrne

20.12.2022, 09:00

Vianoce osamote nemusia byť na prvý pohľad smutné a sužujúce. Psychológovia ale tvrdia, že správnym prístupom ich možno zvládnuť s optimistickou mysľou a nadhľadom.

Keď sa povie „Vianoce osamote“, mnoho ľudí za tým vidí skôr to negatívne. Obzvlášť pre tých, ktorí sú po celý rok obklopení rodinou, býva táto téma neuchopiteľná. Títo ľudia si vlastne ani nedokážu predstaviť sviatky bez svojich blízkych. Lenže okolo nás je aj mnoho osamelých duší.

„Chronická osamelosť môže byť spojená so zvýšeným rizikom rozvoja depresie, úzkosti, nízkeho sebavedomia a problémov so spánkom,“ tvrdí o osamelosti terapeutka Sharnade George z USA.

 

Vianoce osamote: Existujú tri cesty, ktorými sa môžete vydať

 

Ľudia oslavujú Vianoce osamote z rôznych dôvodov. Buď si to sami vybrali, alebo k tomu prispeli neočakávané životné okolnosti. Vyrovnávanie sa s osamelosťou počas sviatkov je veľmi individuálna záležitosť. Je možné zvoliť tri cesty:

 

- Po prvé sa môžete stať sami sebe psychológom a rozobrať svoj psychický stav a príčiny vašej samoty.

- Po druhé urobíte kroky na to, aby ste sa necítili takí osamelí a sviatočný čas si naplno užijete aj bez ľudí okolo.

- Po tretie sa rozhodnete, že budúci rok už takto prežívať Vianoce nechcete a naplánujete si kroky na zmenu.

 

Premeňte samotu na Vianoce na vašu výhodu

 

Hovorí sa, že každú situáciu v živote môžeme vnímať ako negatívne, tak aj pozitívne. Všetko tak záleží na našom nastavení mysle. Každý má voľbu, či sa na svet okolo seba bude usmievať alebo mračiť. Rovnaký príklad existuje aj na Vianoce osamote. Psychologička Sharnade George radí, aby sme sa snažili vidieť vo svojej samote aj pozitívne stránky veci. „Začnite svoj sviatočný deň akčným plánom! Neprepadajte sebaľútosti a urobte niečo, čo vás zahreje pri srdci,“ poznamenáva.

 

Nižšie je niekoľko tipov, na čo staviť:

 

- Pustite sa do tvorenia čohokoľvek. Rozvíjanie kreativity vám pomôže vzpružiť psychiku. Uvarte nové jedlo podľa receptu, ktorý ste chceli vždy ochutnať. Môžete tiež namaľovať dlho odkladaný obraz. A čo tak začať spisovať prvé riadky zamýšľanej knihy? Alebo si vymodelovať z hliny nový doplnok do bytu? Robiť môžete v tomto ohľade skutočne čokoľvek vás napadne.

 

- Nezabudnite sa hýbať. Pohyb je vo všeobecnosti veľmi priaznivý pre dobrý duševný stav, vďaka nemu sa totiž vyplavujú hormóny šťastia. Možností, ako ho prevádzkovať, je hneď niekoľko. Zabehajte si, urobte si domáci strečing, alebo si zacvičte jogu. Niekedy stačí aj svižnejšia prechádzka prírodou. „Vstaňte v rozumnú hodinu a vyberte sa von, urobte si aspoň jednu prechádzku, alebo si párkrát za deň zatancujte na svoju obľúbenú hudbu,“ radí psychologička.

 

- Nebráňte sa kontaktu s inými ľuďmi. Áno, síce môžete tráviť Vianoce osamote, ale ak máte okolo seba rodinu alebo priateľov, ktorí vás majú radi, neodháňajte ich od seba. Skontaktujte sa po telefóne a porozprávajte sa o živote. Pomôcť môže aj komunikácia s ľuďmi prostredníctvom rôznych online diskusných skupín alebo fór – najmä u tých, čo skutočne nikoho blízkeho nemajú.

 

- Prispôsobte svoje dni tomu, čo máte radi. Zjednodušene povedané, rozmaznávajte sa a doprajte si počas sviatkov niečo mimoriadne, ak je to vo vašich možnostiach. Urobiť radosť si môžete buď maličkosťou alebo pokojne aj dovolenku za teplom! Nájdite pokoj v duši a vytvorte si pohodové prostredie.

 

- Pomôže odborník. Niekedy však môžu prísť ťažké chvíle, kedy zďaleka nič z vyššie uvedeného nepomáha a vás začnú sužovať strachy a iné negatívne emócie. Váš smútok a úzkosti začnú ovplyvňovať neblaho každodenný život. V tomto prípade neváhajte a navštívte odborníka v podobe psychológa alebo psychoterapeuta. Alebo skúste zavolať aspoň na linku dôvery, kde vás vypočujú a budú sa vás snažiť podporiť.

 

Sami byť nemusíte, robte dobré skutky

A ešte sa ponúka jedna možnosť, ako vyriešiť Vianoce osamote. Zapojte sa do dobrovoľníckych spolkov a pomáhajte tým, ktorí to potrebujú. Môžu to byť napríklad deti v detských domovoch, ľudia bez domova alebo jednoducho len tí, čo sú v rovnakej situácii ako vy, ale už nemajú toľko síl vyjsť von medzi ľudí. Tak nielen že urobíte dobrý skutok, ale tiež treba získate nových priateľov na celý svoj život.

„Nespoliehajte sa na televíziu ako na spoločnosť. Ak naozaj nechcete byť sami, dobrovoľníctvo je skvelý spôsob, ako pomôcť ostatným a zároveň získať sociálnu interakciu,“ radí psychologička.

 

(diastyl.cz)

 

 

 

01 - Modified: 2022-09-20 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jesenná depresia nie je samostatná diagnóza 02 - Modified: 2022-06-20 06:58:16 - Feat.: 0 - Title: SEDEM znakov osamelosti 03 - Modified: 2022-06-08 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa do života vkradne samota
01 - Modified: 2022-12-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Tipy na jednoduché a praktické darčeky pre diabetikov 02 - Modified: 2022-06-08 06:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa do života vkradne samota 03 - Modified: 2022-06-20 06:58:16 - Feat.: - Title: SEDEM znakov osamelosti
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:15