Vzdelávanie diabetikov DIADEŇ sa tento rok konal v sobotu 5. novembra na Národnom futbalovom štadióne.Foto: Peter Mayer
StoryEditor

DIADEŇ 2022 podporil minister aj odborníci

07.11.2022, 13:50

Edukačný deň o cukrovke sa tento rok konal pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR a Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Vedieť viac o svojom ochorení môže v mnohých prípadoch pomôcť lepšie zvládať chorobu, oddialiť nástup komplikácií alebo sa im úplne vyhnúť, či dokonca aj predĺžiť život. Preto sa spoločnosť Mafra Slovakia, vydavateľ časopisu Diabetik, rozhodla pravidelne pripravovať edukačný deň. Tento rok sa konal v sobotu 5. novembra na Národnom futbalovom štadióne.

Prihovoril sa aj minister

Na úvod Mgr. Martina Šmýkalová z ministerstva zdravotníctva z odboru zdravotnej starostlivosti prečítala príhovor ministra Vladimíra Lengvarského, ktorý sa kvôli pracovnej zaneprázdnenosti nemohol osobne zúčastniť. „Cukrovka je veľmi vážne ochorenie, ktoré je bez aktívnej spolupráce pacienta prakticky neliečiteľné ochorenie, existuje však mnoho rôznych spôsobov, ako ju dostať pod kontrolu,“ uvádza v liste minister. Ďalej uviedol, že počty diabetikov narastajú a ochorenie nadobúda rozmery epidémie. „Ak však pacienti dodržiavajú zásady správnej životosprávy, pohyb a všetky odporúčania lekára diabetológa, môže pacient žiť ako zdravý človek,“ dodáva. Martina Šmýkalová sa ešte poďakovala za túto edukačnú aktivitu. „Želám dňu úspešný priebeh, aby si všetci odniesli zaujímavé informácie a širšie spektrum nových poznatkov,“ dodala.

image

Mgr. Martina Šmýkalová z ministerstva zdravotníctva na Diadni 2022 číta príhovor ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského

Foto: Peter Mayer

 

Moderná liečba: technológie aj lieky

Zúčastnení si mohli vypočuť viaceré prednášky od popredných odborníkov v diabetológii. O význame moderných technológií v liečbe cukrovky hovorila docentka Viera Doničová, diabetologička, internistka a predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. „Moderné technológie znamenajú obrovský prelom v liečbe cukrovky. Majú nezastupiteľnú úlohu, pomáhajú diabetikom lepšie zvládať ochorenie, to znamená lepšie kompenzovať diabetes, dosiahnuť menej závažných komplikácií, a tým aj lepšiu kvalitu života,“ vysvetlila docentka Doničová.

image

doc. MUDr. Viera Doničová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti

SNÍMKA: Peter Mayer

 

Podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti a zároveň aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu docent Zbynek Schroner priblížil najnovšiu liečbu pri cukrovke 2. typu. „Dnes máme k dispozícii množstvo moderných liekov, liečba sa personalizuje, vieme pacientovi doslova ušiť liečbu na mieru,“ vysvetlil docent Schroner. Vymenoval tiež, aké druhy liekov majú pacienti k dispozícii (od základných až po moderné), a vysvetlil tiež, akým spôsobom pomáhajú pacientovi.

image

doc. MUDr. Zbynek Schroner, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu na akcii pre diabetikov Diadeň 2022

Foto: Peter Mayer

Vplyv ochorenia na život

Na Diadni sa verejnosť mohla dozvedieť aj niečo viac o tom, ako ochorenie vplýva na samotného pacienta, keď sa dozvie o svojom ochorení, a ako na jeho rodinu. „Zo začiatku vám budú chcieť všetci pomáhať, hľadať lekárov, možnosti liečby. Treba si však uvedomiť, či je naozaj to, čo mi pomôže. A netreba sa riadiť heslom: všetko alebo nič,“ uviedla psychologička PhDr. Petra Ferenčíková, ktorá je zároveň aj predsedníčkou pacientskej organizácie Asociácie diabetikov Slovenska.

image

PhDr. Petra Ferenčíková, psychologička a predsedníčka Asociácie diabetikov Slovenska SNÍMKA: Peter Mayer

Foto: Peter Mayer

Starostlivosť o nohy a stravovanie

Prečo by si mal cukrovkár denne kontrolovať svoje chodidlá a prečo by určite nemal vynechať odborné ošetrenie u podológa, vysvetlila Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti. „Aj drobná ranka, ktorá sa na chodidle diabetika objaví a ktorej sa nevenuje pozornosť, môže časom prerásť do vážneho problému,“ uviedla Nádašiová. Je to podľa nej preto, lebo cukrovkári nemajú také citlivé nohy na bolesť ako necukrovkári, drobné rany jednoducho necítia a tie časom môžu prerásť do väčších. „Diabetikom sa rany ťažko hoja a časom môžu prerásť až do takého stavu, keď je nutná amputácia,“ dodala.

Prečo je stravovanie v liečbe cukrovky dôležité, zas vysvetlila Mgr. Klaudia Šugrová, nutričná terapeutka a profesionálna školiteľka. „Strava je základom liečby a neexistuje žiadna špeciálna strava pre diabetika,“ uviedla s tým, že strava diabetika by mala byť racionálna.

image

Ing. Milanda Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti prednáša na Diadni 2022 SNÍMKA: Peter Mayer

Foto: Peter Mayer

Skúsenosti s cukrovkou

Vlastné skúsenosti s ochorením priblížili dvaja pacienti s diabetom prvého a druhého typu, ktorým sa darí mať ochorenie pod kontrolou. „K cukrovke som sa prejedol, bral som viacero druhov liekov, pichal som si trikrát denne inzulín, a potom som si povedal, že takto nechcem žiť,“ povedal Peter Augustín, ktorý je dnes bez liečby inzulínom a zredukoval aj väčšie množstvo liekov. Svoje skúsenosti vydal knižne: Ako som položil cukrovku na lopatky.

image

Peter Augustin svoje skúsenosti s cukrovkou spísal do knihy: Ako som položil cukrovku na lopatky SNÍMKA: Peter Mayer

SNÍMKA: Peter Mayer

Ján Švolík žije s cukrovkou 60 rokov bez vážnejších komplikácií. „Diabetes mi diagnostikovali, keď som mal 14 rokov. Striekačky som si musel vyvárať, bolo to náročné,“ hovorí Švolík. Časom sa technológie zlepšovali, dnes využíva senzor. „Je vynikajúcim pomocníkom, stačí priložiť čítačku a viem, aké mám glykémie. Nemusím si pichať ani robiť zložité úkony,“ dodáva.

 

image

Ján Švolík žije s cukrovkou už 60 rokov SNÍMKA: Peter Mayer

SNÍMKA: Peter Mayer

Sprievodné akcie

Na Diadni nechýbali ani sprievodné aktivity: meranie glykémie, meranie tukov, poradenstvo pri stravovaní a chudnutí, poradenstvo pri výbere výživových doplnkov, ako aj poradenstvo, ako pracovať so senzorom FreeStyle Libre. Zúčastnení mohli ochutnať aj rôzne dia potraviny.

image

Ochutnávku aj predaj dia potravín zabezpečila spoločnosť IMBER.

Foto: Peter Mayer

Akciu podporili viaceré spoločnosti

Abbott Slovensko, výrobca populárneho senzora FreeStyle Libre.

Dr.Max, jednotka v poskytovaní lekárenskej starostlivosti s 350 lekárňami po celom Slovensku, ponúka aj poradenstvo v starostlivosti o zdravie vďaka špecializovanému DiaClubu Dr.Max.

Novo Nordisk Slovensko, výrobca život zachraňujúcich inzulínov pre diabetikov, ako aj liekov na obezitu či potlačenie chuti do jedla.

NUTRIADAPT spoločnosť, ktorá edukáciou prispieva k aktívnej starostlivosti o vlastnú telesnú hmotnosť a zdravie.

IMBER spoločnosť ponúka široký sortiment dia potravín.

01 - Modified: 2024-03-28 09:34:40 - Feat.: 0 - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 02 - Modified: 2022-10-18 16:07:57 - Feat.: 0 - Title: Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť 03 - Modified: 2022-10-06 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predškoláci s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: prof. Martin Haluzík: Nová liečba cukrovky je blízko
01 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 04 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA 05 - Modified: 2023-10-19 06:41:30 - Feat.: - Title: Starší dospelí s diabetes mellitus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. máj 2024 01:04