StoryEditor

Diabetologická poradňa - radí diabetologička Eva Pavleova

15.12.2015, 23:54
Autor:
(dia)(dia)
Máme odpovede na vaše trápenia.

Pred mesiacom som večer pri prudkom ľahnutí dostal dosť silný závrat, z ktorého som sa zotavil bez liekov postupne až za dva dni. Po tomto závrate mi začalo neustále hučať v hlave (pískať v uchu) silnejšie, ako mi hučalo predtým. Mám dojem, že to mám od krčnej chrbtice, v ktorej mi pri pohyboch hlavy dosť chrupká. Prosil by som o radu, hlavne o to pískanie.

Musíte navštíviť svojho praktického lekára a ten vás v prípade potreby odošle na odborné vyšetrenie. Podľa toho, čo píšete, to bude  pravdepodobne najprv ORL vyšetrenie.

 

Môj priateľ má bolesť srdca. Čo to môže byť?

Vášho priateľa by mal vyšetriť jeho praktický lekár. Bolesti na hrudníku môžu byť rôzneho pôvodu. Veľmi často ide o tzv. vertebrogénne ťažkosti (od chrbtice).

 

 

Veľa odborníkov odporúča piť diabetikom minerálne vody s nízkym obsahom sodíka. Ale konkrétne koľko mg Na+/100 ml je nízkahodnota?

Svojím pacientom odporúčam piť čistú vodu. Na obsah sodíka v minerálke by si mali dávať pozor pacienti, ktorí sa liečia na srdce alebo majú vysoký krvný tlak. Hodnoty do 150mg/l  považujem za vyhovujúce.

 

Už desať rokov som na inzulíne a pred dvoma rokmi mi odobrali dávku na diétne stravovanie. Momentálne mám inzulin Victoza, lebo ostatné ako epidra a latus už nezaberá. Neviem, či mám nárok na tú dávku.

Možno to bude súvisieť s tým, že Victoza nie je inzulín. Treba sa však informovať na príslušnom úrade.

 


Ako sa dá zapožičať monitor na celodenné meranie glykémie?

S požiadavkou na kontinuálne monitorovanie glykémie (CGM) by ste sa mali obrátiť na vášho diabetológa, ktorý však musí mať zakúpené potrebné technické príslušenstvo. V prípade, že diabetologická ambulancia ktorú navštevujete nie je takto vybavená, je možné zapožičať prístroj na CGM od firmy Medtronic. Treba však najprv kontaktovať vášho ošetrujúceho diabetológa a s ním dohodnúť prípadné zapožičanie. 

 

 

Mám 25 rokov, začala som pracovať v odbore hneď prvý rok po ukončení štúdia. Moja práca je stresujúca. Nemám vedomosť o tom, že by niekto z mojej rodiny mal diagnostikovaný diabetes. Všeobecne, už od malička mám rada sladké. Tento rok som bola aj na preventívnej prehliadke, ale nevie o tom, že by mi moja lekárka kontrolovala glykémiu, asi kvôli veku a kvôli tomu, že z mojej rodiny nikto netrpí týmto ochorením. Keď som čítala článok "nevedia, že majú diabetes", veľké množstvo príznakov sedelo na mňa. Mala som problémy so zápalmi ďasien, bývam často a veľmi unavená, dokonca mi niekedy býva ťažko po jedle. Po dovolenke som mala problémy so žalúdkom, vracala som tri dni vkuse. Síce nepijem vodu v nadmernej miere, ale často chodím na toaletu, v noci niekedy aj viac ako dvakrát. Taktiež mám problémy so svrbením pokožky, už viac ako rok, ale priznám sa, že toto vyšetrenie som podcenila a nebola som ešte na vyšetrení. Podstúpila som gastroenterologické vyšetrenie, čakám na výsledky. Nikdy by mi nenapadlo, že by som sa mohla dať vyšetriť aj na toto ochorenie, pretože nemám na to vek. Chcela by som sa spýtať, či je vôbec možné, keď nemám genetickú predispozíciu na toto ochorenie a taktiež ani vek, či je možné takto ochorieť? Ja som bola už zúfalá, pretože nikto mi nevedel povedať, prečo som stále unavená, všetci to prikladali stresu. No podľa toho článku som začala vážne uvažovať o tom, či netrpím týmto ochorením. Prosím o radu, v prípade, že je vážny dôvod na obavy, ako ďalej postupovať. Ja som zo začiatku týmto príznakom neprikladala veľkú váhu, ale v poslednej dobe je to len horšie.

Pokiaľ vám pri preventívnej prehliadke brali krv, určite ste mali vyšetrenú aj hladinu glukózy, patrí to medzi základné laboratórne vyšetrenia. Ak si nie ste istá, opýtajte sa vášho všeobecného lekára, máte na to právo. Hodnota glukózy ráno nalačno do 5.6 mmol/l je v norme, pri vyšších hodnotách sa robia ďalšie kontrolné odbery, prípadne záťažový test. Cukrovka 2. typu sa často zisťuje takto náhodne, pacienti nemajú žiadne zdravotné problémy a odrazu lekár po odbere krvi vysloví podozrenie na diabetes. Ak sa však už nejaké ťažkosti objavia, ako napr. zvýšený smäd, časté močenie, alebo zvýšená únava, je diagnóza cukrovky po odbere zvyčajne jasná, hodnoty glukózy v krvi sú často vysoké, aj nad 15 mmol/l.

 

Keď mám glukózu 6.09 mmol/l, je to dobré? Od akej hodnoty ide o cukrovku.

Hladina glukózy ráno nalačno vo venóznej plazme by mala byť do 5.6 mmol/l. Hodnoty od 5.6 do 6.9 mmol/l sú hraničné a opakovane /minim.2x/ namerané hodnoty nad 7mmol/l svedčia o cukrovke. Pokiaľ máte ráno nalačno hladinu glukózy v krvi 6.09mmol/l , treba urobiť záťažový test /tzv.oGTT/, zvyčajne sa robí v diabetologickej ambulancii. 

 


Mama má naordinované lieky gavlus a večer o 21 h pichanie inzulínu 6 j, no k ránu má glykémiu veľmi nízku. Čo s tým? Čo by mal diabetik pred a po pichnutí dávky jesť?

Neviem, čo sú podľa vás veľmi nízke glykémie, ale ideálne hodnoty glykémií ráno nalačno sú do 6.0mmol/l, čo často dosahuje len veľmi málo diabetikov. Inzulín sa zvyčajne pichá pred jedlom, takže pred večernou dávkou inzulínu by vaša mamička nemala jesť nič a či jesť a čo jesť  po aplikácii inzulínu, to závisí od typu inzulínu, aký má naordinovaný. Po niektorých inzulínoch odporúčame druhú večeru, po niektorých nie. 

 

Zistili mi diabetes, pred pol rokom som mal 24 mmol/l. Pani doktorka mi naordinovala inzulín 4-krát denne. Mám dosť vyčerpávajúcu prácu - robím 14 hodín denne. Som po 2 operáciách konečníka a liečim sa na hepatitídu B. Stále som unavený, neviem ako sa mám nastaviť, mám mam dosť skákavú glykémiu.

Najčastejšou príčinou skákajúcej glykémie je zvyčajne nepravidelná životospráva a nedodržiavanie odporúčaného množstva sacharidov na deň. A pokiaľ vám vaša lekárka naordinovala inzulín, je skutočne najideálnejšie a najfyziologickejšie aplikovať si ho viackrát denne – hovoríme o tzv. intenzifikovanom inzulínovom režime – 3 a viac dávok inzulínu za deň.  Pri takomto podávaní inzulínu majú pacienti dokonca voľnejší denný režim, nemusia tak úzkostlivo dodržiavať pevne stanovené časy na jedlo a majú možnosť meniť fyzickú aktivitu. Základom všetkého je však dostatočná motivácia a edukácia pacienta.

 

Obvykle som unavený, nezvládam niekedy normálne veci, stratil som chuť do života, chudnem, mávam panické záchvaty, niekedy som nervózny, až výbušný, nič sa mi nechce. Aké je na toto riešenie?

Strata chuti do života, panické záchvaty,... jednoznačne odporäčam návštevu psychológa.

 

Som z Kremnice a k dia lekárovi som dochádzala až do Banskej Bystrice. Musím si hľadať nového lekára, no neviem, ku ktorému sa môžem zaevidovať.

Môžete sa zaevidovať u ktoréhokoľvek diabetológa podľa vlastného výberu, otázkou je však, či vás do  dispenzárnej starostlivosti zoberie. Mnohí kolegovia odmietajú nových pacientov z dôvodu preťaženia a nízkych limitov od poisťovní.

 

Ako sa vypočítava dávkovanie inzulínu podľa hmotnosti a veku?

Celková denná dávka inzulínu za deň by mala byť čo najnižšia, najlepšie do 40IU/deň – do 0.8IU/kg ideálnej telesnej hmotnosti na deň.

 

Športový pilot diabetik môže dokedy lietať, sólo lety?

Lekár, v ktorého kompetencii je posudzovanie tejto problematiky, zhodnotí nález od diabetológa a napíše vyjadrenie. Predpokladám, že najdôležitejšie parametre, ktoré sa posudzujú, sú typ cukrovky, jej kompenzácia, aktuálna liečba a prítomnosť prípadných komplikácií.

 

Je vhodný prípravok rotinal na používanie pri diabete s hladiny cukru cca 7 mmol/l?
Rotinal je rastlinný produkt, predpokladám, že neuškodí, ale či pomôže? Neviem. Nemám s týmto prípravkom žiadne skúsenosti.

 

Brali mi krv, všetko bolo v poriadku. No stáva sa mi, že mávať vlčí hlad. Začnem sa potiť, chvejem sa a musím rýchlo zjesť niečo sladké. Znamená to, že by som mohol byť adept na cukrovku? Mám sedavé zamestnanie, no po práci chodím cvičiť.  Môj dedko z otcovej strany cukrovkou trpel. Samozrejme, mam v pláne návštevu lekára.

Sedavé zamestnanie, pozitívna rodinná anamnéza /cukrovka v rodine/,.. áno, môžete byť „adept“ na diabetes. Treba len pravidelne absolvovať preventívne prehliadky, aby sa prípadné zvýšenie hladiny cukru v krvi včas zachytilo.

 

Aký cholesterol (celkový) by som mala mať v mojom prípade? Zatiaľ neberiem žiadne lieky na diabetes, mám len diétu.

Odporúčané cieľové hodnoty lipidov u diabetikov sú : celkový cholesterol menej ako 4.5mmol/l, LDL-cholesterol menej ako 2.5mmol/l /u pacientov s kardiovaskulárnym ochorením menej ako 2.0mmol/l/, HDL-cholesterol vyšší ako 1mmol/l u mužov, vyšší ako 1.2mmol/l u žien, triglyceridy pod 1.7mmol/l. 

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hyundai predstavil luxusný sedan Genesis
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:56