StoryEditor

Korupcia sudcov? Zbytočné pátranie na internete

20.10.2004, 00:00
Hoci majetkové priznania podávajú sudcovia už od roku 2001, pre problémy preukázať pôvod majetkových prírastkov bol doteraz disciplinárne riešený iba jediný z nich. Tento prípad (sudcu Okresného súdu vo Veľkom Krtíši) navyše nebol doteraz ukončený. "Je to živá vec, prešetruje sa to," povedal pre HN predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady Milan Karabín.

Výkrik do tmy?
Odborníci z justície sa rozchádzajú v názoroch, či majetkové priznania spĺňajú svoje protikorupčné poslanie. Ministerstvo spravodlivosti SR ich považuje za významnú zbraň v boji proti úplatkom - pri porovnaní každoročných priznaní sa dá vraj zistiť, či sudcovi majetok narástol viac ako si v skutočnosti mohol zarobiť. Podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Abelovský naopak tvrdí, že ide o nesystémovú záležitosť. "Je to taký výkrik do tmy," dodal. Podľa neho sa pri deklarovaní majetku "dajú mnohé veci všelijako skryť". Priestor na obchádzanie zákona pripúšťa aj šéf odboru boja proti korupcii Úradu vlády SR Ján Hrubala. "Aj sudcovia môžu previesť svoj majetok na cudzie osoby, ale sťažuje im to život. Musia to totiž pokryť nejakými zmluvami. A ak to prevedú na ľudí, ktorí náhodou spadajú pod štátnu službu, tak potom ten majetok budú musieť vysvetľovať vo svojich priznaniach oni," skonštatoval Hrubala pre HN.
Nie sú takí bohatí...
Podľa Karabína na základe údajov z majetkových priznaní nie vždy možno vyvodiť záver, že sudca je neúmerne bohatý. "Tie majetky sa tam uvádzajú aj ako spoločné bezpodielové vlastníctvo. Rozsah toho majetku teda závisí aj od príjmu partnera, ktorý môže výrazne prevyšovať príjem sudcu," upozorňuje Karabín. Podľa neho doteraz podané majetkové priznania "vo veľkej väčšine" svedčia o tom, že majetky sudcov nie sú také veľké, ako si to myslí verejnosť. Priemerný plat sudcu je viac ako 40-tisíc korún mesačne. Legálne si tak môže ročne zarobiť zhruba pol milióna Sk.
Obavy zo zneužitia
Prírastky v majetkoch skúmajú tzv. sudcovské rady, ktoré fungujú pri krajských súdoch. Tie môžu sudcu vyzvať, aby nárast majetku vysvetlil. "Riešili sme to asi v troch prípadoch, ale vždy sa to vysvetlilo," povedal nám sudca Krajského súdu v Žiline Daniel Hudák, ktorý je zároveň šéfom Slovenskej únie nezávislého súdnictva (SÚNS). Očakávania, že majetkové priznania odhalia prípadnú korupciu, sa podľa neho "minuli s účinkom". Od tohto roku si verejnosť môže majetkové priznania sudcov prezrieť aj na internete. Podľa predsedu SÚNS viacerí sudcovia majú strach, že sa ich zverejnené majetkové údaje dajú zneužiť. "Veď viete, akých ľudí súdime...," podotkol trestný sudca Hudák.
O vysvetlenie majetkových pomerov môže sudcu požiadať aj minister spravodlivosti. Podľa našich zistení tak po zverejnení posledných majetkových priznaní za rok 2003 neurobil ani v jednom prípade.

ČO MAJÚ SUDCOVIA A ČO MINISTER
- Milan Karabín
(predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady) - pozemok, dve stavby (účelová a obytná), auto za 461 400 Sk
- Juraj Majchrák (predseda Združenia sudcov Slovenska) - obytná stavba, pozemok, auto za 80-tisíc Sk, hnuteľný majetok v hodnote 500-tisíc Sk
- Daniel Lipšic (minister spravodlivosti) - nemá byt ani auto, vlastní akcie z prvej vlny kupónovej privatizácie, na účte má 150-tisíc Sk, splatil prvú splátku ceny bytu, 743-tisíc Sk
(Zdroj: internet, údaje sú za rok 2003)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 20:33