StoryEditor

PPI: Nový tlačový zákon je revanšom vlády na nepohodlnú kritiku médií

03.02.2008, 11:11
Autor:
SITASITA
Inštitút pre verejnú politiku (PPI) nesúhlasí so súčasným návrhom tlačového zákona. Premiéra Roberta Fica kritizuje, že návrh obhajuje tým, ako pomôže verejnosti brániť sa pred nepravdivými či skresľujúcimi informáciami v médiách.

"Verejnosť slúži v tomto prípade iba ako rukojemník politickým záujmom," píše sa v stanovisku PPI. Podľa inštitútu, Fico sa nedokáže vyrovnať s kritikou médií, a preto ministerstvo kultúry, ktoré vedie Marek Maďarič zo Smeru-SD, vypracovalo návrh tlačového zákona zasahujúci do slobody médií. "PPI považuje návrh tlačového zákona za pokus o revanš exekutívy voči nepohodlnej kritike novinárov a vydavateľov," uviedol Peter Martiš z PPI.

PPI porovnal nový tlačový zákon s českým tlačovým zákonom a listom predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Miklósa Harasztiho. V liste adresovanom šéfovi rezortu zahraničných vecí Jánovi Kubišovi požiadal Ficovu vládu o stiahnutie nového zákona. Haraszti si totiž myslí, že zákon by vážne obmedzil redakčnú autonómiu a poškodil by slobodu médií. Novým tlačovým zákonom by sa mali poslanci zaoberať v prvom čítaní už budúci týždeň. Jeho prerokúvanie je však otázne, pretože opozícia požaduje preložiť ho na marcovú schôdzu parlamentu a vypracovať kompromisný návrh. Opozičné strany podmieňujú podporu Lisabonskej zmluvy úpravou tlačového zákona.

Predstaviteľom PPI sa v predloženom návrhu nového tlačového zákona nepozdáva právo na odpoveď, ktoré umožňuje fyzickým a právnickým osobám vyjadrovať sa ku každej informácií uverejnenej v médiách. "Absolútne zásadným nedostatkom je skutočnosť, že právo na odpoveď jasne neurčuje žiadne kritériá na neuverejnenie odpovede," uvádza sa v analýze PPI. Zavedenie práva na odpoveď podľa PPI zasahuje do slobody médií. Inštitút upozorňuje, že v českom zákone je stanovené, že právo na odpoveď sa vzťahuje iba na tvrdenie, ktorým sa uverejnená informácia uvádza "na pravú mieru, alebo neúplné či inak pravdu skresľujúce tvrdenie sa dopĺňa či spresňuje". Slovenská úprava podľa PPI zabúda aj na to, ako má vydavateľ postupovať, ak sa informácia v článku dotkne viacerých subjektov, ktoré samostatne reagujú odpoveďou. "Má vydavateľ uverejniť spoločnú odpoveď v rozsahu publikovanej informácie alebo všetky odpovede, ktoré budú násobkom rozsahu uverejnenej informácie?" - pýtajú sa členovia PPI.

PPI sa domnieva, že nový zákon rozširuje cenzúru. Podľa zástupcov inštitútu slovenská legislatíva bude po prvýkrát od roku 1989 považovať odlišnosť politického zmýšľania za dôvod na sankcie. PPI tvrdí, že český zákon žiadne takéto obmedzenia ani finančné sankcie pre vydavateľov neobsahuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:28