StoryEditor

Naše firmy sa zvezú na vlne srbskej privatizácie

11.12.2007, 23:00
Popri vlne privatizácie v Srbsku, v ktorej je v hre aj šestica štátnych podnikov, sa o pôsobenie na srbskom trhu dnes zaujíma šesť slovenských spoločností.

Investičné príležitosti získavajú najmä firmy z oblasti energetiky, elektrotechniky, strojárstva či poľnohospodárstva. Nemusí ísť však o konečný počet potenciálnych slovenských investorov, pretože podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu sa Srbsko stále domáha investícií do viacerých oblastí podnikania. Krajina je nútená otvoriť sa zahraničnému kapitálu, pričom plánovaná privatizácia najväčších štátnych podnikov by jej mohla priniesť až takmer osem miliárd dolárov.
Hoci je Srbsko v radoch zahraničných investorov naďalej vnímané s odstupom kvôli napätým medzinárodným vzťahom, príležitostí investovať v krajine pribúda. Slovensko by sa mohlo podľa Petra Jesenského z našej investičnej agentúry dokonca podieľať aj na rozvoji oblasti srbského cestovného ruchu. Práve menšie investície v oblastiach infraštruktúry, elektrotechniky môžu byť pre slovenské firmy kľúčové. "Plánujeme malú investíciu, napriek tomu, že dopyt po nových technológiách je na srbskom trhu veľmi veľký," tvrdí Ján Rudinský, konateľ spoločnosti Sircontec. Dodáva, že infraštruktúra je v Srbsku značne narušená a "budovy sú poškodené, nové technológie sú pre srbských partnerov, ktorých v krajine hľadáme, zaujímavé". Infraštruktúry sa v Srbsku rovnako chytá aj spoločnosť SES Tlmače, ktorá má záujem rozvíjať svoje aktivity v oblasti tepelnej energetiky.
Podľa Saria sú v súčasnosti pripravené viaceré investičné projekty, ktoré by mohli byť na pôde Srbska realizované. Podľa Jesenského však podnikatelia na srbskej strane musia byť aktívnejší. To platí aj pre veľké investície zahraničných koncernov do srbských štátnych monopolov. V konkurzoch sa totiž nachádza napríklad ropný koncern Naftna industrija Srbije, letisko v Belehrade, farmaceutická spoločnosť Galenika, energetický koncern Elektroprivreda Srbije či železničný podnik Zeleznice Srbije.
Pre Slovensko však kľúčovými nebudú priame investície, ale podpora a rozširovanie exportu na srbský a vojvodinský trh. Takéto investície sa tak však vyhnú srbským vládnym stimulom. Tie sú v oblasti produkcie či služieb a vytváraní pracovných miest od dvoch tisíc až po desaťtisíc eur za vytvorené pracovné miesto.
Na srbský trh preniká aj trnavská spoločnosť ŽOS, ktorá tu rozšíri vlastné výrobné kapacity kúpou dvoch fabrík. Spoločnosť sa na srbskom trhu chce zamerať na modernizáciu a remontovanie vagónových vozov, ako aj výrobu nákladných vozov.
V týchto dňoch sa kvôli diplomatickej situácii nechce k svojim investíciám vyjadrovať žiadna z menovaných firiem. Srbsko totiž v súčasnosti prichádza s návrhom ekonomicky postihnúť tie krajiny, ktoré uznajú nezávislosť Kosova.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 12:00