StoryEditor

Učitelia si v Prievidzi vymieňali skúsenosti o informačných technológiách

10.01.2007, 13:53
Autor:
TASRTASR

írenie osvety a výmena skúseností vo využívaní informačných a komunikačných technológií (IKT), bolo hlavným cieľom prvej regionálnej konferencie učiteľov, ktorá sa dnes uskutočnila v Prievidzi.
Iniciátormi usporiadania konferencie boli pedagógovia zo Základnej školy (ZŠ) na Mariánskej ulici v Prievidzi, kde začali využívať počítače v roku 1996 ako prví v meste. V súčasnosti už majú tri učebne a zapájajú sa do všetkých projektov v rámci programu Infovek. Majú dobré výsledky pri využívaní IKT vo všetkých predmetoch, vrátane hudobnej výchovy. Na mnohé, predtým menej záživné vyučovacie hodiny sa vďaka počítačom žiaci doslova tešia, konštatovala jedna z organizátoriek podujatia, učiteľka chémie na tejto škole Viera Jacková. Pôvodne plánovali konferenciu usporiadať v spolupráci s mestom iba pre učiteľov v rámci mesta či okresu. Záujem však bol oveľa širší a na konferenciu prišlo vyše 400 učiteľov materských, základných a stredných škôl z celého Trenčianskeho kraja.
Odznelo dovedna 21 príspevkov, aj s názornými ukážkami práce s výpočtovou technikou. So zaujímavým projektom napríklad prišli učitelia zo ZŠ v Bošanoch v okrese Partizánske. Využívajú tam v plnej miere multimediálnu techniku. Ako potvrdila učiteľka matematiky a informatiky Jana Kontúrová, žiaci napríklad namiesto slohových prác majú možnosť nakrútiť film na určitú tému. Osvedčilo sa to pri prezentácii zážitkov z prázdnin, alebo nejakých školských podujatí. Na hodinách literatúry majú k dispozícii CD-ROM, na ktorom nájdu všetkých spisovateľov, o ktorých sa učia, aj s ukážkami ich najvýznamnejších diel, ale aj takisto zaujímavosťami o ich živote. Počítačom oživujú aj hodiny matematiky. Veľmi dobrú spoluprácu nadviazala škola s obcou v rámci programu Otvorená škola. Žiaci pre obec zhotovujú multimediálnu kroniku, v ktorej zdokumentujú podujatia a významné udalosti za celý kalendárny rok.
Na konferencii odznelo, že je takisto veľmi potrebné vytvárať aj podmienky, aby sa pomocou výpočtovej techniky mohli dostatočne na vyučovanie pripravovať samotní učitelia. Aj v tomto smere idú príkladom viaceré školy v Prievidzi a iných mestách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:20