StoryEditor

Reuters: Najnovšie vládne zmeny môžu ohroziť investície i rast

04.05.2007, 16:10
Autor:
TASRTASR
Posilňovanie práv zamestnancov, ktoré v najnovšej legislatíve presadzuje slovenská vláda, môže ohroziť pozíciu krajiny ako investorského favorita ako i ekonomický rast Slovenskej republiky.

Ako sa uvádza v analýze agentúry Reuters, počas prvých 10 mesiacov vládnutia sa ľavičiari okolo Roberta Fica vyhli presadzovaniu reforiem, ktoré boli súčasťou predvolebnej kampane, vrátane zrušenia rovnej dane a zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny.

No analytici a poprední podnikatelia tvrdia, že vláda aj napriek tomu už uskutočnila také kroky, ktoré ohrozujú ekonomický vývoj na Slovensku v čase, keď potrebuje zahraničné investície na zníženie nezamestnanosti a vyrovnanie životnej úrovne s rozvinutejšími členmi Európskej únie (EÚ).

Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róberta Kičinu spoločnosti veľmi citlivo vnímajú zmeny v podnikateľskom prostredí a Slovensko môže stratiť výhody pre investorov. "Rast HDP sa nezastaví, avšak ekonomika nedosiahne svoj rastový potenciál," uviedol Kičina.

Fico presadzuje ekonomickú politiku so silnejšou úlohou štátu. Bola schválená legislatíva posilňujúca právomoci odborov i pravidlá na reguláciu cien energií energetických podnikov pod kontrolou zahraničných vlastníkov. Vláda zamýšľa znovu zaviesť daň z dividend, zamedziť podnikanie súkromných zdravotných poisťovní či sprísniť pravidlá pre investovanie dôchodkových fondov.

"Po období zmiernenia štátneho vplyvu a posilnenia trhových princípov prichádza politika rastúceho štátneho intervencionizmu," domnievajú sa analytici inštitútu MESA 10 v nedávno publikovanej štúdii.

Podľa analýzy ING Bank najnovšie opatrenia sa odzrkadlia v ekonomike až po dvoch - troch rokoch, pretože Slovensko sa teší mimoriadnemu prílevu priamych zahraničných investícií. Avšak nový Zákonník práce môže mať v dlhodobej perspektíve negatívny vplyv na podnikateľské prostredie a následne na rast. Podľa predstaviteľov automobilového sektora posilnenie práv zamestnancov ohrozí flexibilnosť trhu práce, ktorý bol lákadlom pre zahraničných investorov.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:08