StoryEditor

Šéfovia parlamentov o posilňovaní európskeho národného povedomia

26.05.2007, 13:00
Autor:
TASRTASR

Poukazom na motto európskej ústavy "Zjednotení v rozmanitosti" otvoril predseda Národnej rady SR (NRSR) Pavol Paška diskusný blok Konferencie predsedov parlamentov členských a kandidátskych krajín Európskej únie (EÚ), venovaný posilňovaniu európskeho národného povedomia.

Podľa chorvátskeho predsedu parlamentu Vladimira Šeksa je práve tento princíp EÚ pre jeho národ mimoriadne príťažlivý. Od samotného začiatku našej národnej revolúcie a osamostatňovania bola naším cieľom integrácia do EÚ, ktorá rešpektuje rozmanitosť, uviedol predseda parlamentu kandidátskej krajiny únie. Pre Chorvátov, ktorí si samostatnosť museli vybojovať, EÚ podľa Šeksa nepredstavuje ohrozenie národnej identity, ale práve naopak, šancu na jej posilnenie. Európske hodnoty podľa neho nie sú v protiklade s národnými. "Slabá dôvera v inštitúcie EÚ odráža slabú dôveru k národným inštitúciám," uviedol na margo diskusie o potrebe zvýšenia zapojenia občanov Únie do európskych politík.

"Národné parlamenty, ktoré volia ľudia, aby ich zastupovali, môžu a majú zohrávať konkrétnu úlohu na zvyšovanie európskeho povedomia u verejnosti," konštatoval európsky komisár pre dane a colnú úniu László Kovács. Zdôraznil zároveň nevyhnutnosť podpory občanov EÚ pre tieto procesy a ich pochopenie, že integrácia je v ich záujme.

Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Manuel dos Santos spojil otázky širokého pochopenia európskych politík aj s riešením takých štrukturálnych problémov, akým je prijímanie euroústavy. Tú napriek súhlasu vlád všetkých štátov EÚ nakoniec zastavili občania Francúzska a Holandska v referendách.

"Výhrady voči euroústave majú menší zdroj v jej obsahu, ako vo frustrácii EÚ musí prinášať výsledky, ktoré ľudia pochopia," uviedol a zároveň dodal, že politické elity niekedy nevedia prejsť od slov k činom.

Santos vyjadril nesúhlas s názorom, podľa ktorého je základným problémom nedostatočné informovanie o európskych témach. Európsky parlament podľa neho vyvíja veľké úsilie v budovaní otvorenosti a informovania občanov EÚ o svojich aktivitách. Podotkol však, že napríklad o aktivitách Európskej centrálnej banky občania krajín EÚ skutočne nemajú dostatok informácií.

Santos tvrdí, že jednou z priorít EP je i naďalej zvyšovanie zdrojov na informovanie a zároveň kvality poskytovaných informácií.

Podľa predsedu írskej poslaneckej snemovne Roryho O´Hanlona sa práve národné parlamenty musia stať mostom medzi občanmi a inštitúciami EÚ. V Írsku napríklad v roku 2006 realizovali vypočutie eurokomisára pre rybolov v oboch komorách parlamentu, kam mu prostredníctvom internetu mohli zasielať otázky aj občania. Akcia bola podľa neho natoľko úspešná, že v nej chcú pokračovať aj v roku 2007.

Lídri európskych zákonodarných zborov na konferencii prediskutovali aj tému pomoci parlamentom nových a vznikajúcich demokracií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:15