StoryEditor

V kauze BMG Invest senát vypočuje ďalších svedkov

21.01.2007, 09:34
Autor:
SITASITA
Senát Špeciálneho súdu má od pondelka až do piatku naplánované ďalšie vypočúvania svedkov v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, z ktorého sú obžalovaní Jozef M., Dávid B. a Patrik P.

Senát Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku má od pondelka až do piatku naplánované ďalšie vypočúvania svedkov v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, z ktorého sú obžalovaní Jozef M., Dávid B. a Patrik P. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa ŠS Katarína Kudjáková - predvolaných je 22 svedkov. Senát ŠS bude až do 26. januára pojednávať bez osobnej účasti Jozefa M. Rozhodol o tom na žiadosť samotného Jozefa M. 15. januára. Obžalovaný sa totiž sťažoval na zhoršený zdravotný stav.
Vyšetrovanie tejto kauzy ukončila polícia v auguste 2004. Vyšetrovací spis má 34 zväzkov, čo je približne 7500 strán. Vyšetrovanie trvalo 22 mesiacov. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálneho prokurátora 28. októbra 2004. Skutok, z ktorého troch páchateľov prokurátor žaluje, má tri časti. Prvá časť skutku je o odstúpení, postúpení a vzájomnom započítavaní pohľadávok. Konanie obžalovaných v tejto časti skutku viedlo ku škode 448 mil. Sk. V ďalšej časti obžalovaní odkupovali, predávali a započítavali akcie, čím spôsobili nebankovým subjektom škodu vo výške viac ako 336 mil. Sk. V poslednej fáze spôsobili škodu 40 mil. Sk. Najprv zhromaždili 53 mil. Sk z pobočiek nebankových spoločností do centrály v Košiciach. Navonok chceli vzbudiť dojem, že zvyšujú základné imanie jednej z dcérskych spoločností Horizontu a uhrádzajú platbu za súčiastky do hracích automatov. Za týmto fingovaným účelom previezli 5. februára 2002 do Bratislavy 40 mil. Sk. Peniaze podľa prokurátora skončili v rukách jedného z obžalovaných, ktorý ich použil na bližšie nešpecifikovaný účel. Ich konanie bolo podľa obžaloby vo všetkých troch fázach iba predstierané a túto trestnú činnosť páchali od konca novembra 2001 takmer do konca roka 2002.
Páchateľom hrozí trest odňatia slobody do výšky 15 rokov. Najvyšší trest však hrozí osnovateľovi zločineckej skupiny, ktorým je v tomto prípade podľa prokurátora Jozef M. Okrem väzenia môžu byť potrestaní aj peňažným trestom do výšky 5 mil. Sk. Na pojednávaní 15. januára sa Jozef M. zúčastnil po prvý raz. V decembri minulého roka ho totiž súd zobral do väzby. Dôvodom bolo, že sa nezdržiaval na svojej bratislavskej adrese.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 07:04