StoryEditor

Veková hranica na vydávanie vodičákov sa nezníži

16.03.2006, 17:34
Autor:
TASRTASR

eková hranica na získanie vodičského preukazu sa nezníži zo 18 na 17 rokov pre niektoré skupiny motorových vozidiel. Týkať sa to malo skupín B a B+E. Poslanci dnes totiž v druhom čítaní zamietli novelu zákona o premávke na pozemných komunikáciách poslanca Smeru-SD Bohumila Hanzela, ktorá to predpokladala.
Títo vodiči mali mať obmedzenú rýchlosť jazdy v obci na 50 km/h a mimo obce na 70 km/h. Nesmeli by tiež jazdiť po diaľnici. Účelom návrhu nebolo podľa Hanzela všeobecne znížiť vekovú hranicu z 18 rokov na 17 rokov veku vodiča. Utvoriť sa tým mal legislatívny rámec na isté prechodné štádium, v ktorom sa umožní už 17-ročnej osobe požiadať o vydanie vodičského oprávnenia aspoň na jednu z menej náročných skupín a podskupín motorových vozidiel, kde sa podľa doterajšej úpravy vyžaduje vek viac ako 18 rokov.
Argumentoval, že jeho návrh je aj v súlade s predpismi Európskych spoločenstiev a Európskej únie. Poslanec zároveň pripomenul, že medzi mladým 18-ročným človekom pred niekoľkými desiatkami rokov a dnešným 17-ročným človekom nie je čo do celkovej vyspelosti podstatný rozdiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:13