StoryEditor

Havárie armádnych lietadiel a vrtuľníkov

22.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

1993 -- Na leteckej základni Sliač havarovala stíhačka SU-25 priamo na dráhe.
1994 -- Na leteckej základni v Malackách havaroval stíhací bombardér Su-22. Pilot sa katapultoval, lietadlo dopadlo do priestoru letiska. Jeden vojak základnej služby utrpel ľahké popáleniny.
1995 -- Vo vojenskom výcvikovom priestore Kežmarok havarovalo lietadlo L-29 Delfín. Pilot lietadla zahynul.
1996 -- Vo vzduchu sa vplyvom turbulencie zrazili dva Biele Albatrosy. Piloti jedného z nich sa včas katapultovali, pilot druhého pristál s ťažko poškodeným strojom.
2000 -- Na sliačskom letisku havaroval pri zrkadlovom vzostupe a následnom strmhlavom lete člen skupiny Biele Albatrosy na lietadle L-39Z Albatros. Pravdepodobne pre technickú poruchu nezvládol lietadlo a spadol kolmo na zem. Lietadlo sa potom dva razy od zeme odrazilo a vybuchlo. Pilot zahynul.
2000 -- V katastri obce Ožďany neďaleko Rimavskej Soboty sa zrútilo cvičné prúdové vojenské lietadlo Albatros L-39 z vojenskej základne Sliač. Pilot sa pred dopadom na zem katapultoval a neutrpel žiadne zranenia. Počas cvičného letu vo výške 500 až tisíc metrov prestal pilotovi fungovať motor. Pokúsil sa motor opätovne naštartovať a keď sa mu to nepodarilo, nasmeroval lietadlo do neobývanej zóny a katapultoval sa.
2002 -- Pol druha kilometra od obce Kalša v okrese Košice-okolie spadlo pri pristávaní lietadlo typu L-39 Albatros. Na jeho palube boli dve osoby, maďarskí štátni príslušníci, ktorí sa katapultovali. Inštruktor i pilot boli príslušníci maďarských vzdušných síl, ktorí boli na Slovensku na výcviku vo Vojenskej leteckej akadémii v Košiciach.
2002 -- Havarovali dve vojenské lietadlá typu MiG-29 v katastri obce Spišské Tomášovce v okrese Spišská Nová Ves v povodí rieky Hnilec v Studenej doline. Nehoda si vyžiadala jednu obeť, jednému z pilotov sa podarilo katapultovať.
2002 -- Havaroval vrtuľník Mi-17 pri Novom Travniku v Bosne a Hercegovine. Stroj zachytil drôty vysokého napätia, čo spôsobilo jeho pád. Pri havárii sa zranili všetci traja členovia posádky. Vrtuľník patril jednotke KFOR v Bosne a Hercegovine v rámci operácie SFOR.
2003 -- Pri obci Pušovce havaroval vojenský vrtuľník typu Mi-17. Nehodu neprežili štyria ľudia. Všetci boli príslušníkmi Ozbrojených síl SR.
2005 -- Pri plánovanom cvičnom lete havaroval pri letisku Ražňany južne od Sabinova vrtuľník Mi 24D. Pri nešťastí zahynuli traja členovia posádky.
2006 -- Pri maďarskej dedine Telkibánya blízko hraníc so Slovenskom sa zrútilo lietadlo AN-24 slovenskej armády. Na palube bolo údajne 43 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:22