StoryEditor

Vo štvrtok odvolacie konanie s obžalovanými z vraždy Dubeňa

25.04.2007, 09:20
Autor:
SITASITA

Krajský súd v Trenčíne sa bude vo štvrtok zaoberať odvolaním sa údajného organizátora a vykonávateľa vraždy Petra Dubeňa, ktorý figuroval vo viacerých spoločnostiach ako tzv. biely kôň. Jeho pozostatky polícia našla v roku 2005 zakopané na poli pri Zamarovciach. Okresný súd v Trenčíne odsúdil Marcela B. za zorganizovanie vraždy nepohodlného svedka na 13 rokov nepodmienečne a Róberta B. za spoluúčasť na vražde na 11 rokov. Obžalovaní na januárovom pojednávaní na okresnom súde v Trenčíne vyhlásili, že sú nevinní a odvolali sa.
Okresný súd mal k dispozícii jediný priamy dôkaz, a to svedectvo druhého vraha Olivera Gálisa, ktorý sa v roku 2005 neúspešne pokúsil o samovraždu. V liste na rozlúčku sa k vražde Dubeňa priznal a naviedol políciu na miesto, kde bol šesť rokov nezvestný Dubeň zakopaný. Podľa sudkyne však ostatné nepriame dôkazy potvrdili Gálisovu verziu o okolnostiach smrti Dubeňa. Nebyť listu na rozlúčku, trestný čin by sa asi nikdy nepreukázal, dodala sudkyňa. Gális bol v júni minulého roka za vraždu Dubeňa, aj iné trestné činy, odsúdený na základe dohody o vine a treste na 10 rokov a šesť mesiacov.
Podľa súdu Gális s Marcelom B. v marci 1999 kúpili lopatu, rýľ a krompáč, Gális následne vykopal v Zamarovciach jamu. Dubeňa omámil Rohypnolom a odviezol do Nemšovej, kde do auta nastúpili Marcel B. a Róbert B. a odviezli sa k poľu. Gális a Róbert B. odišli s Dubeňom k pripravenej jame v poli, kde ho Róbert zvalil na zem, pridržal a Gális ho uškrtil šnúrkou od nohavíc. Telo vyzliekli a zakopali. Šaty neskôr spálili.
Okrem Róberta B. a Marcela B. sa bude krajský súd zaoberať aj bývalým krupierom Ľubošom L., ktorý spolupracoval na Marcelom B. zorganizovanej fingovanej lúpeži herne na trenčianskom sídlisku Juh, v ktorej pracoval. Ľuboš L. bol za trestný čin krádeže odsúdený na tri roky nepodmienečne. Tvrdil, že je nevinný a tiež sa odvolal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:53