StoryEditor

Vo Vysokých Tatrách sa začína zimná turistická a lyžiarska špička

27.12.2005, 10:02
Autor:
TASRTASR

S ubúdajúcimi vianočnými sviatkami pribúdajú vo Vysokých Tatrách lyžiari a turisti. Začína sa zimná "špička". Štedrý deň i prvý sviatok vianočný totiž väčšina Slovákov trávi najradšej v kruhu rodiny a zimné radovánky sa pre nich začínajú na Štefana, teda v druhý sviatok vianočný.
Skalní lyžiari a turisti však tvrdia, že najlepšie si oddýchnu na lyžiarskych svahoch či zasnežených turistických chodníkoch. Dvojica seniorov zo stredného Slovenska využila začiatok zimnej sezóny na tatranských lanovkách a vyviezla sa na Skalnaté pleso. "Do Tatier som chodieval často, v zime aj v lete, ale vyberal som čas, aby bol dobrý výhľad z Lomnického štítu. Teraz sa hore nechystám, keďže veľa by som toho nevidel a scenériu poznám," povedal pre TASR 78-ročný Ondrej Podolec od Detvy.
Napriek veku sršal optimizmom. So smiechom ukázal na najvyššie položený lyžiarsky svah na Slovensku - v Lomnickom sedle. "Počkáme, kým ho spustia. Inak sa nám neoplatí namáhať nohy. Vidíte, my potrebujeme trocha náročnejšie terény," zažartoval a poklopal si po nohách paličkou, o ktorú sa pri chôdzi opieral. Dodal, že vo vianočných Tatrách mu najviac chýba šesťročná vnučka Veronika z Bratislavy, ktorá si tam veľa snehu neužije.
Na otázku, či by si trúfal pomenovať okolité tatranské štíty, sa ochotne ujal úlohy sprievodcu: "Tuná Kežmarský, tam Slavkovský... Musel by som to trochu podrobnejšie komentovať. Mám Tatry schodené," konštatoval Podolec.
"Ja som všetky dovolenky trávil v Tatrách, v rôznych zriadeniach od Podbanského až po Tatranské Matliare. Po kalamite som tu po prvýkrát. Je to zlé. Takých Tatier, aké som si pamätal, sa už ja nedožijem," pridal sa k rozhovoru mladší z dvojice - Karol Závodský zo Žiliny. Dodal, že obaja trávia tatranský pobyt v hoteli Karpatia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:43