StoryEditor

Vyše 64-tisíc školákov oddnes ústne maturuje

21.05.2007, 09:18
Autor:
TASRTASR
Viac ako 64-tisíc maturantov pokračuje oddnes do piatku 8. júna v ústnej forme internej časti maturít. Presné termíny si určili jednotlivé stredné školy.

Gymnazisti maturujú zo štyroch predmetov a pri záverečnom hodnotení komisie môžu prihliadnuť na výsledky žiakov počas celého štúdia. Podľa informácií ministerstva školstva môže žiak vykonať v jeden deň skúšku najviac z troch predmetov. Minimálne tak žiak môže maturovať dva dni, maximálne štyri.
Z každého predmetu si žiak môže vybrať z minimálne 30 zadaní, každé z nich podľa predmetu a úrovne náročnosti obsahuje dve alebo tri úlohy. Na prípravu odpovede majú maturanti 15 až 30 minút podľa predmetu, na samotnú odpoveď rovnaký čas.
Na výsledky externej časti maturitnej skúšky sa prihliada len v prípade, ak žiak zvládol ústnu formu internej časti z daného predmetu na známku "dostatočný". Úspešný maturant dostane vysvedčenie o maturitnej skúške najneskôr do piatich dní od konania poslednej časti maturitnej skúšky.
Na území Slovenska sa maturita zaviedla v roku 1849. Skúška dospelosti sa už vtedy delila na písomnú a ústnu časť. Písomná zahŕňala písomnú prácu v materinskej reči - teda v nemčine alebo maďarčine, riešenie úloh z matematiky a preklady do a z latinčiny a gréčtiny.
Pre študentov platil prísny zákaz priniesť si v ten deň do školy akékoľvek pomôcky, okrem prekladového slovníka a logaritmických tabuliek. Porušenie zákazu znamenalo jeho vykázanie z triedy a opakovanie skúšky. Tento incident sa spomenul neskôr na vysvedčení dotyčného odvážlivca.
Ústne sa maturovalo z literatúry materinskej reči, latinčiny a gréčtiny a ich literatúry, dejepisu a zemepisu, matematiky, prírodopisu, gramatiky a literatúry druhého živého jazyka. Skúška mohla trvať aj deväť hodín s primerane dlhými prestávkami.
Skúška dospelosti mala aj v minulosti dokázať, že žiak dosiahol stanovenú úroveň výchovy a vzdelávania v súlade s cieľmi strednej školy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 06:08