StoryEditor

Polícia obvinila Ernesta V. a Ladislava R. z vydierania

16.11.2006, 18:00
Autor:
TASRTASR

Polícia obvinila právnika Ernesta V., podnikateľa Ladislava R. a jeho syna Martina z trestného činu vydierania formou spolupáchateľstva. Pre Ladislava a Martina R. je to už druhé obvinenie z vydierania za posledný týždeň. Informoval o tom dnes novinárov policajný viceprezident Michal Kopčík.
Účtovníčka, kvôli ktorej obvineniu zadržala Ladislava a Martina R. polícia pred týždňom v rámci akcie Svätuškár, uviedla polícii skutočnosti v súvislosti s ďalším trestným činom vydierania. Polícia začala vo veci vyšetrovanie, ktoré zatiaľ vyvrcholilo prehliadkami nebytových priestorov v právnej kancelárii Ernesta V. a vo firme Ladislava R. Oboch policajti predviedli na výsluch a v cele strávili noc zo stredy na dnes. Na Prezídiu Policajného zboru naďalej prebiehajú výsluchy.
Prehliadka nebytových priestorov v právnej kancelárii bola polícii podľa prezidenta PZ Jána Packu umožnená a prítomný bol aj člen Slovenskej advokátskej komory (SAK). "Policajti zhabali len veci, ktoré súvisia s trestnou činnosťou," povedal Packa. SAK tvrdí, že vykonaním prehliadky a nezákonným splnením príkazu na uchovanie a vydanie počítačových údajov došlo k porušeniu zákona o advokácii.
Packa ešte nevedel konkretizovať, či vyšetrovateľ bude žiadať väzbu pre Ladislava R. a Ernesta V. "Nemôžeme osoby prepustiť, kým neskončíme všetky potrebné úkony. Až po ich skončení sa rozhodneme, či návrh podáme," dodal Packa. Martin R. je vo väzbe už od minulého týždňa.
Internetový denník Aktuálne.sk priniesol informáciu, že za zadržaním Ernesta V. je trestné oznámenie dvojice mužov z júla tohto roku, ktorí na základe objednávky Ladislava R. skupovali na Záhorí pozemky. Predávajúcich však tlačili k nižším cenám a rozdiel si nechávali. Zarobili tak takmer 15 miliónov korún. Keď od nich Ernest V. a Ladislav R. údajne pod hrozbou vyhrážok peniaze požadovali, udali ich polícii. Kopčík potvrdil, že prvotné trestné oznámenie voči Ernestovi V. a Ladislavovi R. dostala polícia 4. júla.
Ladislava R. a tri ďalšie osoby zadržala polícia aj minulý týždeň v utorok pri akcii nazvanej Svätuškár. Prokurátor vzniesol voči nim obvinenie z trestného činu vydierania formou spolupáchateľstva. Údajne mali vydierať účtovníčku jednej z ich firiem a vyhrážať sa jej fyzickým a psychickým násilím. Advokát Ladislav R. tieto obvinenia poprel. Okresný súd Bratislava I. prepustil Ladislava R. a jeho syna Juraja z väzby, ponechal si tam Martina R. a Róberta J.
Ladislav R. začal podnikať v deväťdesiatych rokoch. V súčasnosti je predsedom predstavenstva spoločnosti Orange Slovensko, a.s. V roku 2004 vstúpil Ladislav R. aj na mediálny trh a jeho mediálna skupina vlastní časopis Týždeň, Slovenka, Rádio Jemné melódie a vydáva aj časopis Star.
Ernest V. je známy právnik, ktorý zastupuje aj viacerých politických predstaviteľov. V tohtoročných parlamentných voľbách kandidoval za Občiansku konzervatívnu stranu. V poslednom roku bývalej federácie, od 31. januára do 31. decembra 1992, bol predsedom Ústavného súdu ČSFR. Predtým pôsobil aj ako poslanec Federálneho zhromaždenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 00:22