StoryEditor

Šance Vetešku stať sa predsedom ĽS-HZDS sú malé

18.04.2007, 14:11
Autor:
TASRTASR
Šance Viliama Vetešku stať sa predsedom ĽS-HZDS sú malé, zhodujú sa politológovia Grigorij Mesežnikov a Miroslav Kusý. Tvrdia, že Veteškovo víťazstvo by v strane vyvolalo vznik frakcií a tiež že kandidatúra môže byť len kamuflážou.

Šance Viliama Vetešku stať sa predsedom ĽS-HZDS sú malé, zhodujú sa politológovia Grigorij Mesežnikov a Miroslav Kusý. Tvrdia, že Veteškovo prípadné víťazstvo by v strane vyvolalo vznik frakcií a obaja pripúšťajú, že kandidatúra môže byť len kamuflážou na vyvolanie zdania vnútornej demokracie v ĽS-HZDS.
Veteška v utorok oznámil, že prijme nomináciu dvoch okresných organizácií a na júnovom sneme ĽS-HZDS sa bude uchádzať o najvyšší stranícky post.
Mesežnikov nevylučuje, že Veteškov krok má zakryť názory, že ĽS-HZDS je stranou jedného muža. "Veteška sa doteraz správal voči Vladimírovi Mečiarovi veľmi lojálne. Hoci občas prezentoval odlišné názory, nikdy ho verejne nepodrobil kritike. To môže zvádzať analytikov aj k úvahám, že ide o manéver Vladimíra Mečiara," povedal dnes Mesežnikov pre TASR. Jasným signálom, ktorý by vylúčil túto možnosť, by boli prípadné vnútorné pohyby v ĽS-HZDS po oznámení Veteškovej kandidatúry. Zároveň by to bol signál, že vo vnútri strany dochádza k zmenám.
V prípade úspechu by podľa Mesežnikova mohol Veteška v pozícii lídra pomôcť ĽS-HZDS získať nových a mladších voličov. "Veteška je pragmatický, je zástancom menej autokratických metód a nie je spojený s konfliktami, ktoré sa spájajú s hnutím," podotkol politológ. Eventuálna Veteškova prehra by podľa neho nemusela znamenať koniec politickej kariéry súčasného podpredsedu ĽS-HZDS, isto by však došlo k oslabeniu jeho pozície v strane. "Keďže inklinuje ku Smeru-SD, viem si predstaviť jeho odchod do tejto strany, kde už počas minulého obdobia odišlo niekoľko poslancov HZDS," poznamenal Mesežnikov.
Kusý pokladá kandidatúru Viliama Vetešku za kamufláž. "Domnievam sa, že je to hra, aby sa verejnosti predložila nejaká koncepcia súťaže. Je to totiž jediná strana, ktorá vlastne od svojho vzniku - ak si odmyslíme Kňažkov pokus v úvode - stála na princípoch jedného vodcu a nikdy sa to ani nepokúšala zmeniť," povedal Kusý pre TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:40