StoryEditor

Sudcovia budú vysvetlovať nárast majetku

06.07.2005, 00:00
Rezort spravodlivosti si posvieti na majetok sudcov. Do konca marca museli všetci odovzdať majetkové priznania. "Ich prírastky v porovnaní s minulým rokom teraz preskúma kontrola ministerstva spravodlivosti," povedal hovorca rezortu Richard Fides. Ak kontrola zistí, že došlo k enormnému prírastku, môže minister sudcu vyzvať, aby ho vysvetlil, respektíve priznanie doplnil.

Rezort spravodlivosti si posvieti na majetok sudcov. Do konca marca museli všetci odovzdať majetkové priznania. "Ich prírastky v porovnaní s minulým rokom teraz preskúma kontrola ministerstva spravodlivosti," povedal hovorca rezortu Richard Fides. Nedostatky alebo prudké prírastky budú musieť sudcovia vysvetliť ministrovi Danielovi Lipšicovi. Ten už požiadal o doplnenie informácií hneď niekoľkých sudcov. "V prípade, že nebudú uspokojivé, budem iniciovať disciplinárny postih," vyhlásil.
Kedy je prírastok neadekvátny, závisí od výšky platu sudcu. Ten sa pohybuje okolo 43-tisíc korún. Ak by si teda sudca kúpil auto za 1,5 milióna, môže ho ministerstvo požiadať o vysvetlenie, kde vzal zvyšný milión.
Nepriznal nič
Paradoxom je, ak sudca tvrdí, že nemá žiaden majetok. Stalo sa tak v prípade sudcu bratislavského krajského súdu. Sudcovská rada aj samotné ministerstvo sú v takom prípade bezmocní. Pravdivosť informácií môže ministerstvo preveriť až po podnete od občana. Spomínaný sudca dva roky za sebou vo svojom priznaní neuviedol vôbec žiadny majetok. Iným sudcom sa vlani rozrástol o byty, domy či autá. Ich priznania skúma aj sudcovská rada. "V stanovenej lehote ho nepodala len jedna osoba, ktorá má pozastavený výkon činnosti. Vyzvali sme ju, aby tak urobila v dodatočnej lehote," upozornil podpredseda sudcovskej rady pri Krajskom súde v Bratislave Marián Trenčan. Dvaja bratislavskí sudcovia museli vysvetľovať, prečo sa ich majetok vlani tak rozrástol. "Vyššie príjmy väčšinou zabezpečili manželia advokáti, ktorí zarábajú viac ako v justícii."
Rekordman Polka
Rekordný počet položiek - viac ako 250 - malo priznanie sudcu Okresného súdu v Žiline Pavla Polku. Ten väčšinu majetku zdedil. V porovnaní s rokom 2003 Polkovi pribudlo auto v hodnote 10-tisíc korún. "Nemám čo tajiť, čo vlastním, to zverejňujem." Podpredseda Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga si vlani za 788-tisíc korún kúpil novú škodu Octavia. "Časť peňazí som získal z havarijnej poistky a zo sporenia, polovicu peňazí som si požičal." Sudca Okresného súdu vo Veľkom Krtíši Slavomír Cimerman priznal auto za 355-tisíc korún. "Je to ojazdené Audi, ktoré je majetkom spoločnosti, kde pôsobí manželka so synom." Práve Cimerman je dodnes jediným disciplinárne stíhaným sudcom: podľa rezortu spravodlivosti nevysvetlil nárast majetku v roku 2002. Konanie voči nemu ešte nebolo skončené. "Môžem preukázať, že za rok 2002 som nemal žiadne majetkové prírastky okrem jednej parcely za asi 30-tisíc korún."
Aj prokurátori?
Od pondelka sú majetkové priznania sudcov už aj na internete. "Dali sme občanom možnosť participovať na verejnej kontrole sudcov," upozornil Fides. Ak má niekto podozrenie, že majetok sudcu je vyšší ako uvádza, môže sa obrátiť na rezort spravodlivosti. Dodnes tak urobilo niekoľko desiatok ľudí. Zverejňovaním majetkových priznaní sudcov chce ministerstvo bojovať proti korupcii v súdnictve. Poslanec NR SR Miroslav Abelovský tvrdí: "Väčšina priznaní je určite pravdivá. Nemalá časť z nich môže však byť úmyselne skresľujúca." Viacerí sudcovia mali v minulosti strach, že ich zverejnené majetkové priznanie môže niekto zneužiť. "Zatiaľ nevieme o tom, že by nejaký sudca mal problémy," tvrdí viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska Jarmila Maximová. V budúcnosti by sa na internete mali objaviť aj informácie o majetku prokurátorov. "Legislatíva je pripravená, čoskoro by mala ísť do pripomienkového konania," povedal Fides. Dnes odovzdávajú prokurátori majetkové priznania len generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Ten považuje súčasné riešenie za dostatočné.


Prírastky majetku niektorých sudcov za rok 2004
Blažena Hirnerová (Krajský súd Bratislava) - dedičstvo v hodnote 215-tisíc korún
Milada Dzurošková (Krajský súd Banská Bystrica) - výstavba rodinného domu, majetok z predaja chatky a záhrady - 325-tisíc korún
Tatiana Pastieriková (Krajský súd Bratislava) - získala darom byt a zastavané plochy
Ľudovít Bradáč (predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici) - dopravný prostriedok v hodnote 465-tisíc korún
Juraj Seman (Najvyšší súd SR) - kúpa bytu
Zdroj: www.justice.gov.sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:43