StoryEditor

Pracovný trh neotvorí Slovákom ani Nemecko

09.12.2005, 15:09
Autor:
TASRTASR
Otvorenie nemeckého pracovného trhu pre slovenských občanov nechystá ani nová vláda spolkovej republiky. Gašparovič nemeckému ministrovi zdôraznil, že považuje prechodné obdobia za diskrimináciu nových členských štátov.

Otvorenie nemeckého pracovného trhu pre slovenských občanov nechystá ani nová vláda spolkovej republiky. "V koaličnej zmluve novej vlády zloženej z CDÚ-CSÚ a SPD je veta, ktorá hovorí o uplatňovaní prechodných období," povedal dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.
Podľa Steinmeiera ide predovšetkým o vnútropolitický problém. Najväčšia európska ekonomika má v súčasnosti 4,5 milióna nezamestnaných. "Bolo by nad rámec možností nemeckej ekonomiky zrušiť prechodné obdobie na voľný pohyb pracovnej sily," dodal. Podľa ministra bude Nemecko o to viac presadzovať dohodu o rozpočtových východiskách Európskej únie na roky 2007 až 2013 ešte počas britského predsedníctva.
Gašparovič nemeckému ministrovi zdôraznil, že považuje prechodné obdobia za diskrimináciu nových členských štátov. "Čas ukázal, že to nie je ekonomický, ale politický problém," povedal Steinmeierovi. Podľa prezidenta sa obavy z húfneho pohybu pracovných síl na Západ nenaplnili. Ako ďalej povedal, investori naopak prichádzajú za pracovnou silou na Slovensko.
Obaja štátnici sa v diskusii zhodli na tom, že EÚ potrebuje riešenie nahrádzajúce neúspešnú zmluvu o európskej ústave. Gašparovič podčiarkol potrebu reforiem orgánov EÚ.
Frank-Walter Steinmeier dnes návštevou prezidenta SR ukončil svoju jednodňovú pracovnú návštevu Slovenska. TASR o stretnutí informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 22:45