StoryEditor

Ak sú polovice našej tváre výrazne rozdielne, využívame potenciál svojho ja iba spolovice

01.08.2006, 00:00

Stimulovaním svalstva tváre si môžeme pomôcť uľahčiť zvládať ťažké emocionálne stavy. Uvoľnením výrazu tváre získavame cennú devízu pri komunikácii s inými ľuďmi.

Rôznorodosť hemisfér
Sme spojením otca a matky, dvoch rozdielnych osobností, ktoré sa v nás prepájajú do jedného viac alebo menej súrodého celku. Každú z našich štruktúr vytvárajú dva rozdielne balíky DNK. Jeden pochádza od matky, druhý zas od otca. Je veľmi malá šanca, približujúca sa 1: 1 000 000, že balíky sú zhodné. Potenciál DNK pravej mozgovej hemisféry korešponduje s ľavou časťou tváre a tela. Otcova DNK vytvára štruktúru ľavej časti mozgu a prejavuje sa v pravej časti tváre a tela. Od pomyselnej vertikálnej osi našej stredovej línie, ktorá prechádza celým naším telom aj tvárou, môžeme pozorovať rozdiely našich mozgových hemisfér. Ak sú rozdiely na našej tvári veľmi veľké, potom sa správame v rôznych situáciách raz podľa modelu našej matky, inokedy podľa modelu otca. Raz sa viac naladíme na jednu mozgovú hemisféru, inokedy na druhú. Tento stav môže byť nezrozumiteľný pre nás, ako aj rušivý pre naše okolie.
Štruktúra tváre je súhlasná s príslušnou mozgovou hemisférou a prezrádza veľa o jej fungovaní. Laicky povedané, pravá strana tváre je otcova, ľavá matkina.

Prvý pohľad do zrkadla
Väčšina z nás má dominantnú ľavú mozgovú hemisféru, teda pravú stranu tela a tváre. S rozvojom svojho výkonu rozvíjame aj mnohé ďalšie centrá, ktoré sídlia v tejto časti mozgu. Je to reč, pochopenie reči, pravidlá v našom živote, strach, obmedzenia, zmysel pre čas a mnoho iných. Záležitosťou pravej strany mozgu sú možnosti, neobmedzenie, prijatie, naša ženskosť.
Pri pohľade do zrkadla môžeme sami sebe diagnostikovať, ktorej mozgovej hemisfére dávame väčší priestor pri rozvoji. Ak sú rozdiely polovíc tváre veľmi nápadné, je to pre nás signál, že v živote využívame potenciál iba jednej polovice svojho ja. To vyvoláva pocit napätia. Obrazne možno povedať, akoby sme skákali v živote iba na jednej nohe.

Druhý pohľad do zrkadla
Ťažkosti spojené s trávením znamenajú, že určitú vec, situáciu alebo osobu, prípadne stav, nie sme schopný stráviť, ľudovo povedané, leží nám to v žalúdku, prípadne sa niečím zožierame. Žalúdok je orgán, ktorý prijíma potravu, aby ju následne strávil s pomocou žalúdočných kyselín. Na psychickej rovine symbolizuje schopnosť prijímať, pociťovať, ochotu či ovplyvniteľnosť. Ak máme dlhší čas určité problémy, ktoré sme "nestrávili", môžu sa prejaviť ako nevoľnosť až zvracanie. Žalúdočná kyselina je agresívna látka, ktorá rozkladá potravu a rovnako reaguje aj na našu psychiku. Ak nedokážeme určitú vec stráviť, tak svoju zlosť prehltneme a žalúdok produkuje vo zvýšenej miere kyselinu. Psychický stav sa odráža vo výraze tváre, tzv. kyslou tvárou. Títo ľudia nie sú schopní narábať so svojou vlastnou agresivitou a niesť zodpovednosť za svoje správanie. Vyhýbajú sa riešeniam. Pri takýchto ťažkostiach je potrebné uvedomiť si čo nás zožiera, čo nevieme stráviť a aké schopnosti treba zapojiť do vyrovnania sa s výzvou.

Tisíci pohľad do zrkadla
Pri pohľade do zrkadla vždy môžeme na svojej tvári objaviť niečo nové. Tvár je verným obrazom našej duše. Podľa nej môžeme s predstihom rozpoznať svoje slabé miesta, zdedené vzorce správania, dominanciu mozgových hemisfér. Napäté svaly, bolestivé miesta, môžeme cvičeniami, masážami, dotykmi uvoľňovať, iné zas posilňovať, tak, aby sme si v psychickom aj fyzickom tele vytvárali rovnováhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 11:49