StoryEditor

Davy na hviezdy nečakajú

13.02.2007, 23:00
Berlinale. Slávny filmový festival navštívila Sharon Stone aj Robert De Niro.

Berlinale je sychravý festival. Nikto sa tu už radšej nesťažuje na počasie, pretože je tu stále škaredo. Buď prší, alebo sneží. A tak zatiaľ čo na Sharon Stone, Richarda Gera, Catherine Deneuve, Roberta De Nira alebo Clinta Eastwooda by v azúrovom počasí na Francúzskej riviére čakali davy, tu je to len pár desiatok ľudí. Nemcom totiž stačia médiá. A tie sú 57. medzinárodného filmového festivalu v Berlíne plné. Pondelkové udeľovanie cien Film pre mier, na ktorom sa zúčastnila Sharon Stone, sa dostalo na titulné stránky. Cate Blanchett so svojím filmom Denníkom mojich škandálov bola na nich tiež. Vedľa Putina a Merkelovej.
Zakázané témy
Berlinale je festival, ktorý odhaľuje mýty a propagandu a uvádza ich na správnu mieru. Clint Eastwood tu uviedol v medzinárodnej súťaži svoj nový film Listy z Iwo Jima, kde demýtizoval americký vojnový triumf z ostrova Iwo Jima, ktorý padol do amerických rúk v roku 1944. Eastwood ukazuje, že to nebolo ani tak hrdinstvom amerických vojakov, ako ich totálnou vojenskou presilou - hrdinami v jeho očiach sú Japonci. A film je predovšetkým o nich. S japonskými hercami a v japončine. V pondelok odovzdal nemecký režisér Wim Wenders Eastwoodovi cenu Film pre mier a vyhlásil, že Eastwood predstavuje hlas ľudskosti.
Americká Ruska Maria Jackova prenikla pomocou rôznych ruských známych a vďaka tlačenici z ministerstva až do sibírskej väznice a natočila o nej a jej ženách film Miss Gulag. Sleduje v ňom ženy uväznené pre obchody s narkotikami, drogovanie, násilie či lúpeže. Podobné "zakázané" témy majú v Berlíne zelenú. Prvý kurdský film Dol sleduje cestu kurdského Turka do autonómnej časti Kurdistan na severe Iraku, kde sa žije v stanoch, pretože Kurdi sa musia rýchlo presťahovať, keď ich začne prenasledovať vojsko.
Prečo sem vlastne chodíme?
Dobré ráno, pán Grothe, je pozoruhodný nemecký film o učiteľovi, ktorý má triedu plnú prisťahovalcov, utečencov a tvrdých chlapcov z tzv. cool generation. "Pán Grothe, môžete mi hovoriť King," pripustí jeden z nich. Belosi z triedy nemajú radi čínskeho žiaka a raz ho zavrú do popolnice. Otázku, kto zo žiakov ešte patrí do normálnej a kto už do zvláštnej školy, film už nerieši.
Ako vidieť, v Berlíne je opäť dosť zaujímavých filmov. Notorickí sťažovatelia však prechádzajú medzi palácom Berlinale a Filmovým trhom, kde si dávajú drink. "Zas nič poriadne, žiadny filmový objav, prečo sem vlastne chodíme?," hovoria si navzájom. Filmy sú však väčšinou nenápadné a tie najprelomovejšie neprichádzajú ako senzácie, ale potichu a s ostýchavým klopaním na dvere. Tak, ako do triedy prichádza pán Grothe.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protimonopolný úrad SR informuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 21:22