StoryEditor

Vysoký krvný tlak je tikajúca bomba

23.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Vysoký krvný tlak sa na celom svete začína vymykať kontrole. Počet ľudí trpiacich touto chorobou stúpa a počas dvadsiatich rokov by mohol prekročiť jednu miliardu, varujú experti. Už v súčasnosti je každý štvrtý dospelý človek postihnutý hypertenziou, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení, mozgovej mŕtvice aj smrti.
Životný štýl
Vzhľadom na nezdravý životný štýl moderných ľudí by však mohol do roku 2025 počet ľudí trpiacich hypertenziou dosiahnuť 1,56 miliardy, zatiaľ čo v roku 2000 to bolo 972 miliónov, uvádzajú odborníci v časopise The Lancet. Aj keď existuje veľmi účinná a cenovo prístupná liečba, zníženie krvného tlaku sa dosahuje zriedka, a to aj v krajinách, kde náklady na lieky nie sú problémom, zdôrazňujú autori správy.
Niekoľko orgánov v ohrození
"Mnoho pacientov si stále myslí, že hypertenzia je choroba, ktorá sa dá vyliečiť, a sotva im tlak klesne, prestanú brať lieky alebo znížia ich dávkovanie. Lekári ich musia upozorniť, že hypertenzia je prvý, ľahko zmerateľný a nezvratný znak toho, že mnoho orgánov v tele je v ohrození. Možno táto informácia prinúti ľudí, aby premýšľali viac o dôsledkoch nezdravého životného štýlu a dbali viac na prevenciu," cituje BBC zo správy časopisu The Lancet.
Cvičiť, nesoliť, nefajčiť
V súčasnosti hrozí až 90 percentám ľudí, že sa u nich vyvinie vysoký tlak. Avšak životný štýl, kam patrí fyzická aktivita, slané a tučné jedlá, alkohol a tabak, vedú k tomu, že sa tento problém alarmujúcim spôsobom šíri z rozvinutých krajín do krajín s rozvíjajúcou sa ekonomikou, ako je India a Čína.
Podľa profesora Garetha Beeversa z britského združenia pre vysoký tlak je vysoký krvný tlak tikajúca bomba, ktorú by ľudia mali brať veľmi vážne. Každých päť minút niekoho v Británii postihne mŕtvica, každý rok je to 150 000 ľudí. Vyše 40 percentám týchto prípadov by sa dalo predísť kontrolou krvného tlaku a jeho liečbou. Krvný tlak treba pravidelne merať, avšak rovnako dôležité je brať predpísané lieky, a to aj po tom, čo sa tlak dostane pod kontrolu. Ľudia by tiež mali zlepšiť životný štýl a znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku tým, že prestanú fajčiť, budú sa zdravo stravovať a budú pravidelne cvičiť. Po štyridsiatom roku života by si mal každý krvný tlak pravidelne kontrolovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:15