StoryEditor

Dubaj na vysokej nohe

26.07.2007, 00:00
Minulý týždeň sa mestom s najvyššou stavbou sveta stalo centrum obchodu v Spojených arabských emirátoch, Dubaj. Jeho Búrdž Dubai (v preklade Dubajská veža) sa po dostavaní 141. poschodia a 512,1 metra stala najvyšším mrakodrapom na svete.
V článku je tabuľka

Keď preskočil doterajšiu jednotku, 509-metrovú budovu Taipei 101 v taiwanskom hlavnom meste. Luxusný mrakodrap bude po dokončení v roku 2008, prípadne 2009, vysoký podľa BBC údajne okolo 705, no možno aj 800 metrov. Jeho plánovanú výšku developerská firma Emaar Properties zatiaľ tají.

Jednotkou bude ešte roky
Na 160 podlažiach okrem luxusných apartmánov a konferenčných miestností budú bazény, obchody, kúpele, 56 výťahov, prvý hotel módneho návrhára Giorgia Armaniho a kluby, z ktorých jeden získa titul najvyššie položeného na svete. Súkromný klub sa bude nachádzať nad verejnou vyhliadkovou terasou, ktorá bude na 124. poschodí. Špicu veže by malo byť údajne vidieť zo vzdialenosti až 100 kilometrov.

Pozorovatelia pritom počítajú s tým, že Dubaj si prvenstvo večne neudrží. Ak sa v najbližších rokoch začne realizovať plánovaný projekt dánskej spoločnosti Henning Larsens Tegnestue v bahrajnskej Maname, dubajský gigant ďaleko zaostane za novou jednotkou. Navrhovaná Murdžán Tower by podľa encyklopédie Wikipedia mala byť vysoká neuveriteľných 1 022 metrov. Podobnú kilometrovú vežu (plánuje sa 1 001 m) chce mať aj Kuvajt. Mubarak al-Kabír Tower by mala stáť v meste Madínat al Harír (Mesto hodvábu). Dubajčania však počítajú s tým, že tak skoro to nebude. "Búrdž Dubai sme začali stavať v septembri 2001 a za vyše päť rokov ešte nikto nezačal s výstavbou niečoho vyššieho," povedal pre Associated Press Greg Sang z Emaar Properties.

Býval to nezaujímavý prístav
Bez ohľadu na to, či Dubajskú vežu skôr či neskôr niekto predbehne, mesto je nepochybne jedným z najrýchlejšie rastúcich na svete. Ešte pred 30 rokmi to podľa BBC bol malý prístav zaujímavý len pre miestnych rybárov a lovcov perál, dnes je jedným z najväčších stredísk svetového obchodu a centrom stavebných superlatívov. Nikde na svete sa na jednom mieste nenájde toľko naj-stavieb či už z pohľadu výšky, rozlohy alebo tvaru. Okrem najvyššieho mrakodrapu sa Dubaj môže pochváliť 7-hviezdičkovým hotelom v tvare plachetnice, prvým in-door lyžiarskym strediskom na Blízkom východe, najväčším obchodným komplexom na svete, prvým podmorským hotelom a vo výstavbe je Dubailand, dvakrát väčšie zábavné centrum než Disneyworld.

Mimoriadny rast mesta a regiónu je podľa ekonómov jednoznačne výsledkom ropného bohatstva krajiny, to však majú aj iné štáty a zďaleka sa Dubaju nemôžu vyrovnať. Na rozdiel od nich sú však SAE jednou z najliberálnejších a pre cudzincov najbezpečnejších krajín na svete a navyše, ropné bohatstvo dokázali využiť na diverzifikáciu ekonomiky. Byrokracia nezaťažuje tunajší biznis, čo láka do SAE, a najmä Dubaja stovky nadnárodných firiem.

Život na stavenisku
Podľa internetovej stránky amerického denníka Daily Texan je Dubaj dnes jedným z najvýznamnejších miest súčasnej americkej generácie. Očakáva sa, že veľká časť dnešných študentov bude v Dubaji buď pracovať, rekreovať sa tu, presadať na ďalšie lietadlá na miestnom letisku či spolupracovať s pobočkou firmy v Dubaji. Svoje pobočky, ale často aj centrály do Dubaja sťahujú mnohé firmy, nedávno americký gigant Halliburton oznámil, že bude mať v Dubaji spoločnú centrálu s tou v Houstone.

Inak sa však na nekončiaci rozmach Dubaja dívajú miestni obyvatelia. Neprotestujú síce proti vysokej životnej úrovni, hrubý národný produkt dosiahol za rok 2006 hodnotu 23 770 dolárov, no nepáčia sa im permanentné zápchy na cestách, dokonca aj v noci, a pocit, že celý život žijú na stavenisku. Podľa Financial Times je údajne až 15 percent všetkých stavebných žeriavov na svete sústredených práve v Dubaji. Žeriavy robia panorámu dokonca aj turistom v najluxusnejších hoteloch, a tento stav sa nezmení ani v budúcich rokoch.

Najvyššie mrakodrapy sveta (porovnanie so Slovenskom)
Názov Mesto Štát Rok dokončenia Výška (m)
1. Búrdž Dubai Dubaj SAE 2009

512, po dokončení 800

2. Taipei 101 Tajpej Taiwan 2003 509
3. Petronas Towers Kuala Lumpur Malajzia 1998 452
4. Sears Tower Chicago USA 1974 442
5. ?in Mao  Šanghaj ?ína 1998 421
---------
Twin City Bratislava Slovensko 2011 170
Lipový park Bratislava Slovensko 2009 141
Panorama City Bratislava Slovensko 2009 135
NBS Bratislava Slovensko 2002 111
Zdroj: Wikipedia, hn

Výškové atrakcie

  • najvyššia stavba na svete je televízna veža vo Fardo v americkej Severnej Dakote, meria 628,8 m
  • najvyššou cirkevnou stavbou je minaret Hassanovej mešity v marockej Casablance s 210 metrami, skončila na 26. mieste najvyšších stavieb sveta
  • na 27. mieste je veterná turbína v nemeckom Laasowe, má 205 metrov
  • medzi najvyššie stavby patrí aj hrob - na 39. mieste je svetoznáma Cheopsova pyramída v egyptskej Gíze, ktorá meria 138,8 m (pôvodne až 146,6 m)
  • najvyššou stavbou v budúcnosti by mala byť Murdžán Tower v bahrajnskej Maname, ktorú projektuje dánska firma Henning Larsens Tegnestue. Ak ju postavia, bude mať 1 022 m a 200 poschodí
  • prvou superstavbou na svoju dobu mala byť ruská Tatlinova veža, pomenovaná po svojom architektovi Vladimirovi Tatlinovi, ktorý ju navrhol počas VOSR v roku 1917 ako medzinárodné centrum Kominterny. Pri plánovaných 400 m by to bola najvyššia vtedajšia stavba sveta.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:54