StoryEditor

Poliaci chcú patent na syrové korbáčiky

04.10.2006, 00:00
V Bruseli sa schyľuje k bitke o syrové korbáčiky. O výlučné právo na ich výrobu súťažia Slovensko a Poľsko. Varšava už oznámila svoj zámer požiadať o chránené zemepisné označenie.

V Bruseli sa schyľuje k bitke o syrové korbáčiky. O výlučné právo na ich výrobu súťažia Slovensko a Poľsko. Varšava už oznámila svoj zámer požiadať o chránené zemepisné označenie. Poliaci síce navrhujú, aby tieto práva mali spolu so Slovákmi, našim výrobcom sa to však nepáči.

Začali sa preteky
Aby nás Varšava nepredbehla, začal sa v tejto veci angažovať Slovenský mliekarenský zväz. "Žiadosť o chránené zemepisné označenie môže podať len zväz, prípadne združenie výrobcov. Z našich členov korbáčiky vyrábajú asi štyria," približuje situáciu generálna sekretárka zväzu Zuzana Nouzovská.
Mliekari sa snažia získať čo najviac odborníkov, aby mohli v Bruseli dokázať, že ide o originálny slovenský výrobok. "Ešte je predčasné hovoriť, aký bude presný názov. Aj keď sa hovorí, že korbáčiky pochádzajú zo Zázrivej, výhodou je širšie zemepisné označenie," konštatuje Nouzovská.
Proces registrácie zemepisného označenia v Bruseli je pomerne náročný, a ak by sa Poľsko rozhodlo zaregistrovať si výrobu bez Slovenska, pravdepodobne by sa mu to nepodarilo. "Pripravujeme sa aj na to, aby sme to mohli vyvrátiť v pripomienkovom procese," avizuje Nouzovská.

Známka kvality
Proti poľskej registrácii sú samotní výrobcovia syrových korbáčikov. "U nás sa vyrábajú dlhé roky a Poliaci ich len odpozorovali zo Slovenska," tvrdí výrobkyňa korbáčikov zo Zázrivej Jana Mandincová.
Registrácia chráneného zemepisného pôvodu by slovenským výrobcom mohla pomôcť pri predaji tradičných produktov v Európe. "Je to určitá známka kvality," približuje Nouzovská. Právo používať označenie by mohli získať len výrobcovia združení v Slovenskom mliekarenskom zväze, ak o registráciu požiadajú. Prípadne by mohli založiť združenie výrobcov korbáčikov.
Problém je však v tom, že legálne sa ich výrobe a predaju venuje len pár podnikateľov, ktorí spĺňajú prísne hygienické normy. Ostatní ich vyrábajú podomácky a predávajú medzi známymi či pri cestách.

História hovorí v náš prospech
Slovenskí mliekari sú presvedčení, že syrové korbáčiky pochádzajú zo Slovenska, kde majú dlhú tradíciu výroby. "Pôvod korbáčikov je na Orave v Zázrivej," tvrdí mliekarenský odborník Ján Selecký.
Naši predkovia ich začali vyrábať pravdepodobne v 19. storočí. "Najstaršia písomná zmienka o ťahaných parených syroch na Slovensku je z konca 18. storočia, a týka sa parenice. Korbáčiky podľa všetkého prišli krátko po nej," vysvetľuje Selecký.

Syrový korbáčik
Má tvar syrových vlákien spletených do podoby vrkôčikov či korbáča pre šibačov
Patrí do kategórie parených syrov
Spolu s parenicou ide o ťahaný syr
Pôvodne sa vyrábal len z ovčieho mlieka, dnes sa používa aj kravské mlieko
V Zázrivej sa na ich výrobu používal napínací rámik
Mechanizácia sa prvýkrát použila v roku 1988 v Martinskej mliekarni
Existuje už aj pizza s korbáčikmi
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:35