StoryEditor

Brusel zasahuje do obchodovania s CO2

05.05.2006, 00:00
Na trhu s emisiami oxidu uhličitého zavládla panika, ktorú spôsobilo predčasné zverejnenie citlivých údajov. Európska komisia sa rozhodla zasiahnuť.

Európska komisia sa snaží zabrániť panike na ešte mladom trhu kvót pre emisie oxidu uhličitého.
Kurz certifikátov, ktoré vlastníkov oprávňujú na vypúšťanie určitého objemu oxidu uhličitého do ovzdušia, za posledných päť obchodných dní prepadol takmer o 60 percent. Podľa denníka Financial Times Deutschland súbežne s tým klesla cena elektrickej energie na lipskej burze EEX zhruba o 20 percent. Bruselu nejde ani tak o rozsah prepadu, ako skôr o jeho tempo.

Každý sám za seba
Príčinou boli niektoré európske štáty, napríklad, Francúzsko a Španielsko, ktoré predčasne a bez dohody s Európskou komisiou zverejnili údaje o čerpaní kvót. Keďže emisie boli výrazne pod objemom pridelených kvót, trh sa začal obávať prebytku certifikátov.
Európska komisia preto vyzvala členské štáty, aby údaje o emisiách oxidu uhličitého za minulý rok nezverejnili pred 15. májom. Cieľom je nezneisťovať trhových hráčov. Údaje zatiaľ nezverejnilo 20 členských krajín a väčšina už sľúbila, že s ich zverejnením počká do stanoveného termínu.
Rozsah paniky sa jasne prejavil naposledy v pondelok, keď informačná služba oznámila, že Švédsko vykazuje prebytok 2,5 milióna certifikátov. Hoci celkový trh má rozsah až 2,16 miliardy, kurzy po zverejnení tohto údaju prepadli o 20 percent. V stredu sa situácia trochu upokojila a ceny emisií aj elektriny mierne vzrástli.

Ceny klesali aj na Slovensku
Pokles cien certifikátov zaznamenalo aj Slovensko. Kvóty na Komoditnej burze Bratislava (KBB) minulý týždeň klesli o 40 až 50 percent pod úroveň 600 Sk, kým ešte týždeň predtým sa obchodovali za 1 100 Sk.
No ceny môžu podľa expertov ešte viac klesnúť, keď sa do európskeho obchodovania v 2. alebo 3. štvrťroku zapojí Poľsko a Maďarsko. Aj v prípade týchto krajín sa totiž predpokladá prebytočné množstvo alokácií v porovnaní s reálnymi emisiami.
Od vlani do roku 2007 má Slovensko ročne pridelených 30,5 milióna ton emisií CO2, čo predstavuje 1,5 percenta alokácie EÚ. Do konca apríla musia podniky zapojené do schémy vrátiť pridelené certifikáty, ktoré zodpovedajú reálne vypusteným emisiám CO2 v predchádzajúcom roku. Prebytky kvót si síce môžu prenášať, nie však do ďalšieho alokačného obdobia po roku 2007, keď bude platiť nové rozdelenie kvót do roku 2012.

Bez koordinácie to nepôjde
Experti však kvôli rozruchu začali požadovať reformy. "Pomôcť by mohla organizácia ako sprostredkovateľ medzi politikou a obchodovaním s emisiami," hovorí Armin Sandhövel z Dresdner Bank. Jörg Doppelfeld z HypoVereinsbank navrhuje založenie akejsi "Európskej centrálnej banky pre emisné kvóty", ktorá by koordinovala zverejňovanie citlivých údajov a opatrne pripravovala sektor na očakávané zmeny. Niektorí experti však nesúhlasia so vznikom nových inštitúcií, pretože najdôležitejšie je jednotná forma údajov a presne určený termín ich zverejňovania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:33