StoryEditor

Rozpad Aholdu je len otázkou času

28.03.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Rozpad holandského maloobchodného reťazca Ahold je len otázkou času a dôjde k nemu kvôli slabej súdržnosti jednotlivých podnikov skupiny, predpovedá bývalý člen riadiaceho tímu spoločnosti Theo de Raad. Ahold pôsobí v Európe, ale veľkú časť svojich aktivít má v Spojených štátoch. Ahold tieto názory nekomentoval.
"Ahold sa v súčasnosti skladá z troch súčastí, ktoré nemajú prakticky žiadnu súdržnosť či vzájomne sa doplňujúce aktivity," povedal de Raad. Ahold podľa neho čelí problémom, ktoré sa nedajú vyriešiť v krátkom čase.
História Aholdu siaha do roku 1887, keď to bol ešte podnik so zmiešaným tovarom rodinného typu. Podnik sa postupne rozrastal a vďaka akvizíciám a investíciám sa z neho stal nadnárodných reťazec s miliardovými obratmi.
Podľa de Raada však Ahold ostáva skupinou decentralizovaných supermarketov, na rozdiel od konkurenčných reťazcov Wal-Mart, Tesco alebo Carrefour.
Ahold vlastní najväčší reťazec supermarketov v Holandsku, ale až 70 percent tržieb dosahuje v USA. Tu vlastní reťazce Stop & Shop, Giant a Top. Americká súčasť Aholdu U.S. Foodservice sa v roku 2003 zaplietla do podvodov a takmer stiahla do priepasti celú skupinu. Ahold potom musel rozpredávať aktíva, aby sa vyhol bankrotu a vyrovnal dlhy.
Napriek tomu, že analytici nepredpokladajú skoré rozdelenie Aholdu, pozorovatelia pripúšťajú, že špekulácie tohto druhu sú výsledkom rastu akcií Aholdu v minulom roku.
"Akcie Aholdu si v tomto roku v odvetví maloobchodu zatiaľ počínajú najlepšie. Od začiatku roka sa posilnili asi o 13 percent hlavne vďaka narastajúcemu presvedčeniu, že Ahold predstavuje skrytú hodnotu, ktorá sa môže naplno rozvinúť, keď sa podnik rozdelí," uviedli v správe pre klientov analytici finančnej spoločnosti Citigroup.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:36