StoryEditor

OMV získa emisiou 1,2 mld. eur

19.12.2004, 23:00
Autor:
SITASITA

Rakúska ropná a plynárenská skupina OMV získa emisiou nových akcií a konvertibilných obligácií približne 1,2 mld. eur na financovanie kúpy väčšinového podielu v rumunskej národnej rafinérii SNP Petrom. Spoločnosť informovala, že predstavenstvo spoločnosti OMV sa rozhodlo so súhlasom dozornej rady zvýšiť akciový kapitál vydaním 3 mil. nových akcií. OMV emituje 1,79 mil. konvertibilných obligácií, z ktorých každá je vymeniteľná za jednu akciu. Cena novej akcie bude predstavovať 219 eur, zatiaľ čo emisný kurz a počiatočná konverzná cena vymeniteľných obligácií je 306,6 eura s 1,5-percentným kupónom.
Vydaním nových akcií získa spoločnosť kapitál v hodnote 657 mil. eur a emisiou vymeniteľných obligácií 550 mil. eur. Emisiu akcií a obligácií firmy OMV sprostredkujú nemecká Deutsche Bank, rakúska Erste Bank a americká investičná banka Merrill Lynch. Spoločnosť uviedla, že nové akcie a konvertibilné obligácie sa začnú na viedenskej burze obchodovať 22. decembra.
Predaj štátneho podniku Petrom bol skúškou rumunskej ochoty vzdať sa strategických aktív, pričom by mal podporiť zvýšenie finančnej dôveryhodnosti krajiny v zahraničí a taktiež pomôcť Rumunsku pri vstupe do Európskej únie, ktorý krajina predpokladá v roku 2007. Podmienkami predaja väčšinového podielu bolo, že rakúska firma zabezpečí počas piatich rokov produkciu ropy minimálne na úrovni 4,2 mil. ton a produkciu zemného plynu aspoň vo výške 4,5 mld. kubických metrov a tiež prevezme zahraničný dlh spoločnosti Petrom na úrovni 292 mil. eur.
Hlavnú dohodu o predaji schválila rumunská vláda začiatkom júla po tom, ako odsúhlasenie viackrát odložila. Podľa analytikov umožní predaj Petromu spoločnosti OMV opäť upevniť rozdrobený ropný sektor strednej a východnej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 04:36