StoryEditor

Vulkan bude asi vyrábať kondómy s CPR

12.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Českú spoločnosť Vulkan z Hrádku nad Nisou, ktorú preslávili prezervatívy Primeros, rokuje s nemeckou firmou CPR o založení spoločného podniku. Zatiaľ nie je jasné, kto bude mať vo firme väčšinový podiel.

Českú spoločnosť Vulkan z Hrádku nad Nisou, ktorú preslávili prezervatívy Primeros, rokuje s nemeckou firmou CPR o založení spoločného podniku. Zatiaľ nie je jasné, kto bude mať vo firme väčšinový podiel. Informovala o tom vo včerajšom vydaní Mladá fronta Dnes.
"Rokovania prebiehajú, ale ešte nie sú uzatvorené," povedal Petr Málek, hovorca slovenskej finančnej skupiny J & T, ktorá vlastní výrobcu kondómov. Záujem potvrdila aj nemecká strana, bližšie sa však nevyjadrila. Majitelia Vulkanu už pri svojom vstupe do firmy uviedli, že ju chcú reštrukturalizovať a prípadne predať.
Predaj kondómov sa podieľa viac ako polovicou na obrate hrádockej firmy. Ich podiel v poslednom období ešte vzrástol, pretože kvôli lacnej ázijskej konkurencii Vulkan skončil s výrobou zdravotníckych rukavíc.
"Špecializovali sme sa iba na niektoré typy rukavíc pre zdravotníctvo," povedal riaditeľ Richard Barbořík. Ďalší sortiment, napríklad detské cumlíky alebo technické rukavice, ostanú podľa plánu ďalej pod Vulkanom.
Spoločnosť Vulkan vlani pokračovala v reštrukturalizácii naštartovanej vstupom nových majiteľov pred štyrmi rokmi. Tržby firmy vzrástli na 236 miliónov českých korún, pričom viac ako polovica produkcie podniku ide na export. Vulkan zarobil 13 miliónov korún, čo bol niekoľkonásobný nárast oproti profitu 1,4 milióna, ktorý spoločnosť dosiahla v roku 2003. Samotná výroba kondómov zamestnáva asi 30 ľudí, vo Vulkane ich pracuje celkovo viac ako 200.
"Vieme, že rokovania prebiehajú a nemecká firma si nechala vyrobiť testovacie vzorky, ale veľa informácií zatiaľ nemáme," povedal šéf krajskej Asociácie samostatných odborov Milan Šubrt. Podľa neho majú ľudia obavy, aby zmenou neprišli o prácu. Majitelia však zatiaľ prípadné personálne zmeny nechcú komentovať.
Nemecká spoločnosť CPR patrí k veľkým svetovým výrobcom kondómov, na českom trhu však zatiaľ nie je. Zároveň sa venuje výrobe strojov na produkciu kondómov. Okrem vlastného závodu v Nemecku má podiel tiež v továrňach v Mexiku, Hondurase a Bangladéši. Spoločným podnikom by sa otvorila CPR cesta hlavne na stredoeurópsky trh, kde má Vulkan so svojou značkou Primeros stále veľký trhový podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:57