StoryEditor

Trh s meďou možno spacifikuje Afrika

22.08.2006, 00:00
Štrajkujúci baníci v bani La Escondida v Čile, najväčšej medenej bani na svete, odmietli najnovšie ponuky vedenia na zvýšenie miezd. Štrajk, ktorý sa začal 7. augusta a zasiahol dodávky medi v čase rýchleho rastu jej cien, tak pokračuje a môže výrazne zasiahnuť trh s čoraz drahšou komoditou.

Štrajkujúci baníci v bani La Escondida v Čile, najväčšej medenej bani na svete, odmietli najnovšie ponuky vedenia na zvýšenie miezd. Štrajk, ktorý sa začal 7. augusta a zasiahol dodávky medi v čase rýchleho rastu jej cien, tak pokračuje a môže výrazne zasiahnuť trh s čoraz drahšou komoditou. Podľa agentúry Reuters sa navyše situácia v bani začína dramatizovať a tón štrajkujúcich naberá čoraz militantnejší charakter. "Meď patrí Čile, nie cudzincom," je jedno z hesiel baníkov.
Vyššie zisky? Vyššie platy!
Baňa sa na celkovej produkcii medi v Čile, najväčšom producentovi tohto kovu na svete, podieľa jednou pätinou. Štrajk sa nemalou mierou podpísal pod kolísanie cien, ktoré leteli raz hore, raz dolu, podľa toho, ako investori tipovali, kedy sa skončí. Včera, po oznámení pokračovania štrajku, vzrástli ceny medi nad 7 500 dolárov (takmer 225-tisíc Sk) za tonu.
Baníci žiadali 13-percentné zvýšenie miezd a 30-tisíc dolárové odmeny s poukázaním na vysoké zisky väčšinového vlastníka bane, austrálskej spoločnosti BHP Billiton. Firma vykázala za prvý polrok tohto roka vysoký čistý zisk 2,9 miliardy dolárov. Aby BHP nemohla najať náhradných pracovníkov, v piatok dokonca zablokovali vstup do bane a prerušili ťažbu. Neskôr síce ustúpili a znížili požiadavku na 10 percent, pre firmu je to však stále veľa a je ochotná pristúpiť na 3-percentné zvýšenie miezd plus 16-tisícové odmeny. Aj keď ceny medi rastú, podľa BHP Billiton sú dočasné a navyše nemajú nič spoločné s produkciou v bani. Okrem toho, podľa BHP majú baníci jedny z najvyšších platov v krajine.
Ohrozené dodávky
Pod vysoké ceny sa podpísal hlavne vysoký dopyt po základných kovoch v Číne a Indii. Práve tieto dve krajiny podľa stránky aftermarketbusiness.com spôsobili, že zatiaľ čo v júni 2003 stála tona medi 1 600 dolárov, v marci 2003 už 5 000 a začiatkom tohto roka dokonca 9 800 dolárov.
Predlžovanie konfliktu tak nevylučuje ďalšie prerušenie produkcie, čo by mohlo mať dosah na ceny. "Ak by sa baňa musela zatvoriť, hoci len na niekoľko dní, malo by to vážny dosah na dodávky medeného koncentrátu vo svete a na ceny medi," povedal pre agentúru Bloomberg Neil Boyd-Clark zo správcovskej spoločnosti ABN Amro Asset Management v Sydney. Samotným vlastníkom by sa však až tak veľa nestalo. Straty v dôsledku zníženia dodávok by mohli kompenzovať všeobecným prudkým rastom cien komodít, dodal Boyd-Clark.
Zabudnutá Afrika
Možnosti sa však teraz otvárajú iným firmám a oblastiam. Šancu majú najmä menšie podniky, ktoré zatiaľ neudávajú tón trhu. Tie sa namiesto známych ložísk v Južnej Amerike začali po rokoch orientovať na zabudnuté obrovské ložiská v Afrike. Ako napísal denník The Wall Street Journal Europe, práve menšie banské firmy, ktoré sa sústredili na tzv. Medený pás v strednej Afrike, môžu v budúcnosti stlačiť ceny komodity na "normálnejšiu" úroveň. O firmách ako britská Vendanta Resources, kanadské Ivanhoe Mines a First Quantum Minerals či austrálska Equinox Minerals pred pár rokmi ešte málokto počul, teraz však majú dosť financií od špekulantov na trhu s meďou na rozvoj obrovských medených polí v Afrike. Ide najmä o oblasť Zambie a Konga, ktoré boli kedysi najväčšími producentmi medi na svete. Ešte v 70. rokoch minulého storočia produkovali 10 percent svetovej produkcie. Vojny a korupcia však vyhnali veľkých hráčov ako Phelps Dodge alebo Anglo American a mnohé spustli. Na ložiská sa nasťahovali menšie firmy, ktoré prečkali horšie roky a dnes, po prudkom raste cien medi, sa dočkali. Vďaka im, ako aj čínskym investíciám, sa len v Zambii vracia produkcia na úroveň zo 70. rokov a ekonómovia veria, že spolu s rastúcou produkciou v Kongu by o pár rokov mohla dodať na trhy vyše milióna ton medi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:43