StoryEditor

Pre BenQ svitla slabá nádej

07.01.2007, 23:00
Nemecký výrobca mobilných telefónov BenQ Mobile bojuje o prežitie. Svetlo na konci tunela mohli znamenať správy o novom záujemcovi. Ten spočiatku vyzeral tajomne, no objavili sa prvé informácie, ktoré veľké nádeje nevzbudzujú.

Nemecký výrobca mobilných telefónov BenQ Mobile bojuje o prežitie. Svetlo na konci tunela mohli znamenať správy o novom záujemcovi. Ten spočiatku vyzeral tajomne, no medzičasom sa v nemeckých médiách objavili prvé konkrétne informácie, ktoré veľké nádeje nevzbudzujú.
Podľa denníka Die Welt totiž skupina investorov stanovila tvrdé podmienky. V prvom rade výmenou za prevzatie problémovej firmy žiadajú prijatie bývalých zamestnancov BenQ, ktorí by však mali niekoľko mesiacov pracovať zadarmo. Do firmy sa majú vrátiť ľudia, ktorí prešli pod záštitu transferovej spoločnosti. Tá im má pomôcť nájsť prácu, zabezpečiť príjem a z veľkej časti ju financuje Siemens. No investori žiadajú viac. Chcú nielen záruky zo strany spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko a Bavorsko, kde sa nachádzajú továrne BenQ, ale od Siemensu aj finančné vyrovnanie za prevzatie zamestnancov vo výške zhruba sto miliónov eur, v prepočte 3,5 miliardy korún. Okrem toho chcú získať práva na značku, ktorú vlastní taiwanský materský koncern BenQ.
Experti preto pochybujú, že skupina má reálnu šancu získať firmu. Zástupcovia ministerstiev hospodárstva Bavorska a Severného Porýnia-Vestfálska sa majú dnes stretnúť s investormi a rokovať o prevzatí. "Cieľom je objasniť rámcové body modelu prevzatia, ktorý navrhuje nemecko-americká skupina investorov, a možnosti podpory zo strany krajinskej vlády," cituje Spiegel Online z vyhlásenia ministerstva Severného Porýnia-Vestfálska.
Podľa Spiegel Online jedným z členov konzorcia je bývalý riaditeľ odboru informačných technológií koncernu DaimlerChrysler Hansjörg Beha. Ten začiatkom 90. rokov opustil automobilku a začal pracovať v americkej kótovanej softvérovej firme LHS, ktorú až do roku 1999 riadil právnik Wolf Gaede.
Beha a Gaede spolu so skupinou investorov vlastnia podiely v množstve menších firiem v oblasti informačných technológií, napríklad v Caatoosee a matrix42.

Kto je BenQ
BenQ vznikol v roku 1984 ako dcéra výrobcu počítačov Acer Computer. Firma v Malajzii, Mexiku, Číne a na Taiwane zamestnáva zhruba 27-tisíc ľudí, ktorí vyrábajú najmä pre iné značky. Zmluvná výroba doteraz tvorí zhruba 60 percent celkového obratu, zvyšok predstavuje predaj LCD televízorov, laptopov, videoprojektorov, mobilných telefónov, napaľovačiek DVD a vlastných digitálnych fotoaparátov.
BenQ v roku 2005 prevzal stratovú výrobu mobilov Siemensu, ktorý Taiwancom prisľúbil 400 miliónov eur. Poslednej decembrovej splátky 117 miliónov eur sa BenQ vzdal, keďže uznal vysoké náklady, ktoré nesie Siemens v súvislosti s bankrotom divízie.
BenQ koncom septembra zastavil peňažný tok a vyhlásil platobnú neschopnosť nemeckej dcéry. Siemens vzápätí vytvoril transferovú spoločnosť, ktorá finančne vypomáha zamestnancom a vo veľkej miere ju aj sám financuje. Pôvodne mal BenQ Mobile tritisíc zamestnancov, v súčasnosti ich pracuje iba osemsto.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 17:21