StoryEditor

Najväčším problémom bude voda

16.09.2005, 00:00
Dvojmiliardový projekt Tatranských lanových dráh (TLD) a developerskej firmy J & T Global, ktorý rieši rekonštrukciu lyžiarskeho strediska Tatranská Lomnica, sľubuje okrem iného v roku 2010 zvýšenie prepravných kapacít vlekov a lanoviek zo súčasných asi 6 000 osôb za hodinu na 7 200 (na štyroch "bublinových" sedačkových lanovkách), resp. na 14-tisíc ľudí (na šiestich vlekoch).

Dvojmiliardový projekt Tatranských lanových dráh (TLD) a developerskej firmy J & T Global, ktorý rieši rekonštrukciu lyžiarskeho strediska Tatranská Lomnica, sľubuje okrem iného v roku 2010 zvýšenie prepravných kapacít vlekov a lanoviek zo súčasných asi 6 000 osôb za hodinu na 7 200 (na štyroch "bublinových" sedačkových lanovkách), resp. na 14-tisíc ľudí (na šiestich vlekoch). Predpokladom je však zasnežovanie celého strediska vrátane Lomnického sedla a tratí od Skalnatého plesa až po údolnú stanicu lyžiarskych zariadení v Tatranskej Lomnici a na Jamách 2. V súčasnosti sú lyžiari odkázaní len na prírodný sneh.
Autori projektu chcú preto postaviť vo východnej časti Tatranskej Lomnice vodnú nádrž s obsahom 200- až 300-tisíc litrov vody, ktorá by okrem výroby snehu mohla slúžiť aj na rekreačné či protipožiarne účely. Vyžiadalo by si to však výrub stromov na vyše 50 hektároch lesa. Investori pritom tvrdia, že projekt počíta iba s lokalitami, ktoré sa už využívajú. "Rešpektujeme národný park," tvrdí odborný poradca projektu, svetoznámy rakúsky lyžiar Andreas Wenzel.
Riaditeľ Správy TANAP-u Tomáš Vančura sa na aktivity TLD a J & T Global pozerá optimisticky a verí, že sa dosiahne kompromis. Rozdiskutovať však podľa neho treba najmä plánovanú kapacitu návštevníkov strediska. "Je otázne, či rozsah navrhovaných zjazdoviek možno akceptovať z hľadiska ochrany prírody. Niektoré lokality sú zaradené do sústavy Natura 2000. Najproblematickejšia časť je lokalita Jamy 2 a prepojenie Skalnaté pleso -- Štart. Akýkoľvek zásah v prírodnom prostredí v takejto nadmorskej výške je mimoriadne problematický z hľadiska stabilizácie akéhokoľvek podkladu," povedal Vančura.
Správa TANAP-u poukazuje aj na nedostatok zdrojov vody v tejto oblasti, ktorými sú len Studenovodský potok a potok z Kežmarskej Bielej vody. "Problém vody bude asi kľúčovým momentom projektu. V celom podhorskom priestore Tatier prebieha výstavba, či už golfových zariadení alebo rodinných domov, a to prináša obrovský nárast požiadaviek na zdroje pitnej vody. Musíme teda zohľadniť celkovú disponibilnú kapacitu vodných zdrojov," dodal Vančura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 00:27