StoryEditor

Američan žaluje Siemens

07.03.2007, 23:00

Americký akcionár Siemensu Robert Johnson zažaloval celé predstavenstvo a dozornú radu za porušenie povinností a žiada odškodné.
Svoju žalobu podporuje povinnými správami Siemensu pre Komisiu pre burzy cenných papierov a množstvo správ z tlače. Od manažmentu žiada odškodné za porušenie povinností, ktoré koncernu spôsobili škody vo výške niekoľkých stoviek miliónov dolárov.
Siemens sa síce k žalobe odmietol vyjadriť, no je jasné, že ho nestihla nepripraveného. Podobné žaloby sú v USA veľmi populárnym nástrojom na útoky proti priestupkom voči princípom riadenia spoločností, tzv. kódexu Corporate Governance. V takom prípade akcionár vystupuje v mene poškodenej spoločnosti a žiada odškodné. Žalobca sa pritom môže spoliehať na pomoc prominentných advokátskych kancelárií, ktoré sa tešia na mastné procesné náklady.
K špecialitám amerického práva patrí aj ukončenie tohto druhu sporov bez výroku sudcu. Hoci sa členovia dozornej rady, napríklad šéf Thyssen-Kruppu Gerhard Cromme alebo jeho kolega z Allianz Henning Schulte-Noelle nemusia obávať trestu, imidžu Siemensu to určite nepomôže.
Tieto žaloby sú populárne aj vysokým odškodným. V priemere stoja v USA okolo štyri milióny dolárov, v prepočte 104,4 milióna korún, no v nejednom prípade môžu dosiahnuť sumy závratných výšok. Napríklad, Hewlett-Packard musel v súvislosti s aférou okolo nelegálneho odpočúvania členov predstavenstva zaplatiť 14,5 milióna dolárov a koncern Cendant až 54 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 22:34