StoryEditor

Splátky bývajú zvyčajne drahšie ako úver

10.12.2007, 23:00

Alternatívnym riešením k bankových produktom sú prostriedky od splátkových a rýchloobrátkových spoločností. Postup pri získavaní peňazí je viac-menej rovnaký ako pri vybavovaní napríklad spotrebného úveru v banke, rozdiel je však v splácaní, resp. nákupe tovaru. Podľa odborníkov je však v ich prípade potrebná aj zvýšená opatrnosť -- treba sa vyhýbať najmä spoločnostiam, ktoré sú schopné klientom poskytnúť peniaze na počkanie a v akejkoľvek sume. Aj napriek varovaniam však tieto spoločnosti nemajú núdzu o klientov, a to najmä z toho dôvodu, že peniaze požičajú aj tým záujemcom, ktorí by v banke pravdepodobne neuspeli.

Bez dokladov a cez telefón
Spoločnosť Provident Financial poskytuje záujemcom krátkodobé hotovostné pôžičky od 3- do 40-tisíc korún so splatnosťou 28, 42 a 55 týždňov. Vybavenie pôžičky je podľa hovorcu spoločnosti Michala Dytterta jednoduché. "Naša služba je pre zákazníka administratívne a časovo nenáročná. Obchodný zástupca záujemcu o pôžičku navštívi v jeho domácnosti. Peniaze môže získať už aj do 24 hodín, najneskôr však do 2 dní," dodáva. Klient však musí spĺňať stanovené podmienky. To znamená, že musí predložiť platný občiansky preukaz a na nahliadnutie poskytnúť doklady o príjmoch a výdavkoch domácnosti, doklady o vlastníctve nehnuteľnosti. Výnimkou v produktoch splátkových firiem však nie je ani ponuka vybaviť pôžičku prostredníctvom telefónu či cez internet.
Pokiaľ celý proces prebehne bez komplikácii, peniaze bude mať klient na účte do 3 dní. Požiadavky zákazníkov sú síce rôzne, no spoločnosti sa viac-menej zhodujú v tom, že klienti majú záujem pri nákupe na splátky väčšinou o spotrebiteľské úvery od 10- do 13-tisíc korún. Pri hotovostných pôžičkách je to suma okolo 30-tisíc. Splátkové spoločnosti navyše na svojich internetových stránkach ponúkajú kalkulačky, prostredníctvom ktorých si klient môže vypočítať koľko ho bude pôžička stáť. Jednoducho si zvolí najvhodnejšiu kombináciu parametrov pôžičky, vyplní stručný formulár, ktorý odošle do spoločnosti.
Takto sa môže dozvedieť aj to, či mu spoločnosť úver vôbec poskytne. Ani v tomto prípade totiž nie je samozrejmé, že uspeje každý žiadateľ. "Úver nedostane v prípade, že uviedol nepravdivé údaje, nedisponuje platnými dokladmi, v minulosti mal od našej spoločnosti pôžičku a nesplatil ju, jeho disponibilný príjem nedosahuje takú výšku, aby mu mohol byť úver poskytnutý," spresňuje Dyttert. Všeobecným pravidlom je, že žiadateľ musí mať minimálne 18 rokov, adresu trvalého bydliska na Slovensku a taktiež musí mať stály príjem. "Na tomto mieste je vhodné upozorniť, že sociálne dávky sa obvykle do posudzovaných príjmov nezapočítavajú," uvádza Ingrid Bilá zo spoločnosti Home Credit.

Čo si treba všímať
Ak už sa klient rozhodne pre pôžičku od týchto spoločností, môže si vybrať z ponuky viacerých produktov. Musí si však uvedomiť, že takýto úver ho môže stáť v konečnom dôsledku viac ako by zaplatil v banke. Preto je dôležité zistiť si všetky podmienky, sankcie a povinnosti, ku ktorým sa zákazník podpisom zmluvy zaväzuje. Dôležitým ukazovateľom je ročná percentuálna miera nákladov (RPMN). V jednom čísle zobrazuje všetky úroky aj poplatky súvisiace s pôžičkou, ktoré zvýšia cenu peňazí, ktoré si klient požičal, za rok. Ďalej je to úroková sadzba, ktorú si niekedy klienti mýlia práve s RPMN. Úrok je totiž cena, za ktorú si požičiavate peniaze bez jednorazových poplatkov a ďalších platieb. Udáva sa v percentách a mala by byť uvádzaná na rok. Niektoré inštitúcie uvádzajú úrokové sadzby v omnoho menších obdobiach (mesiac, týždeň), čím dochádza ku skresleniu údajov. Pri vybavovaní úveru si treba dávať pozor aj na poplatky, ktoré si spoločnosť účtuje nielen za poskytnutie úveru, ale aj za vedenie úverového účtu. Oba tieto poplatky sa premietajú aj do RPMN.

Lacno, ale aj veľmi draho
Úroková sadzba sa v jednotlivých spoločnostiach líši a pohybuje sa približne od 15 percent nahor. Závisí tiež od konkrétneho produktu či dĺžky splácania. Rozdiely medzi jednotlivými spoločnosťami sú najmä v ročnej percentuálnej miere nákladov a môžu byť naozaj markantné. Percentuálna miera nákladov sa pritom môže pohybovať od nuly, čo znamená, že klient nemá v súvislosti s pôžičkou žiadne ďalšie náklady, až po 800 percent. To však na svojej peňaženke pocítia iba klienti, ktorí si vopred nezistia všetky podrobnosti a chcú rýchlo a bez komplikácií vysokú sumu peňazí. Pri nákupe na splátky miera nákladov vo väčšine spoločností neprekračuje 40 percent.
Jednou z možností ako si zvýhodniť pôžičku je kreditná karta, ktorú niektoré zo splátkových firiem ponúkajú. Napríklad Kreditná karta Home Credit je medzinárodná platobná karta štandardu MasterCard Unembossed fungujúca na báze tzv. revolvingového úveru. Možno ju použiť na bezhotovostné platby v obchodoch a výbery z bankomatov v SR aj v zahraničí. Jednou zo základných charakteristík kreditnej karty Home Credit je opakované bezúročné obdobie 51 dní, ktoré platí pre bezhotovostné transakcie. Štandardný úverový rámec je 10- až 30-tisíc korún, pri riadnom splácaní možno sumu postupne zvyšovať až na 100-tisíc korún. Kreditná karta MoneyCard od spoločnosti GE Money umožňuje klientovi využívať poskytnutú finančnú sumu v obchodoch a bankomatoch v rámci Slovenska a v zahraničí za výhodných podmienok. Karta má 50-dňové bezúročné obdobie a úrok 1,69 percenta mesačne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:55