StoryEditor

Euro príde s veľkým treskom

16.05.2007, 00:00
Euro by sa na Slovensku malo zaviesť 1. januára 2009 systémom veľký tresk -- to znamená bez prechodného obdobia.Už koncom roku 2008 by sa malo začať predzásobovanie bánk eurami, následne aj maloobchodu, aby od 1. januára 2009 mohla začať výmena hotovosti pre obyvateľstvo.

Euro by sa na Slovensku malo zaviesť 1. januára 2009 systémom veľký tresk -- to znamená bez prechodného obdobia.
Už koncom roku 2008 by sa malo začať predzásobovanie bánk eurami, následne aj maloobchodu, aby od 1. januára 2009 mohla začať výmena hotovosti pre obyvateľstvo.
Občania budú mať viacero možností získať eurové bankovky a mince. Do stanovených limitov si budú môcť bezplatne vymeniť koruny za eurá v bankách, alebo uskutočniť hotovostné výbery z účtov. Bankomaty budú už od 1. januára 2009 vydávať iba euro. Počas duálneho obehu (do 16. 1. 2009) budú môcť občania platiť v obchodoch aj korunami, ale obchody budú vydávať iba v eure.
Po skončení duálneho obehu bude možné bezplatne vymeniť korunové bankovky za eurá v bankách do konca roku 2009 a mince do konca júna 2009. NBS bude bezplatne vymieňať bankovky bez časového obmedzenia a mince päť rokov po zavedení eura.
Všetky účty klientov bánk, ale tiež úverové produkty, záruky a šeky sa prepočítajú na eurá. Prepočty sa uskutočnia presne podľa konverzného kurzu a pravidiel zaokrúhľovania.
Pri cenných papieroch bude nevyhnutné prepočítať na eurá tak ich menovité, ako aj trhové hodnoty. Pri cenných papieroch s nižšou hodnotou budú určené presnejšie pravidlá zaokrúhľovania ako na najbližší eurocent. Napríklad hodnoty dôchodkových jednotiek sa už v súčasnosti určujú s presnosťou na štyri desatinné miesta, po zavedení eura sa táto presnosť ešte zvýši, keďže euro má rádovo vyššiu hodnotu ako koruna. Trhové kurzy, indexy alebo ukazovatele výkonnosti investičných fondov budú prepočítané na eurá tak, aby sa zachovala kontinuita výkazov.

Základné zásady prechodu na euro
Veľký tresk
Euro sa zavedie 1. januára 2009 systémom veľký tresk -- to znamená bez prechodného obdobia. Zákonným platidlom na území Slovenskej republiky sa od tohto dňa stane euro.
Krátky duálny obeh
Počas krátkeho obdobia duálneho obehu, do 16. 1. 2009, sa bude môcť na území Slovenskej republiky platiť aj korunovými bankovkami a mincami, ktoré sa budú postupne sťahovať z obehu. Po skončení duálneho obehu bude zákonným platidlom na území Slovenskej republiky už iba euro.
Konverzný kurz
Pri prevode korunových hodnôt na eurá k 1. 1. 2009 sa môže použiť len konverzný kurz, ktorý stanoví Rada EÚ. Všetky korunové hodnoty sa preto k 1. 1. 2009 budú môcť prepočítavať len na základe tohto konverzného kurzu. Ten bude stanovený ako koeficient so šiestimi platnými číslicami. Prepočítací koeficient nebude zaokrúhlený ani skrátený na menej ako 6 platných číslic pri vykonávaní prevodov.
Zásada kontinuity kontraktov
Zavedenie eura neovplyvní platnosť zmlúv. Všetky zmluvy, ktoré obsahujú údaje v slovenských korunách, budú po zavedení eura naďalej platné. Hodnoty v korunách sa budú považovať za hodnoty v eurách prepočítané podľa konverzného kurzu.
Pravidlá zaokrúhľovania
Peňažné sumy, ktoré boli stanovené v korunách, ale ktoré majú byť zaplatené alebo účtované v eurách, sa zaokrúhlia na najbližší eurocent. Zaokrúhli sa konečná hodnota, nie čiastkové položky. Pri konverzii korunových hodnôt na eurá nemôžu byť účtované žiadne s tým spojené poplatky. V osobitných prípadoch, ktoré stanoví zákon, bude zaokrúhľovanie ešte presnejšie ako na najbližší eurocent.

Čo má robiť spotrebiteľ
Odporúčania
-- uložiť prebytočnú hotovosť v banke
-- minúť koruny v obchodoch počas duálneho obehu
-- zvyknúť si na nové cenové relácie
-- pozorne sledovať nové ceny
Ochrana
-- konkurencia na trhoch
-- duálne zobrazenie cien, faktúr, miezd, výpisov z účtov
-- pravidlá zaokrúhľovania
-- výmena hotovosti v bežnom množstve zdarma
-- štát zaokrúhli v prospech občanov
Z prezentácie splnomocnenca vlády pre zavedenie eura Igora Baráta na konferencii Intraco 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:56