StoryEditor

Krajiny EÚ predložili výročné implementačné správy o Lisabonskej stratégii

30.10.2007, 14:34
Autor:
TASRTASR

Členské krajiny Európskej únie predložili svoje druhé výročné implementačné správy o národných reformných programoch v rámci Lisabonskej stratégie. Informovala o tom dnes Európska komisia (EK), ktorá po dokončení hodnotenia dokumentov predloží 11. decembra vlastnú strategickú správu.
Tá bude obsahovať návrhy pre jarný summit EÚ týkajúce sa spôsobov, ako prispôsobiť a realizovať Lisabonskú stratégiu s cieľom využiť úplne európsky potenciál pre udržateľný rast a zamestnanosť. V decembrovej správe EK predloží návrhy aktivít na zintenzívnenie reformného procesu na základe doteraz dosiahnutého pokroku. V dokumente Brusel tiež zhodnotí pokrok jednotlivých členských krajín pri napĺňaní záverov z jarného summitu a špecifických odporúčaní pre každého člena z minuloročnej výročnej hodnotiacej správ. Takisto sa určia nové oblasti, kde je potrebné konať.
Slovenská vláda v správe konštatuje, že sa zhoduje s odporúčaniami EK a oblasti označené Bruselom ako slabé stránky pri napĺňaní cieľov Lisabonskej stratégie považuje tiež za svoje priority. Za nedostatočné sa doteraz považovali opatrenia v oblasti výskumu, vývoja, inovácií, celoživotného vzdelávania, či pre redukciu dlhodobej nezamestnanosti s dôrazom na marginalizované skupiny, vrátane Rómov. Naopak pozitívne sa hodnotili opatrenia na zlepšovanie podnikateľského prostredia a vytváranie informačnej spoločnosti, opatrenia v rámci mobility pracovných síl, určité zlepšenia v službách pre znevýhodnené skupiny, pokrok v reforme vysokoškolského vzdelávania, ako aj integráciu znevýhodnených detí do vzdelávacieho systému.
Cieľom Lisabonskej stratégie je urobiť z Európskej únie do roku 2010 najdynamickejšiu a najkonkurencieschopnejšiu poznatkovo orientovanú ekonomiku na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:04