StoryEditor

NBS: Dopytové tlaky zatiaľ nepredstavujú riziko pre infláciu

18.12.2007, 13:13
Autor:
TASRTASR
Dopytové tlaky zatiaľ podľa Národnej banky Slovenska (NBS) nepredstavujú riziko pre infláciu v SR. "Vo vývoji inflácie sa prejavujú nákladové faktory ovplyvnené globálnym vývojom cien potravinárskych komodít.

Zároveň ani štruktúra dynamického rastu HDP, ani umiernený mzdový vývoj zatiaľ nenaznačujú vznik domácich dopytových tlakov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.
Z týchto dôvodov považuje Banková rada (BR) NBS nastavenie menových podmienok za adekvátne a rozhodla o ponechaní kľúčových úrokových sadzieb na súčasnej úrovni. Na svojom dnešnom rokovaní však zároveň konštatovala, pokračoval Šramko, že v prostredí globálnych nákladových inflačných tlakov v oblasti vývoja cien ropy a potravín sa zvyšuje riziko vzniku sekundárnych efektov, ktoré bude potrebné z pohľadu menovej politiky zmierňovať.
Harmonizovaná inflácia zaznamenala v novembri opäť medzimesačný rast, ktorý bol spôsobený ďalším zvýšením cien potravín. Okrem toho rástli aj ceny služieb, a to predovšetkým v dôsledku zvýšenia cien bankových poplatkov. "Banková rada diskutovala o rýchlom a koncentrovanom raste bankových poplatkov, ktorý sa realizuje pri stále sa zvyšujúcej efektívnosti bánk, a bude tento vývoj naďalej osobitne sledovať," zdôraznil Šramko.
Priemerná dynamika rastu HDP za prvé tri štvrťroky tohto roka je podľa guvernéra v súlade s očakávaniami NBS na tento rok. BR pritom dnes diskutovala aj o zvyšujúcom sa tempe rastu konečnej spotreby domácností, tento vývoj však bol podľa jej členov ovplyvnený predovšetkým zvyšovaním nákladov spojených s bývaním. "Vzhľadom na nákladový charakter rastu konečnej spotreby domácností BR NBS konštatovala, že štruktúra rastu HDP je z pohľadu menovej politiky akceptovateľná," doplnil Šramko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 01:38