StoryEditor

ÚDZS eviduje 97 podaní pri zmene zdravotnej poisťovne

24.09.2007, 13:00
Autor:
SITASITA

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje dosiaľ 97 podaní týkajúcich sa zmeny zdravotnej poisťovne. Ako na tlačovej besede uviedol zástupca predsedu ÚDZS Peter Kvasnica, zatiaľ sa neobjavili podnety na podvodné prepoistenie. "Ľudia, ktorí dávali tieto podnety, sa prepoisťovali vedome, no neskôr si to rozmysleli, keď zistili, že sa rozhodli na základe nesprávnych informácií," povedal Kvasnica. Ako skonštatoval, takéto prihlášky nie je zdravotná poisťovňa povinná zrušiť, ale väčšinou vychádzajú poistencom v ústrety a prihlášky stornujú.
Podnety kvôli podvodnému prepoisťovaniu očakáva ÚDZS v novembri, keď zdravotné poisťovne začnú rozosielať novým poistencom preukazy. Kvasnica však očakáva, že podnetov bude výrazne menej ako pri predchádzajúcom období prepoisťovania. Kým vlani zmenilo poisťovňu zhruba 700 tis. poistencov, tento rok to bude podľa Kvasnicu zrejme výrazne menej. Zmenil sa tiež zákon, ktorý zakázal verbovanie poistencov pomocou maklérov a poskytovanie finančných alebo iných výhod.
Predseda ÚDZS Richard Demovič zdôraznil, že ÚDZS sleduje aj reklamnú kampaň zdravotných poisťovní. Stretáva sa totiž s prípadmi, keď poisťovňa prezentuje povinnosť vyplývajúcu zo zákona ako benefit. Ide napríklad o európske preukazy zdravotného poistenia, ktoré vydáva každá poisťovňa. Podľa Demoviča sa pracovníci poisťovní sústreďujú pri nábore najmä na mladých a zdravých poistencov, keďže je pravdepodobné, že poisťovňa bude mať pri nich nižšie náklady na zdravotnú starostlivosť.
Ako Kvasnica skonštatoval, ÚDZS nezasahuje do možnosti poistencov zmeniť zdravotnú poisťovňu, zároveň však vyzval poistencov, aby si zmenu zdravotnej poisťovne dobre rozmysleli. "Je treba sa dôkladne poinformovať v súčasnej poisťovni, alebo u poistencov, ktorí už sú v plánovanej poisťovni. Nie všetky informácie sú totiž seriózne," upozornil Kvasnica.
Poistenci môžu zmeniť zdravotnú poisťovňu raz do roka, pričom prihlášku môžu podať do konca septembra. Po overení údajov ÚDZS prihlášku potvrdí a poistenec sa stane klientom novej zdravotnej poisťovne od 1. januára 2008. Svojej doterajšej poisťovni však musí v období od 1. do 8. januára vrátiť starý preukaz poistenca. Ročné zúčtovanie poistného podá na budúci rok takisto v predchádzajúcej zdravotnej poisťovni, pričom však údaje musí poskytnúť aj novej zdravotnej poisťovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:22