StoryEditor

Ruská vláda rozhodla o doprivatizácii Svjazinvestu

08.09.2005, 17:17
Autor:
TASRTASR

Ruská vláda schválila výnos o privatizácii telekomunikačnej holdingovej spoločnosti Svjazinvest a poslala ho prezidentovi na podpis, lebo spoločnosť poskytuje významné služby vláde a armáde.
Privatizácia 75 % akcií tejto spoločnosti sa už dlho očakávala a stále sa vyskytovali prekážky na jej uskutočnenie. Minister telekomunikácií Leonid Reiman uviedol, že investori budú musieť za akcie zaplatiť 3 miliardy USD, v prepočte vyše 91,8 miliardy SKK.
Svjazinvest kontroluje sedem regionálnych telekomunikačných spoločností, podnik diaľkových spojov Rostelekom a moskovský podnik pevnej telefónnej siete MGTS.
Podľa ruských zdrojov majú o Svjazinvest záujem tri domáce spoločnosti - Alfa, Sistema a Telekominvest.
Ruská vláda predala pred ôsmimi rokmi 25 % plus jednu akciu medzinárodnému finančníkovi Georgeovi Sorosovi. Ten neskôr svoje rozhodnutie oľutoval, keď o ňom povedal, že to bola najhoršia investícia v jeho živote. Časom ich predal za 625 miliónov USD americkému podnikateľovi ruského pôvodu Levovi Blavatnikovi.
Informoval o tom Reuters.
(1 USD = 30,612 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:43