StoryEditor

OPEC v tomto roku nevidí dôvod na zvýšenie produkcie

02.05.2007, 12:46
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdullah al-Badrí dnes vyhlásil, že OPEC nemusí zvýšiť v tomto roku svoju produkciu, lebo trh s ropou je stabilný. Badrí sa zúčastňuje na stretnutí ropných ministrov blízkovýchodných a ázijských krajín v Rijáde.
Podľa neho je v súčasnosti dostatok voľných kapacít ropy a problémy na trhu s touto surovinou podľa neho nenastanú ani kvôli oneskoreniu niektorých ropných a plynárenských projektov. Producenti OPEC vidia podľa Badrího problém v tom, či udržia dopyt po zvýšení ťažby aj v dlhodobom meradle. "Problémom je istota dopytu," povedal predstaviteľ OPEC, dodajúc, že producenti OPEC nechcú investovať do zvyšovania kapacít, ktoré by neskôr neboli nevyužité.
Podľa odhadov OPEC krajiny kartelu budú musieť zvýšiť produkciu o 9 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) za deň do roku 2030. To si vyžiada investície v primárnej ťažbe vo výške 230 až 500 miliárd USD, v prepočte až 12,391 bilióna SKK.
Ceny ropy sa naďalej udržujú na vysokých úrovniach. Priemerná cena ropy OPEC predstavovala v utorok 64,65 USD za barel. Barel ropy WTI s dodávkou v júni stál dnes v rannom obchode 64,58 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 05:25